Gospodarstvo

Na obzorju nov gospodarski cikel?

Ljubljana, 12. 05. 2009 06.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
17

Na borzo se vrača optimizem, vsaj tako pravijo borzni analitiki. Čeprav negotovosti še ni konec – realni sektor se še vedno sooča s težavami – je smiselno razmišljati o nakupih. Sledile bodo sicer korekcije, ki pa se jih ni treba bati.

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš

Delniška indeksa Ljubljanske borze SBI 20 in SBI TOP sta dva tedna vztrajno rasla. SBI 20 je v ponedeljek prvič letos presegel vrednost 4000 točk. Vodja borznega posredovanja v borznoposredniški hiši Poteza Uroš Ožbolt je za 24ur.com pojasnil, da se je tik pred 1. majem na borzi zgodil pozitivni premik. "Tečaji so dosegli višje nivoje in so tam tudi zdržali," pravi. To pa pomeni neko upanje za naprej, saj se vlagateljem počasi vrača občutek zaupanja v trg. Kot pravi, so vlagatelji čakali na tak signal – na to, da je promet precej visok, kar pomeni, da so vlagatelji zainteresirani. Večji promet pa posledično pomeni tudi rast tečajev.

Pangeršič: Realno gospodarstvo se še vedno sooča s težavami

Pomočnik vodje oddelka za finančne analize v borznoposredniški hiši Medvešek-Pušnik Bine Pangeršič pa je povedal, da se je na borze vrnil optimizem, "kar je bilo za pričakovati, saj so borzni indeksi po vsem svetu pridobivali na vrednosti, ljubljanska borza pa se v tem času ni premaknila". "Na borzi je večji promet, več zanimanja, več klicev, posledično so tečaji porasli," je še povedal Pangeršič.

Vendar negotovosti s tem še ni konec, saj se realno gospodarstvo še vedno sooča s težavami, pravi. Vendar realno gospodarstvo ponavadi z zamikom (okoli pol leta) sledi kapitalskim trgom. V borznoposredniški hiši Medvešek-Pušnik tudi ocenjujejo, da je malo verjetno, da bi prišlo do bolj dolgotrajne gospodarske depresije.

Za potencialne vlagatelje je trenutno ključna razpršitev naložb in potrpežljivost, meni Pangeršič. Sicer pa pravi, da je smiselno razmišljati o nakupih.

Stanovnik: Optimizem se je vrnil na borze

Ljubljanska borza je sledila ostalim svetovnim borzam, ki beležijo rast tečajev.
Ljubljanska borza je sledila ostalim svetovnim borzam, ki beležijo rast tečajev. FOTO: Reuters

Direktor sektorja analiz pri borznoposredniški hiši Publikum Sašo Stanovnik pravi, da so kapitalski trgi najprej v tujini, zadnje dva tedna pa tudi doma, prešli iz stanja, ko je na njih prevladoval vsesplošen pesimizem, v stanje, ko se gleda predvsem na prihodnost oziroma v nov gospodarski cikel. "Skratka, vlagatelji so ocenili, da so gospodarske razmere sicer slabe, a v prihodnje vseeno pričakujejo izboljšanje," je pojasnil.

"Na drugi strani vse bolj prevladuje tudi občutek obžalovanja, da so morda zamudili dno, in posledično želja po lovljenju trenutne rasti. Gre za pozitiven signal v smislu, da se je prekinil trend stalnega upadanja, tako da vlagatelji ponovno dobivajo zaupanje v delnice," meni Stanovnik.

Stanovnik bi potencialnim vlagateljem v tem trenutku svetoval postopno vstopanje v delniške naložbe. "Vendar je treba opozoriti, da bodo sledile tudi korekcije, saj je negotovosti na trgu še veliko, prav tako pa se po večjih rasteh pogosto unovčuje dobičke," pravi. "Zanimive ostajajo delnice podjetij z zdravo bilanco stanja, nizkimi relativnimi kazalci vrednotenja ter priložnostmi da izkoristijo trenutne razmere na trgu," je pojasnil. Prav tako so lahko zanimive nekatere naložbe, ki so v trenutni rasti delniških indeksov zaostajale, pri tem pa v ozadju ni večjih temeljnih razlogov.

