Gospodarstvo

Pahor prepričeval s kriznim semaforjem

Brdo pri Kranju, 24. 11. 2010 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Politiki in gospodarstveniki so na Brdu govorili o konkretnih primerih. Na primer o Steklarni Hrastnik, ki bi poslovala z dobičkom, če bi plin kupovali po bavarskih cenah. In, seveda, o gradbeništvu.

Vlada lahko spodbuja, ne more pa nadomestiti podjetniške iniciative. Premier Borut Pahor

Razmere v slovenskem gospodarstvu se izboljšujejo, vendar počasneje, kot bi si želeli. Svojo odgovornost pri tem nosi vlada, ki mora omogočiti dobre pogoje za poslovanje, nalogo pa morajo opraviti tudi gospodarstveniki sami, je na Brdu pri Kranju dejal premier Borut Pahor. Pozval je k velikopoteznim spremembam, dialogu in realnosti.

"Ko se po času neke surove krize pokažejo prvi znaki okrevanja, je čas za velik realizem. Šele to ti da možnost, da dejansko izkoristiš prve znake luči na koncu predora, zato da znaš tej svetlobi slediti in na koncu tudi prideš iz tunela," je na petem vrhu slovenskega gospodarstva, ki ga organizira Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), dejal Pahor.

Pahor je prepričeval s kriznim semaforjem.
Pahor je prepričeval s kriznim semaforjem. FOTO: Blaž Garbajs
Vlada lahko spodbuja, ne more pa nadomestiti podjetniške iniciative. Premier Borut Pahor

Slovensko gospodarstvo letos že okreva, sicer počasneje od najbolj dinamičnega dela EU, vendar okreva, je dodal. Spodbude za krepitev gospodarske aktivnosti prihajajo predvsem iz mednarodnega okolja, saj je Slovenija izvozno zelo odvisna od Nemčije, Francije in Italije. "Zlasti z gospodarskim okrevanjem prvih dveh se je ta okoliščina izboljšala in izvozno povpraševanje je danes bistveno boljše, kot je bilo pred letom dni," je pojasnil Pahor. Večjo rast pa po njegovi oceni še vedno zavirajo nekateri dejavniki v domačem okolju; izpostavil je razmere v gradbeništvu in težji dostop do virov financiranja.

Vlada se je prvi dve leti ukvarjala s pomočjo podjetjem in ljudem zaradi krize, sedaj pa je prišel čas za reforme, je še napovedal Pahor. Prva bo na vrsti pokojninska, decembra bo vlada objavila kmetijsko, potem zdravstveno, prihodnje leto pa še reorganizacijo javnega sektorja.

Radićeva gradbenikom: Od vlade ne pričakujte preveč!

Minister za promet Patrick Vlačič je dejal, da bo ministrstvo za promet še do konca leta objavilo razpis za gradnjo drugega tira železniške infrastrukture. S tem se bodo državne investicije v infrastrukturo povečale, vendar pa to ne bo v tolikšnem obsegu, kot je bilo pri gradnji avtocest, je dejal. Celoten projekt bo vreden okoli 800 milijonov evrov, vendar se bo izvajal vsaj sedem let. Za gradnjo avtocestnega križa pa je država namenila vsaj toliko denarja na leto.

Gradbeni sektor v Sloveniji je predimenzioniran, zato naj gradbinci ne pričakujejo od vlade, da ga bo pomagala ohraniti v teh dimenzijah, je dejala ministrica za gospodarstvo Darja Radić. Bo pa vlada v prihodnjih dneh pripravila nekaj ukrepov, s katerimi bi lahko pomagali gradbincem. Ti ukrepi so trenutno v zaključni fazi, zato jih Radićeva ni želela podrobneje predstaviti, je pa povedala, da bo z njimi pomagala podizvajalcem.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnič je dejal, da je njegovo ministrstvo že sprejelo zakon, ki omogoča hitrejše umeščanje projektov v prostor, podobnega pa nameravajo sprejeti še za lokalno raven. Glede pridobivanja gradbenih dovoljenj pa je dejal, da je včasih problem tudi na upravnih enotah, ki jih nihče ne kontrolira.

Pri nas je povprečen čas, da upravna enota izda gradbeno dovoljenje, eno leto, v Singapurju je na primer 25 dni, v Evropi pa je povprečje 120 dni, pa je izpostavil minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari.

