Gospodarstvo

Na borzi dočakali dober dan

Ljubljana, 11. 03. 2009 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Najbolj so se podražile delnice velenjskega Gorenja, kar za desetino, krepko pa so zrastle tudi delnice Luke Koper, NKBM in Pozavarovalnice Sava. Dobre novice prihajajo tudi z Wall Streeta.

Ljubljanska borzna indeksa sta se po več dneh padcev tokrat občutno zvišala.
Ljubljanska borzna indeksa sta se po več dneh padcev tokrat občutno zvišala. FOTO: Dare Čekeliš

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi so prekinili večdnevni negativni trend. V povprečju so se zvišali za več kot dva odstotka, najvišjo rast pa so imele z desetimi odstotki delnice Gorenja. Za več kot pet odstotkov so se podražile tudi delnice Luke Koper, Pozavarovalnice Sava in Nove Kreditne banke Maribor.

Delniški indeks SBI 20 je trgovanje končal pri vrednosti 3479,37 točke, kar je 71 točk oziroma 2,08 odstotka več kot v torek. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa se je zvišal za 19,89 točke oziroma 2,46 odstotka, na 827,82 točke.

Borzni posredniki so sklenili za 2,1 milijona evrov poslov, pri čemer so bile z dobrim milijonom evrov vnovič najbolj prometne delnice Krke. Njihov enotni tečaj se je danes zvišal, in sicer za 4,07 odstotka, na 51,61 evra. Po obsegu prometa so s 525.320 evri sledile obveznice Slovenske odškodninske družbe druge izdaje, ki so se podražile za 0,12 odstotne točke, na 101,80 odstotka nominalne vrednosti.

Delnice velenjskega proizvajalca bele tehnike Gorenja se lahko pohvalijo z najvišjo današnjo rastjo tečaja. Podražile so se za okroglih deset odstotkov in trgovanje končale pri 8,69 evra. Krepko so zrastle tudi delnice Luke Koper (za 5,11 odstotka, na 19,96 evra), NKBM (za 5,54 odstotka, na 7,81 evra) in Pozavarovalnice Sava (za 5,78 odstotk,a na 10,44 evra).

Najbolj se je povečala vrednost delnic velenjskega Gorenja.
Najbolj se je povečala vrednost delnic velenjskega Gorenja. FOTO: POP TV

Med redkimi, ki so se pocenile, so delnice Mercatorja, glede katerega so iz Pivovarne Laško danes sporočili, da postopka javne prodaje niso ustavili, so pa zainteresiranim kupcem pripravljeni prodati tudi le četrtinski delež, ne le celotnega, 48,34-odstotnega deleža, ki je naprodaj. Enotni tečaj Mercatorjevih delnic se je ob koncu trgovanja oblikoval pri 145,86 evra, kar je 2,53 odstotka manj kot v torek. Za 2,59 odstotka, na 18,44 evra, so se pocenile tudi Istrabenzove delnice.

Wall Street v zelenem

Wall Street je trgovanje že drugi dan zapored končal pozitivno. Po torkovem visokem dvigu vrednosti, pa je bil ta v sredo manjši.

Vrednosti delnic na največji ameriški borzi so se v povprečju zvišale. Delniški indeks Dow Jones je trgovanje sklenil pri 6930,40 točke, kar je za 3,91 točke oz. 0,06 odstotka več kot v torek. Tehnološki indeks Nasdaq pa je pridobil 13,36 točke oz. 0,98 odstotka in se ustavil pri 1371,64 točke.

Kot pišejo borzni analitiki, so se vrednosti oslabljenih delnic zvišale, potem ko so vlagatelji ugledali prve znake, da si bodo banke po milijardnih izgubah in dolgovih počasi opomogle. Prodaja je zaživela pozno popoldne, ko je direktor banke JPMorgan Chase & Co Jamie Dimon naznanil, da je januarja in februarja banka ustvarila profit. Sicer banka velja za eno močnejših, zato je imela večji vpliv torkova novica, da je v prvih dveh mesecih letošnjega leta dobiček ustvarila banka Citigroup.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.