Gospodarstvo

Na borzah strmoglavili tečaji

Pariz, 21. 01. 2008 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Padec tečajev je povezan s finančno krizo na svetovnih trgih, razlog je tudi zaustavitev privatizacije v Sloveniji.

Po mnenju poznavalcev je padec tečajev pričakovati tudi v prihodnje.
Po mnenju poznavalcev je padec tečajev pričakovati tudi v prihodnje. FOTO: Dare Čekeliš
Predsedujoči Svetu EU za gospodarske in denarne zadeve, slovenski minister za finance Andrej Bajuk je danes v Bruslju ob prihodu na evroskupino, v kateri sedijo finančni ministri držav z evrom, po novem torej 15 držav EU poudaril, da bo slovensko predsedstvo pozorno spremljalo dogajanje na finančnih trgih. Zaskrbljeni smo in situacijo bomo pozorno spremljali, je dejal.
Po besedah borznega posrednika iz GBD Janija Javornika je razlogov za krepak padec tečajev več. Eden od njih je zagotovo padec tujih borz, s čimer se strinja tudi borzni analitik iz Abanke Vipa Marko Jovič. Kot pravi Jovič, je bila Ljubljanska borza posebej lani precej imuna na dogajanje po svetu, zdajšnji padec pa je že povezan s trenutno finančno krizo na svetovnih kapitalskih trgih.

Lani so na Ljubljanski borzi tečaji porasli nerazumno visoko, na kar je v začetku leta vplivala uvedba evra z novimi psihološkimi mejami, tuje banke so povečale povpraševanje pa slovenskih delnicah zaradi izdaj izvedenih finančnih instrumentov, pričakovanja glede privatizacij so bila prav tako visoka, pa tudi vsesplošno vzdušje je bilo naklonjeno rasti tečajev, je pojasnil Jovič.

Zdaj pa je vse drugače, med drugim je nekoliko zastala privatizacije v Sloveniji. Javornik je izpostavil negotovost pri prodaji Telekoma Slovenije in Zavarovalnice Triglav ter prodajo državnega deleža v Pivovarni Laško: "Zdaj so pričakovanja vlagateljev majhna, certifikati padajo kot za stavo, ob čemer se povečana ponudba že tako poveča, ob nizkih nakupnih ravneh in majhni likvidnosti trga pa dnevni padec tudi do 10 odstotkov ni nobeno presenečenje".

Da bodo tečaji kratkoročno še padali, se strinja tudi Javornik. Trenutno je namreč še vedno več prodaj kot nakupov, a zaenkrat prodaje še niso panične. "Tisti, ki ni spremljal petkovega in današnjega trgovanja, bi znal panično odreagirati, kar bi povzročilo dodaten padec tečajev," je pojasnil.

Na Ljubljanski borzi je delniški indeks SBI 20 današnje trgovanje končal pri vrednosti 10.019,93 točke, kar je 432,76 točke oz. 4,14 odstotka manj kot v petek. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa se je znižal za 99,22 točke oz. 4,28 odstotka na 2221,68 točke. Vrednost indeksa investicijskih skladov se je znižal za 288,08 točke oz. 4,27 odstotka na 6451,64 točke.

Največji padec tečaja je zabeležila delnica Aerodroma Ljubljana, ki se je pocenila za 8,73 odstotka na 123,43 evra, tečaj delnice Petrola pa se je znižal za 8,20 odstotka na 731,21 evra. Delnica Luke Koper se je pocenila za 6,13 odstotka na 79,82 evra, delnica Žita pa za 4,87 odstotka na 276,89 evra.

Borze v strahu

Razočaranje nad ameriškim paketom gospodarskih vzpodbud za oživitev pešajoče gospodarske rasti in strah pred izgubami finančnega sektorja sta krepko znižala tečaje na svetovnih borzah.
Tečaji v Sloveniji so strmoglavili, največji padec je zabeležila delnica Aerodroma.
Tečaji v Sloveniji so strmoglavili, največji padec je zabeležila delnica Aerodroma. FOTO: POP TV

Tako so azijske borze današnje trgovanje končale s spektakularnimi padci vodilnih indeksov; na borzi v Tokiu se je vodilni indeks Nikkei znižal za 3,86 odstotka, v Šanghaju je vodilni indeks izgubil 5,14 odstotka, v Hong Kongu 5,49 odstotka, v Seulu 2,95 odstotka, v Bombaju pa 7,41 odstotka.