Na kupu se je zbralo 400 gospodarstvenikov in politikov.
Na kupu se je zbralo 400 gospodarstvenikov in politikov. FOTO: Blaž Garbajs

Binder: Gospodarstvo še daleč od vzpona

Močno se bomo zavzeli za uresničevanje zahteve za razbremenitev gospodarstva, zlasti s stroški dela. Država stalno ponavlja, da dodatnega obremenjevanja gospodarstva ne bo, v resnici pa so razmere popolnoma drugačne. Predsednik GZS Stojan Binder

Slovensko gospodarstvo je kljub znakom oživljanja še daleč od vnovičnega vzpona, je ocene gospodarstvenikov strnil predsednik GZS Stojan Binder. Od vrste predlaganih ukrepov gospodarstva jih je le malo uresničenih, reforme pa so prepočasne, je opozoril. Poslovno okolje je za tuje naložbe neprivlačno, slovenski kapital se seli v tujino, obseg javnih in zasebnih naložb je močno okrnjen, obremenjenost slovenskih podjetij z vidika obdavčitve dela in okolja pa močno presega konkurenco, je dodal.

Problem neplačevanja v gradbeništvu

Predsednik združenja podizvajalcev pri GZS Mirko Požar je opozoril na problem neplačevanja v gradbeništvu. Kot je dejal, so podizvajalci podali več predlogov, kako plačilno disciplino izboljšati, a jih vlada še ni upoštevala. Med njimi je financiranje projektov po sistemu Basel II, po katerem bi bili tudi podizvajalci kakovostno poplačani. Pri tem je spomnil na projekt Celovških dvorov, ki je po njegovem mnenju vzorčen primer, kako se ne sme poslovati.

Prvi gradbinci v državi med občinstvom
Prvi gradbinci v državi med občinstvom FOTO: Blaž Garbajs

Plačilna nedisciplina države

Direktor Elektroproma Janez Vidmar je opozoril tudi na plačilno nedisciplino pri projektih, kjer je glavni investitor država. Je direktor podjetja, ki zaposluje 120 oseb in ima 43-letno tradicijo. V zadnjih treh letih se dogaja, da gradbinci svojih obveznosti v večji meri ne poravnavajo, kar se dogaja tudi pri projektih, kjer je država investitor. Omenil je projekt prenove Moderne Galerije (investitor je ministrstvo za kulturo), kjer jim Vegrad kot izvajalec dolguje 42.000 evrov, projekt obnove letališča Cerklje (investitor MORS), kjer jim izvajalec dolguje 86.000 evrov. Delali pa so tudi inštalacije v državnem zboru (investitor je ministrstvo za finance), kjer jim izvajalec Gradis dolguje okoli 29.000 evrov. Kot je dejal, so se pritožili tako na Mors kot na druga pristojna ministrstva, a odgovorov glede tega niso dobili. Spomnil je na uredbo, ki določa, da mora investitor poplačati vse izvajalce enakovredno.

Predsednik uprave Hidrie Iztok Seljak pa je dejal, da imamo dve vrsti lastništva, po katerem bi lahko ločevali lastnike – odgovorno in neodgovorno. Ločevanje na ta dva tipa je po njegovem mnenju bolj pomembno kot pa ločevanje na domače ali tuje lastništvo.

Predsednik uprave Steklarne Hrastnik Andrej Božič je opozoril tudi na visoke trošarine pri energentih. Pravi, da bo imela Steklarna Hrastnik letos 1,5 milijona evrov izgube, če bi plačevali plin po takšni ceni kot njihovi kolegi na Bavarskem, pa bi leto zaključili z dobičkom. Opozoril je tudi na problem nelojalne konkurence.

Predsednik uprave Revoza Aleš Bratož pa je dejal, da se v podjetju soočajo s težavami pri dobavi materiala, saj jim kar na 12 področjih grozi, da dobavitelji zaradi plačilne nediscipline drugih ne morejo dobaviti blaga.

