Gospodarstvo

Podlesnik: Tuji partnerji ne odhajajo

Ljubljana, 09. 07. 2009 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prokurist Mure meni, da za stečaj ni zakonske podlage. Računa na dogovor s Sodom. "Delavci bodo ta mesec dobili minimalne plače z dvo- ali tridnevno zamudo," je zagotovil.

Če bi moj odstop zagotovil rešitev oziroma dolgoročni obstoj Mure, se da to hitro rešiti. Matej Lahovnik

Prokurist Mure Zdenko Podlesnik še računa na nadaljevanje pogajanj in dogovor s Sodom. "Če tega ne bo, bo uprava sprejela ukrepe, s katerimi bodo poskušali zbrati denar na drugačen način. Za stečaj ni zakonske podlage, tuji partnerji (med drugim Hugo Boss in Escada, op. a.) pa sodelovanja z Muro niso prekinili in verjamejo njihovim zagotovilom." Podlesnik naj bi sicer na zborih delavcev ponudil svoj odstop, vendar naj delavci ne bi bili za to. Napovedal naj bi tudi, da bodo delali do konca meseca, potem pa zaprli podjetje. Po neuradnih podatkih naj bi tudi povedal, da bodo 18. julija dobili plačo vsi zaposleni, vendar le zajamčeno.

Mura po njegovih besedah nikoli ni imela blokiranega računa, nikoli ni zamujala s plačilom obresti, vsak zaposleni ima kredit pri bankah, lani je imela neto realizacije s pravnimi osebami v regiji za osem milijonov evrov, izplačala pa je 5,2 milijona evrov odpravnin.

"Sporočilo Soda ima dva dela. Ob tem, da v tako kratkem času ni bilo mogoče zagotoviti predvidenega kapitala za delovanje teh dveh družb, v drugem delu navaja, da programa ne morejo v celoti podpreti, ker Sod meni, da je narejen na preveč optimističnih predpostavkah. To razumem tako, da je dana možnost, da se o predpostavkah in rokih pogovarjamo naprej in morda najdemo skupno besedo. Če se bo pokazalo, da je odločitev dokončna, bi bilo logično pričakovati, da se Sod svojemu lastniškemu deležu odreče in ga brezplačno prepusti zaposlenim, da imajo vsaj oni nekaj od tega."

Država se ni odločila za reševanje Mure.
Država se ni odločila za reševanje Mure. FOTO: Kanal A

Delavci so do odpravnin ob prisilni poravnavi upravičeni, ob stečaju prenehajo delati takoj in, kot po Podlesnikovih besedah pravi tuji partner, bodo v tem primeru prenehali sodelovati z Muro. "Mura jim je odgovorila, da namerava peljati program prisilne poravnave, nadaljevati delo v obratih, kjer delo je, in tistim zagotavljati ustrezno plačilo, ne oziraje se, kaj se bo dogajalo v Muri," je odgovor Mure tujemu partnerju pojasnil Podlesnik. "Delavci bodo ta mesec dobili minimalne plače z dvo- ali tridnevno zamudo," je še zagotovil.

Pahor: Z vložkom v Muro bi dajali lažno upanje

Potem ko se je Sod včeraj odločil, da v Muro ne bo vložil potrebnih pet milijonov evrov za ohranitev proizvodnje, se je delegacija sindikalnih zaupnikov iz Mure danes odpravila k predsedniku vlade Borutu Pahorju. Sestanka so se udeležili tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in predstavniki ministrstva za delo družino in socialne zadeve.

Po anketi, ki smo jo opravili na naši spletni stani 24ur.com, odločitev države glede Mure podpira 50 odstotkov bralcev (1271). Da se država glede Mure ni odločila prav, pa meni 42 odstotkov bralcev (1073). Osem odstotkov bralcev (212) je neodločenih. V anketi, ki smo jo izvajali 8. in 9. julija, je sodelovalo 2556 bralcev.

