Gospodarstvo

Končno dobra novica z borze

New York, 01. 10. 2008 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
3

Pričakovanje, da bo 700 milijard dolarjev vreden ameriški reševalni načrt vendarle sprejet, je na borze po svetu prineslo prepotreben optimizem. Indeks SBI 20 se je okrepil.

Na borzah je več optimizma kot v začetku tedna, kar se odraža tudi na rasti cen delnic. Na sliki: gibanje indeksa japonske borze Nikkei.
Na borzah je več optimizma kot v začetku tedna, kar se odraža tudi na rasti cen delnic. Na sliki: gibanje indeksa japonske borze Nikkei. FOTO: Reuters


Kongresniki so danes igrali delikatno politično igro, ko so v finančno injekcijo vredno 700 milijonov dolarjev dodali 'sladilo', da bi pritegnili dovolj članov, posebno republikancev, da bi podprli načrt, ki ga je v ponedeljek predstavniški dom zavrnil. Metoda – mešanica dodatnih obdavčitev, porast zavarovalniških depozitov in drugih ukrepov – vsebuje številne stvari, ki so zanimive za republikance.

Potem ko je predstavniški dom zavrnil 700 milijard dolarjev vredno pomoč propadlim bankam, je na ameriški borzi izpuhtelo kar 1200 milijard dolarjev – to je vsota, ki jo Slovenija ustvari v 40 letih.

Svetovalci demokratičnih voditeljev so sporočili, da bi predstavniški dom o finančnem injekcijskem paketu lahko glasoval v petek opoldne, če ga bo senat potrdil, kar pa pričakujejo.

"Če ne bomo ukrepali takoj, bodo posledice iz dneva v dan hujše!“ S temi besedami je ameriški predsednik George Bush kongresnike pozval, naj vendarle podprejo 700 milijard dolarjev vreden načrt za rešitev bank, ki so se znašle v težavah. Predstavniški dom je v ponedeljek na presenečenje mnogih že dosežen dogovor zavrnil, borzni indeksi na Wall Streetu so skoraj v trenutku zabeležili rekordne padce. Bushev poziv pa je skupaj z napovedjo, da bodo v senatu glasovali o nekoliko prirejenem predlogu in ga najverjetneje tudi sprejeli na finančne trge prinesel prepotreben optimizem.

Načrt, ki predvideva vladni odkup tveganih posojil, sta že podprla tako vodja republikancev kot vodja demokratov v senatu. Glasovanja se bosta udeležila tudi oba predsedniška kandidata, John McCain in Barack Obama, ki sta politike prav tako prepričevala, da je čas za ukrepanje. Če bodo v senatu predlog finančne pomoči sprejeli, bo to še dodaten pritisk na predstavniški dom, naj tudi tam storijo enako. "Zdaj je trenutek, ko moramo ukrepati. Nepopoln načrt je boljši od nikakršnega načrta," je dejal direktor mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn.

Evropska unija je odobrila načrt za rešitev britanske hipotekarne banke Bradford&Bingley. Vlada v Londonu jo namerava delno nacionalizirati.

Novi optimizem se pozna tudi na borzah po svetu. Na Ljubljanski borzi je delniški indeks SBI 20 trgovanje končal pri vrednosti 6275,77 točke, kar je za 87,62 točke oz. 1,42 odstotka več kot v torek. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP pa je pridobil 20,33 točke oz. 1,48 odstotka na 1392,30 točke. Najbolj so se podražile delnice Pozavarovalnice Sava (5,24 odstotka), občutno pa so pridobile tudi delnice Intereurope (3,79 odstotka), Gorenja (2,65 odstotka), Petrola (2,63 odstotka), Krke (2,51 odstotka) in Telekoma (2,42 odstotka).

Minister za finance Andrej Bajuk je včeraj zagotovil, da je slovenski bančni sistem stabilen in da so vloge varne. Sicer pa je prav danes začel veljati zakon, ki uvaja možnost razglasitve osebnega stečaja.

Na hodnikih ameriškega kongresa je glavna tema finančna kriza. Kongresniki se tu srečujejo in poskušajo najti rešitev.
Na hodnikih ameriškega kongresa je glavna tema finančna kriza. Kongresniki se tu srečujejo in poskušajo najti rešitev. FOTO: Reuters

Barroso: Imamo rešitve

Finančna kriza, ki se vleče že dobro leto, je največji izziv doslej v desetletni zgodovini Evropske centralne banke (ECB), pa je dejal predsednik ECB Jean-Claude Trichet. Obenem je poudaril, da Evropska unija v svojih ukrepih za stabilizacijo finančnega sistema nima razloga za posnemanje ZDA.

Francija bo na srečanju držav Evropske unije predlagala reševalni načrt za finančni resor v vrednosti 300 milijonov evrov.

ECB je pohvalil tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Po njegovem mnenju delo opravlja izvrstno. Razmere so zelo resne in Evropa prevzema svojo odgovornost, potrebujemo pa tudi globalne rešitve, je še dejal in zagotovil, da imamo na voljo ustrezne odgovore. 

Putin: Kriv je ameriški finančni sistem

Ruski premier Vladimir Putin je za svetovno finančno krizo okrivil neodgovoren ameriški finančni sistem. Najbolj žalostno je, meni Putin, da v ZDA niso sposobni sprejeti ustreznih ukrepov. Kriza pa je prizadela tudi rusko gospodarstvo. Na moskovski borzi je indeks RTS od maja izgubil že 50 odstotkov vrednosti, za padec pa je po mnenju analitikov delno kriva svetovna kreditna kriza.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ServerAUTOMATIC
01. 10. 2008 15.07
Kak optimizem neki. Ne razumem nič.
Dragon_13
01. 10. 2008 11.57
Vse se bo rešil in pobral, ter zrasl še višje, če je le to interes tistim parim osebkom, ki za zavesami kontrolirajo cel svet.
icewoman
01. 10. 2008 10.42
Razglašam osebni stečaj. Le kje je še 15.?