SBI 20 prvič letos presegel 4000 točk

Oba delniška indeksa Ljubljanske borze sta v zadnjih dveh tednih vztrajno rasla. Indeks SBI 20 je pričel rasti 24. aprila, ko je bil vreden okoli 3600 točk. 11. maja pa je prvič letos presegel vrednost 4000 točk in je bil vreden 4033 točk. Borzni indeks SBI TOP pa je bil 24. aprila vreden okoli 860 točk in je do 11. maja zrasel na 971 točk.

SBI 20 je bil sicer 11. maja 2008 vreden približno 8600 točk, dno (približno 3500 točk) pa je dosegel konec decembra 2008. Indeks SBI TOP je bil 11. maja 2008 vreden približno 1900 točk, dno pa je prav tako dosegel konec decembra, ko je bil vreden približno 800 točk.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mirelaaa
12. 05. 2009 17.35
V času ko se britanske banke otepajo rdečih številk in odvečnih delavcev, so kazalniki poslovanja islamske banke Gatehouse bank, ki ima na Otoku že pet poslovalnic, še naprej obrnjeni navzgor, banka pa išče tudi nove sodelavce. "Ni dvoma, kriza je prizadela tudi nas, saj ne moremo biti imuni na vplive zahodnih bank. Toda ravno kriza je razkrila našo konkurenčno prednost," je za Reuters dejal David Testa iz Gatehosue bank. "Islamske banke v svojih bilancih nimajo strupenih papirjev, saj jih Koran prepoveduje," pravi Rodney Wilson, profesor za islamske finance na univerzi Durham. Namesto tega se banke z denarjem oskrbujejo prek pologov strank in zato nimajo problemov z odpisi slabih terjatev kot druge banke. Kar je bilo prej zasmehovano, danes ustreza duhu časa. Obresti so prepovedane Poslovanje islamskih bank je usklajeno s temeljnimi smernicami šarije, islamskega prava. Gre za "obračanje" denarja pod težkimi pogoji: obresti in trgovanje z virtualnimi vrednostmi papirji so prepovedani, ekscesivni dolgovi in špekualcije so tabu. Pri številnih transakcijah se tako trguje z otipljivimi dobrinami, kot so nepremičnine, žlahtne kovine in drugi vredni predmeti. Stranka ne more računati na obresti, pač pa lahko upa na realni porast vrednosti dobrin. Trgovanje pod takšnimi pogoji je težavno, a tudi netvegano. Kriza bi lahko sektorju islamskih bank, ki donedavnega ni užival širšega zaupanja, pripomogla k preboju. "Tradiconalne vrednote islamskih bank so za zahodne vlagatelje v času krize čedalje bolj privlačne," pravi Testa. 650 milijard dolarjev se je leta 2008 obrnilo v islamskih bankah po svetu. Gatehouse bank je bančna družba, ki je začela poslovati šele aprila lani. Lastnega kapitala ima le za 50 milijonov funtov, dobička v prvem letu poslovanja ni bilo. "Ker so velike banke obremenjene s strupenimi papirji, so nastale luknje, ki jih zaradi zadržanosti konkurence lahko zapolnimo mi," pravi Testa. Prav tako šariji zavezana banka Bank of London, ki na Otoku posluje že dve leti, je v preteklem letu bilančno vsoto povečala z 297 na 872 milijonov funtov. V primerjavi z velikimi banki gre za smešno majhne vsote, toda nekje je treba začeti. Islamsko bančništvo je najbolj razvito v zalivskih državah in jugovzhodni Aziji, na Zahodu pa ravno v Londonu. V letu 2008 je ta sektor obrnil za 650 milijard dolarjev denarja, s čimer ima v celotnem bančništvu 1-odstotni delež. Med letoma 2000 in 2007 je sektor rastel po kar 30-odstotni letni stopnji, v času krize pa raste po še zmeraj visoki 15-20 odstotni stopnji.