Tudi evropske borze so dopoldne beležile padce. Vodilni borzni indeks v Londonu se je dopoldne znižal za 1,65 odstotka, v Frankfurtu za 2,86 odstotka, v Parizu za 2,71 odstotka, v Madridu za 2,57 odstotka, v Milanu za 1,32 odstotka in v Švici za 2,85 odstotka. Najbolj so se znižali tečaji delnic bank.

Borze v ZDA, ki sicer diktirajo trend na vseh ostalih svetovnih borzah, pa so zaradi praznika zaprte.

Bush je v petek pozval kongres, naj mu pošlje predlog zakona o paketu gospodarskih vzpodbud za oživitev pešajoče gospodarske rasti. Menil je, da bi moral biti fiskalni stimulacijski paket vreden najmanj odstotek celotnega BDP, to je okoli 145 milijard dolarjev. Vlagatelji pa so nad stimulacijskim paketom razočarani, ker se ne osredotoča na finančna tveganja, kar pomeni, da ne bo imel učinka na finančni sektor.

Vlagatelji se, kot kaže, za prodaje delnic odločajo zaradi učinkov krize na ameriškem trgu hipotekarnih kreditov, zaradi katerih finančni sektor napoveduje velike izgube. Poleg tega se razočarani nad stimulacijskim paketom, ki ga od kongresa pričakuje ameriški predsednik George Bush, odločajo za prodaje.

Vlagatelji so nekoliko zaskrbljeni tudi zaradi napovedi predsednika ameriške centralne banke Bena Bernankeja, da je Fed pripravljen agresivno reagirati na trenutne razmere v gospodarstvu, ki ga načenjajo posledice hipotekarne krize. To pomeni, da bi bilo mogoče že kmalu pričakovati krepko znižanje obrestnih mer.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haze
22. 01. 2008 09.14
"Vlagatelji so nekoliko zaskrbljeni tudi zaradi napovedi predsednika ameriške centralne banke Bena Bernankeja, da je Fed pripravljen agresivno reagirati na trenutne razmere v gospodarstvu, ki ga načenjajo posledice hipotekarne krize. To pomeni, da bi bilo mogoče že kmalu pričakovati krepko znižanje obrestnih mer." Haha, povejte raje tako, da bomo vsi razumeli. Namreč da je Helikopter Ben (takšen vzevek namreč ima) namenjen še naprej ustvarjat dolarčke iz praznega nič in še naprej nižat vrednost dolarju. Cene bodo šle še naprej gor, folk pa še bolj v pufe. Vse skp pa pelje v drek. Mal še pa bo počil. Najprej v Iranu, da se Američani še za kake pol leta rešijo.
Mr.Nice1
22. 01. 2008 08.34
zakaj nebi nategnali folka, če se pusti nategnt???? seveda so prikazali paniko, da se bo ja prodalo tisto kar se prej ni imelo namena prodati in določenim vzbuja veliko interesa....mislim, da je tole eden od nategov, ki smo jim priča zadnjih nekaj let vse se vrti okoli denarja, tega pa bogatunom ne manjka, zatorej ne govorite o krizah, lažje razumemo nateg!
exim@t-2.net
22. 01. 2008 08.27
Uresničuje se rek: če Amerika kihne, Evropa zboli. Tako, nagci, še kar veselo udrihajte po Ameriki, prehranjuje pa vse narode na svetu. Jasno! Pejte v Rusijo, praznoglavi nagci!
Strelja?ko
21. 01. 2008 23.26
In prišla bo Nova Doba, brez Bank... hehehe
brencl
21. 01. 2008 22.03
Juhu kriza je tu.
slosap@yahoo.de
21. 01. 2008 17.00
naj se končno zgodi, kar se ima za zgoditi!!
makaronar
21. 01. 2008 15.42
Sedaj se prodaja! Pričakovati je še večje padce.
eastpa123@gmail.com
21. 01. 2008 15.15
Naj vprašajo ninamedio, ta bo stanje zagotovo pravilno ugotovila.
Zatarra
21. 01. 2008 15.08
To je le uvod, ki se še vedno nateguje in podaljšuje do skrajnosti. Ko bo počilo, bo pa hudo in zelo očitno ... Ampak - polne verjetnosti za karkoli ni.
bakiras
21. 01. 2008 14.36
tako je v današnjem veleopevani globalizaciji in liberalni demokraciji: piš izpod metuljevih kril v J Ameriki, ali pa mišji prdec v nemirni Aziji, lahko povzroči svetovni borzni zlom.
Niko Murski
21. 01. 2008 14.23
Zdaj se kupuje. Vsako slabo je za nekaj dobro.