Gospodarstvo

Na čelo Merkurja stopil Pesjak

Ljubljana, 29. 09. 2010 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Merkurja je, potem ko je prejšnji teden umrl Bojan Knuplež, imenoval začasnega predsednika uprave. To je postal dosedanji član uprave za finance, naložbe in kontroling Blaž Pesjak.

Merkur
Merkur FOTO: Aljoša Kravanja

Nadzorni svet Merkurja je za začasnega predsednika uprave imenoval dosedanjega člana Blaža Pesjaka. Seznanil se je tudi s pripravo načrta finančnega prestrukturiranja, ki še ni dokončno usklajen, bo pa uprava kljub temu v četrtek sodišču predložila predlog prisilne poravnave. Pri tem nadzorniki verjamejo, da bodo z upniki sklenili kompromis.

'Zadovoljni s tem, kako stvari tečejo'

"Seznanili smo se s ključnimi obrisi načrta finančnega prestrukturiranja, saj dokončna usklajevanja z upniki, predvsem bankami, še potekajo," je po seji poudaril predsednik nadzornega sveta Matevž Slapničar. Pojasnil je, da je prezgodaj govoriti o podrobnostih načrta. "Smo pa zelo zadovoljni s tem, kako stvari tečejo," je zagotovil.

Ob tem se je vodstvo Merkurja z bankami že dogovorilo, da za en mesec, torej do konca oktobra podaljšajo moratorij na plačilo 100 milijonov evrov posojil, ki bi v plačilo zapadle s koncem septembra.

"Pričakujemo, da bodo banke razumele, da je podaljšanje potrebno in da bomo mi pripravili naš predlog prestrukturiranja v relativnem kratkem času ter bodo banke v enakem položaju, kot bi bile sicer," je dejal Slapničar, ki podrobnosti načrta še ne želi razkriti.

Potrdil je le, da se načrt giblje v tistih okvirih, ki so v javnosti že pojavili in ki predvidevajo za 150 milijonov evrov konverzije terjatev v lastniške deleže ali njihov odpis ter nekaj deset milijonov evrov novih posojil. "Niso pa to točne številke," je dejal Slapničar, ki je glede na potek pogovorov 100-odstotno prepričan, da bo prisilna poravnava uspela, saj bo končna različica finančne sanacije za vse bolj ugodna kot stečaj.

Zagotovil bo kontinuiteto pogovorov

Za novoimenovanega začasnega predsednika uprave Merkurja, ki je bil zadnje tri mesece kot član uprave zadolžen za finance, naložbe in kontroling, bo tako ključna naloga zaključek pogajanj z bankami upnicami, ki jim Merkur dolguje 550 milijonov evrov, in dobavitelji, ki imajo za 200 milijonov evrov terjatev do nakelskega podjetja.

Pesjak je poudaril, da je bil z umrlim predsednikom uprave Bojanom Knupležem na precej sestankih in da bo zagotovil kontinuiteto pogovorov za pripravo načrta in za njegovo sprejetje.

Izpostavil je, da se glede vsebine načrta finančnega prestrukturiranja stališča različnih deležnikov zbližujejo. "Mislim, da je bilo v tem tednu veliko narejenega na tem, da bodo vsi nekako enako zadovoljni s predlogom in da bomo v naslednjih dneh dosegli kompromisno rešitev," je dejal Pesjak, ki prav tako kot Slapničar verjame v uspeh prisilne poravnave.

'Zavedamo se resnosti situacije'

Nadzorniki so se na skoraj štiri ure trajajoči seji tako seznanili le s ključnimi obrisi načrta finančnega prestrukturiranja, ko bo končen dogovor z bankami sprejet, pa ga bodo morali še enkrat preučiti. Po tem ko bodo v četrtek sodišču podali predlog za prisilno poravnavo, bodo sicer imeli 15 dni časa za dopolnitev. "Zavedamo se resnosti situacij in ne bomo čakali do izteka rokov," je zagotovil Slapničar.

Nadzorniki so danes obravnavali še polletno poročilo, vodili pa bodo tudi nadaljnje aktivnosti glede delovanja uprave, morda tudi v smeri iskanja novega predsednika uprave. "Lahko pa, da bomo sprejeli drugačne odločitve, vendar to nikakor ni naša prednostna naloga v tem trenutku," je še poudaril prvi nadzornik.

Pesjak se bo kot začasni predsednik uprave ob številnih dogovarjanjih z upniki v četrtek sestal tudi z nemško-bosanskim interesentom za nakup Merkurjevih trgovin.