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ughiue
03. 12. 2010 08.51
mislim da bi morali vse te parlamentarne govnače zapret,kar je nakradeno vrnt njih pa nej črnci v rit žgejo
saintjozef
27. 11. 2010 18.31
@orimf -Čudn, da še kdo tem komikom nasede!!! Priznaj, čez Grimsa ga pa ni!
rajak
27. 11. 2010 14.14
HA HA HA HA HA ZA JOKAT
JanezNovakJohn
26. 11. 2010 11.43
KJE PRED BRDOM PA JE SEMOLIČ Z SVOJO EKIPO. Menim, da se je podelal.
Mancyy
25. 11. 2010 20.14
Pa kaj si gre ta izgubljeni bivši predstavnik CK ZKJ. misli da je seminarju v Kumrovcu, Zrečah ali Dobrni saj veste tri dni in takoj novo delovno mesto ter vzpon na društveni lestvici Rdečih.
MiroF
25. 11. 2010 13.24
Čudn, da še kdo tem komikom nasede !!!
ivo55
25. 11. 2010 13.08
Ko bo semafor mrknil bo premier začel z lego kockami... ( popravek, ne vem kam je poniknila črka l..)
ivo55
25. 11. 2010 13.06
Ko bo semafor mrknil bo premier zače z lego kockami...
SLOVANSKI
25. 11. 2010 12.22
A se strinjate,da je ta Pahor ena baletka ?
ranjenipartizan
25. 11. 2010 11.32
buzerantos
25. 11. 2010 11.11
Premier bi moral odločit tako bo pa pika če je nekaj dobro in za tem stati. Kontrirali bodo pa tako vedno, to je politika. Koliko vlad smo že imeli, zamenjanih politikov pa je vedno isto. Ta vlada bo padla. Kaj pa potem? A mislite da bodo kr naenkrat pa prišli poštenjaki in začeli vladat pošteno?? Verjetno ja. Kar se tiče naše politike sem že tako apatičen in jezen na vse da bi jih najraje kr ukinil vse po vrsti. Anarhija je tako že zdaj
panucci
25. 11. 2010 10.43
ta pahor se obnaša kot največji pravličar v državi,sam kaj ko njegovim pravlicam ne verjame več dosti ljudi..Naj že odstopi dovolj slabega je naredil za našo državo..Zdaj je čas da se upremo tej mafijski vladi..Ljudje mi smo jih volili in mi jih lahko zamenjamo
dule100
25. 11. 2010 10.00
Kaj tega tipa sploh še kdo jemlje resno ? Ali še vedno niso prišli do odhodne strategije ? Jih bo pa digitalizacija. Kajti mrk prihaja s 1.decembrom !
.eu.
25. 11. 2010 09.58
Kako je reku makarovič da je stranka Zares več ali manj že odpisana.
franci007
25. 11. 2010 09.30
Bzzero - veliko resnice je v tvojem komentarju. Peščica jih je res daleč od realnosti, sicer pa v to stanje pridejo vsi, ki so nekaj časa na položaju. Vidijo le še tisto, kar je nad njimi.
franci007
25. 11. 2010 09.27
Nešteto resnih debat je že bilo med odpuščenimi delavci, pa nobenega sproščenega druženja kasneje. Po drugi strani pa gledaš, da se že na vsaki pasji procesiji toči alkohol (in to ne Dobrovoljček ali Dar jeseni), da o pestri izbiri hrane ne izgubljam besed. Koliko ljudi bi bilo veselih že samo s kosom kruha in rezino navadne pasje salame.
12345s
25. 11. 2010 09.26
Pa kaj Pahor toliko čaka z odstopom, a niso dovolj nakradli?
volek
25. 11. 2010 09.08
A so Kramarja tud povabil, vsekakor bi pasal med to elito, hahaha.
Maximusgladiato
25. 11. 2010 09.07
Kako lahko Pahor utruja s svojim semaforjem in nam vsiljuje neke zgrešene rešitve med tem ko pa Njegova ekselenca (kot se je imenoval(SONČNI KRALJ) ali pa BOG, ki je sestopil iz OLIMPA kot javni funkcionar skriva svoje kredite, ki jih je najel za nakup prestižnega stanovanja in pod kakšnimi pogoji jih je najel in s kakšnimi obrestmi !!! če bi bil pošten, bi pogledal JAVNOSTI V OČI in pokazal KREDITNE POGOBE! Očitno je Pahor druga Simona Dimic, ki sta za morebitne neke usluge dobila zelo ugodne kredite - morebiti so to lahko tudi DRŽAVNA POROŠTVA ZA BANKE s strani davkoplačevalcev!!!
M teorija
25. 11. 2010 09.03
Gordon25.11.2010, 07:2212 -važno da so oni pili in jedli na naš račun- Če so se na koncu tudi stepli z veseljem častim?!