Gospodarstvo

Mura: Uprava in sindikat na istem bregu

Murska Sobota, 27. 02. 2009 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Murina uprava in sindikat sta se dogovorila, da se plače v podjetju ne bodo zmanjšale. Dogovor bodo podpisali v ponedeljek, stavke pa ne bo.

Na podlagi zakona o delnem subvencioniranju polnega delovnega časa se plače v Muri ne bodo zmanjšale, sta sklenila uprava in sindikat.

Predsednik izvršnega odbora sindikata Drago Forjan je po pogovorih s predsednikom uprave Mure Francem Hubrom povedal, da so se dogovorili o najbolj sporni stavkovni zahtevi – aneksu h kolektivni pogodbi, s katerim bi posegali v plače. Kot je izračunal sindikat, bi se osnovna plača lahko zmanjšala do pet odstotkov, namesto aneksa pa bodo podpisali dogovor. "Na preostale stavkovne zahteve smo pisne odgovore o tem, kako bodo zadeve potekale glede na zakon o delovnih razmerjih, že dobili na prejšnjem pogajanju in pri tem ni bilo spora, to, kar je dogovorjeno danes, pa bo s strani sindikalnih zaupnikov potrjeno v ponedeljek," je dejal Forjan.

Na vprašanje, zakaj so pogajanja tako dolgotrajna, je prvi sindikalist Mure odgovoril, da morata biti pri tem modra oba partnerja, da ne bo prizadet ne interes podjetja ne zaposlenih, pri tem pa je treba upoštevati tudi globalno krizo. "Ob naši zahtevi, da se osnovna plača ne sme znižati, pa smo delodajalcu pustili možnost, da se na podlagi socialnega dogovora, ki je bil praksa v vseh preteklih letih, dogovorimo o načinu izplačila plače, če delodajalec mesečno ne bo likviden, da bi izplačal celotno plačo, vendar pri tem ne sme kršiti zakona o minimalni plači, " je še dodal Forjan. To pa pomeni, da bodo morali vsi zaposleni dobiti minimalno plačo, preostanek pa, ko bo denar na voljo.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
27. 02. 2009 18.25
Molimo, bi reku Prfekt.
Black_Panter@mailinator.com
27. 02. 2009 17.55
banda,da ne bi slučajno minimalno plačo izplačali v dveh delih,pazite se ...