tulibuli
12. 05. 2009 13.33
Mater ste vsi pametni, pa kaj ste mislal, do se boste zbudil v obljubljeni deželi.POTRPLJENJE , PAMETNJAKOVIČI JE TISTI, KI BO OBDRŽALO IN ZDRŽALO !!!!!!!!!!
manco-capac
12. 05. 2009 12.32
Vsem, ki jih bi prijelo kupovat delnice: "V tujih rokah samo penis raste!" (bosanski pregovor)
Pticja_Grapa
12. 05. 2009 12.32
"Gre za pozitiven signal v smislu, da se je prekinil trend stalnega upadanja, tako da vlagatelji ponovno dobivajo zaupanje v delnice," HAHAHAHAHA......O RLY?
RADO62
12. 05. 2009 12.16
Ja seveda ??.... ne ge to tko hitro... Še marsikaj bo propadlo predenj se bo začel nov cikel.... heh
Presskiller
12. 05. 2009 12.09
Pa nam bo spet prav prišla rolica papirja
mitjasen
12. 05. 2009 12.08
Ne nasedat takim fintam... To je samo zadnji umetno ustvarjen val špekulacij,pred končnim zlomom.Hočejo vas samo obrat za vse kar imate.Slovenci pa itak nevejo kaj delajo,(tut na borzi) smo kot ovce ki sledijo svetu. Vsak ki ne spi ob Cnn-u ve da se tega sistema na da rešit.Saj je svet zapufan z navideznim dnarom,ki ga zdaj poskušajo reševati z pravim denarjem.To pa je nekak tako 1:1000000000 LP
0601
12. 05. 2009 11.49
NOV GOSPODARSKI CIKEL!! DA, VENDAR NE V SLOVENIJI, KJER JE VLADA ZA*JE*BALA VSA PODJETJA IN JIH NI VEČ, KUP JIH BO ŠE PROPADLO. OSATLE DRŽAVE SE BODO POBRALE, MI A BOMO ŠE DESETLETJA NOSILI POSLEDICE TE NESPOSOBNE VLADE!!! ne samo, da so zapravili slovenska podjetja, še slovensko zemljo bodo zapravili!!!!!!!
blokirani
12. 05. 2009 11.21
Na borzi se širi rdečica Tečaji glavnine delnic so se po prvi uri trgovanja znižali, kar je nekoliko stanjšalo indeks SBI 20. Ta je tik nad mejo štiri tisoč točk; likvidnost ostaja precejšnja. finance
Uporabnik113189
12. 05. 2009 11.09
Kakšno pumpanje, potem pa pšššššššš. Banke v ZDA in po sveti imajo obupno velike dolgove (še vedno). Število nezaposlenih še kar raste. Novih delovnih mest ali zaposlovanja pa ni. Zanima me, kako lahko odplačaš te nore dolgove. če imaš vse na zavodu za zaposlovanje? Jasno, da na borzah poskušajo prehiteti trende, saj zato gre. Hre za PRIČAKOVANJE rasti. Za kar pa zaenkrat v industriji in transportu ni nobenih dokazov..
KomentarDOO
12. 05. 2009 11.06
ZAenkrat še ni preobrata. Tistim, ki so delnice padle, kupujejo in prodajajo, da naredijo umetni vtis. Število poslov in vrednost le teh pa je še vedno zelo slaba in majhna.
Dragon_13
12. 05. 2009 10.11
Špekulanti in borzniki so dvignili tečaje, zdaj pa čakajo naivneže da jim pokupijo po teh cenah, pol pa spet -30% ...
brencl
12. 05. 2009 09.43
Kriza je mimo. Sedaj bomo spet veselo cele dneve delali in srečno živeli v kapitalističnemu raju.
bakerman
12. 05. 2009 08.36
am niso sami tajkuni tisti ki imajo delnice, smo tudi mali ljudje ...
pikanet
12. 05. 2009 08.23
Je treba še nekaj ljudi nategnt,da bo manjši minus v firmah.
dgorfb
12. 05. 2009 08.12
... še niste nehali nategovat? ... lol ...
JohnWayne
12. 05. 2009 07.29
a so tajkuni v svojih medijskih firmah mal pospešl novice o dobrem poslovanju, da bodo lohk še mal zaslužl?