"Vlada bi pet milijonov evrov, kolikor bi jih za nadaljevanje poslovanja potrebovala Mura, našla, če bi to pomenilo dolgoročno rešitev za Muro. Glede na slabo stanje podjetja pa bi s tem zaposlenim le vlivali lažno upanje," je po srečanju z Murinimi sindikalisti povedal premier. "Skrbni pregled Mure je pokazal, da je stanje v podjetju tako slabo, da vložek države ne bi zagotovil dolgoročne rešitve za Muro, ampak bi zaposlenim le vlival lažno upanje," je ponovil. Po njegovih besedah se na ministrstvu za gospodarstvo z Muro ukvarjajo "bolj kot se zdi" že od začetka mandata. Pripravljajo program za prestrukturiranje oziroma nov poslovni model, pri čemer pa ne more reči, da ponujajo "čarobno rešitev".

Premier in minister Lahovnik sta poudarila, da so Muro pokopali lastniki in upravljanje s slabim poslovnim modelom. Lahovnik je dodal, da morajo končno odločitev sprejeti lastniki, ne ne vlada.

Prokurist Mure Zdenko Podlesnik
Prokurist Mure Zdenko Podlesnik FOTO: POP TV

Sindikati so napovedali proteste

Predsednik sindikata v Muri Drago Forjan je dejal, da se zavzemajo za prisilno poravnavo, "ker je bolj prijazna do delavcev od stečaja". Zavedajo se, pravi, da je Mura prevelika, da pa bi morali zagotoviti "human" odhod presežnih delavcev v pokoj oziroma jim zagotoviti odpravnine. Napovedal je, da se bodo v Pomurju in Ljubljani zgodili veliki protesti.