Vendar bo to po Pesjakovih besedah samo informativni sestanek, zato od njega ne pričakuje nobenih drugih rezultatov temveč le medsebojno spoznavanje, saj tudi konkretne ponudbe ni na mizi. Je pa to po Pesjakovih besedah očitno eden od številnih stikov, ki jih je v intenzivnem iskanju rešitve za Merkur vzpostavil Knuplež.

 

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fardi
30. 09. 2010 18.49
ja hitro učljiv pa res, verjetno že ve kaj ima za pobrat iz firme
fardi
30. 09. 2010 18.48
delavce bodo pognali na ceswto, dobaviteljev pa uničili. samo da bodo preživele banke, ki so financirale managerski prevzem. madona so pokvarjeni
vetrolov
30. 09. 2010 15.46
novi, hitro učljiv in vodljiv podmladek.
Bilba105
30. 09. 2010 15.39
ja pa ne moreš se pisat pesjak. jaz bi si že zdavnaj spremenila priimek.
abeceda123
30. 09. 2010 11.13
Merkur je pred stečajem, a ga bojo malce zavlekli, da se še odtuji, kar se da. Tudi v smislu, da za delavce ne ostane nič.
Peter Kralj 1
30. 09. 2010 08.07
Priimek je že primeren
malapo
30. 09. 2010 05.32
Pesjak se bo kot začasni predsednik uprave ob številnih dogovarjanjih z upniki v četrtek sestal tudi z nemško-bosanskim interesentom za nakup Merkurjevih trgovin. AJA, pa tako jaz lahko rešim vsak mesec 100 firm. Vse dobro prodati, obveznosti pa odpisati. Zdaj bomo imeli pa bosanske merkurje po celi sloveniji?????? in čemu potem prisilna poravnava? v stečaj naj grejo, itak po prisilki nr bo ostal več nič, razen zaposlenih v upravi, ostali bodo tak na zavodu končali.
lutherking
29. 09. 2010 22.03
pesjak - sašo
x5mmm
29. 09. 2010 22.00
Tud men se zdi da je knuplež vedu preveč pa so mogl ga nekot stran spravit kordež ma pa tud dost denarja da bi lahko koga najel! Zelo mi je žal za Knupležom če je spravil big bang bi lahko mogoče iz krize spravil tudi merkur.
tinetone
29. 09. 2010 20.26
pesjak hahaha ta bo pa ukrotil pse
lesnikovsok
29. 09. 2010 20.24
Bojan Knuplež, je odkril koliko so prejšni v upravi pokradl pa so ga dal odstrant... kaj pa če je vse res
wonn
29. 09. 2010 20.06
dukenukem Niso edini,ki se vozijo drugam na delo,jaz se vozim 90 km,pa se naj žalim sv .Petru!!!!
dukenukem
29. 09. 2010 19.40
a to pa ne poveste, kako ravnajo z zaposlenimi v merkurju ,da jih pošiljajo iz domačega merkurja v skužbo v merkur, ki je 70km odddaljen in to namerno
Milan Koleznik
29. 09. 2010 19.21
Pesjak 12 tisoč evrov mesečno,ali bo pregledoval vesoljsko ladjo katero bo po pregledu vozil predcednik,ali zato v merkurjevi krizi tolika plača,to ni realno,naj ljudje stavkajo,naj država vzame bogatašem,mafijcam,ne pa ubogemu narodu,12 tisoč evrov ljudje mesečno.
siki_miki
29. 09. 2010 19.18
Aha...bravo raja, predsednik uprave bo postlal zdajšnji član uprave za finance, naložbe in kontroling. Se pravi za nagrado ko je bil že pri vseh naštetih funkcijah tako uspešen da je firma sedaj plačilno nesposobna, ga nagradijo z nazivom predsednik uprave. Ma pejte nekam...sej ni čudno da se vse sesuva, današnja gospodarska miselnost je "bolj ko si za en drek bolj boš napredoval"...katastrofa!!
buderus
29. 09. 2010 19.09
Še dobro, da ni prevzal vodstvo kakšan - vratarling, čuvajling, čistilling ..........
ZeroGravity
29. 09. 2010 19.04
papaaa!
29. 09. 2010 18.58
"...To je postal dosedanji član uprave za finance, naložbe in kontroling Blaž Pesjak...." finančno so v kur.u, naložbe so polomija, kontroling po sistemu: po toči zvoniti! skratka, pesjak pripada plejadi "uspešnih" slo managerjev!
Adiiiii
29. 09. 2010 18.51
Merkur je na psu, Pesjak pa je na vrhu merkurja. Bogi pes kakšno težo mora prenašat - malo šale ne škodi :)
beton
29. 09. 2010 18.47
ne morš verjet,kakšne izraze uporabljajo,čimveč megle se mi zdi je treba spustit folku,da bo mislil,kako so glupi,drugi pa pametni