Odziv župana Murske Sobote in pomurskih poslancev.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (328)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burek55
10. 07. 2009 20.36
podlesnik direktor cbh celje prokurist mure mogoce se kaj zmeraj premalo za pozresneza
Marija Krebs
10. 07. 2009 11.07
Ves čas govorimo, da se mora država umakniti iz gospodarstva - zakaj torej še naprej zahtevamo od nje, da podpira izgube. Delavci Mure naj samo izženejo vso gosposko (upravo in nadzornike) , ki so se razpasli po vseh prej uspešnih firmah, in se postavijo na lastne noge.
resslovenka
10. 07. 2009 08.58
Dejstvo je, da so lastniki Mure slabi gospodarji. Sicer bi bila slika povsem drugačna. Ampak dejstvo je tudi, da lastnikom zaposleni niso mar. S preprečitvijo stečaja, rešujejo svoje premoženje. Mi kljukci (država) naj bi spet napolnili vrečo. Resnično mi je žal zaposlenih, ki niso krivi popolnoma nič. V kolikor bi se v Muri preprečil stečaj, bi bilo potrebno najprej zamenjati nadzornike in upravo v celoti, natančno pregledati vse možnosti, da se reši čimveč delovnih mest, nato pa v nov zagon. S sposobno in pošteno upravo, ki bo odgovarjala za svoje odločitve.
saso999
10. 07. 2009 07.46
JA SAMO SEPTEMBRA, ZATO KER SO NAŠI POLANCI DO TAKRAT NA DOPUSTU...VESTE ONI SO ŽE TOLIKO NAREDILI DA SE MORAJO MALO ODPOČITI LOOOOL!!
Peter Kralj 1
10. 07. 2009 06.09
S1S2S3: Rad pa bi še doživel to,da bi nekoč na glavnem trgu Murske Sobote dvignili svojo zastavo in da bi bile izgovorjene besede" NOCOJ SO DOVOLJENE SANJE" Mislim, da bi to bilo za obe strani (madžarizirane Prekmurce in preostalo Slovenijo) najbolje in Vas v Vaših naporih 100% podpiram!!!!!
Jozsef
10. 07. 2009 03.52
'human odhod'... moj bog, oprosti mi ker kvasim neumnosti, saj ne vem kaj govorim. kdo je se videl humano smrt. micheal jacksona so pokopali, ker je pac umrl, veliko ljudi zaluje in so pripravljeni dati svojo kri za njegovo ozivite, pa ne bi nic pomagalo. isto je z muro. je pacumrla in je mrtva. ali so krivi delavci? ne! nikakor. krivi so ljudje, ki so vodili to firmo in ker ima pacvsak clovek svoj prag nesposobnosti, so jo ti 'menedzerji, pac doziveli in izziveli na muri (svoj prag nesposobnosti namrec).
S1S2S3
09. 07. 2009 21.55
Berem komentarje. Pa kaj mislite, da smo Prekmurci zaostali. Nekateri pišete, da naj gre Mura v stečaj itd. Zagovarjate državo. Zakaj pa se potem rešuje Istrabenz in Slov.železnice? Zato, ker nista v Prekmurju? Za njih je rešitev. Seveda, saj roka roko umije. Kot se rado reče, da je politika.... in to drži. Gledajo samo za svoj žep. Skoraj prepričan sem, da sami Muri ne bo uspelo iz teh težav,državi pa je tako ali tako vseeno,še zlasti za prekmurce.Rad pa bi še doživel to,da bi nekoč na glavnem trgu Murske Sobote dvignili svojo zastavo in da bi bile izgovorjene besede" NOCOJ SO DOVOLJENE SANJE"
Buena Vita
09. 07. 2009 21.10
stanyo1
09. 07. 2009 20.58
dober naslov 3300delavcev prideluje konopljo 3. so na bolniškem kaj pa bi jim kdo mogel
illuminati
09. 07. 2009 20.55
...pa zjebat morjo vse kar se še da in vse pokrast....dol jim visi za rajo....raja bo pocrkala medtem ko se bo ta drhal lepo grela v toplih krajih..... ...se bomo pač začeli ukvarjati s kriminalom ....
sneg2
09. 07. 2009 20.46
Meni se zdi da je res brezveze reševati samo eno tekstilno podjetje.Ko so propadala Tekstelindus,Gorenjska oblačila,IBI,BPT itd. pa ni bilo nikogar ,ki bi se kakor koli sekiral in bil pripravljen pomagati.Ravnotako je na cesti ostalo veliko ljudi.
Wajta
09. 07. 2009 20.36
pahor je obljubljal vse pred parlamentarnimi volitvami, hodil po Murski Soboti in boge reve delavke mure ogovarjal da bo boljše, sedaj pa herr Pahor naj ogleda malo ta posnetek še na pop tv je bil predvajan. pa naj se zamisli...da ga ni sram....ban.dit...škoda da auschwitc več ne obratuje...bi se greli lahko.....
okip
09. 07. 2009 20.33
že včeraj sem zapisal, da je potrebno legalizirati marihuano, za katero je prekmurje idealno. poleg tega mora država ljudem pomagati pri ureditvi malih družinskih podjetij, ki bi se ukvarjala z ekološkim pridelovanjem zelenjave, zdravilnih zelišč, začimb in cvetja, ustanoviti blagovno znamko prekmurje in jo agresivno uveljavljati po evropi in svetu. v nekaj letih bi v prekmurju živeli kot v holandiji. premislite!
didlos
09. 07. 2009 20.16
Banda pokvarjena Pahorjeva !!!
stanyo1
09. 07. 2009 20.15
najmanj 10 let je že prepozno s sanacijo Mure zdaj bi si ljudje že našli drugo delo ne pa da bodo na cesti v najhujši recesiji.Enkrat je vsega konec ,
manco-capac
09. 07. 2009 20.03
Bi rad zvedel le to, kolikšna je proizvodna cena ene Murine obleke, po koliko se ta ista prodaja v trgovini in kdo pobaše razliko. Pa boste videli na kakšen način se je kradlo že desetletja. Pa ne le v Muri, v vsej tekstilni in obutveni industriji.
stanyo1
09. 07. 2009 20.02
Lulek vas opazuje močvirniki
mattias5
09. 07. 2009 19.55
........moj komentar je takšen ,da za vse so krivi sindikati ,ker do danes niso naredili nič.........leta 90 se je začel ,vse so dopustili ,rop stoletja............na cesto ,da banda vidi, da je tega dovolj........
zdrave1
09. 07. 2009 19.50
Nehajte že o teh 5 mil., če jih ne bo dobila Mura bomo pa patrije kupili ali kako podobno bedastočo.
TK-TITO
09. 07. 2009 19.43
zahod.west 09.07.2009, 19:30 0 Tito2009, zadnja titova mesečna plača 140.00 evrov..... res, vsi so isti, vsi iz iste šole...... Ne govorit bedarij oz. na pamet! zahod.west 09.07.2009, 19:29 2 1 mil za za odhod 1 bankirja - takoj 5mil za 3.200 delavk - problem s tem se pa popolnoma strinjam.