Gospodarstvo

Monopolistični Gazprom

Moskva, 05. 07. 2006 18.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gazprom je kljub nasprotovanju Evropske unije dobil monopol nad izvozom ruskega plina.

Sedež družbe Gazprom
Sedež družbe Gazprom FOTO: Reuters

Ruski parlament je dokončno sprejel zakon, po katerem ruski energetski gigant Gazprom, ki je pod nadzorom države, tudi uradno pridobiva popoln monopol nad izvozom ruskega plina. Ukrep je v nasprotju s pozivi Evropske unije, ki je od Rusije zahtevala odprtje svojega energetskega trga.

Zakon, ki se utemeljuje z zaščito državnih interesov, je bil sprejet brez težav, saj je zanj glasovalo 355 poslancev, le 64 jih je bilo proti. "Izključno pravico do izvoza plina ima organizacija, ki ima v lasti sistem za dobavo plina," piše v zakonu, ki s tem meri na Gazprom in njegovo podružnico Gazexport, ki imata v lasti ta sistem.

Poslanci provladne stranke Združena Rusija, ki so predlagali zakon, so uspeli prodreti s sprejetjem zakona še pred vrhunskim zasedanjem sedmih industrijsko najbolj razvitih držav na svetu in Rusije (G8) 15. julija v Sankt Peterburgu. S tem se je močno okrepil položaj Rusije v pogovorih na vrhu, katerega osrednja tema bo zagotavljanje varne oskrbe z energijo.

Evropska unija proti monopolu

EU, ki se vedno bolj zaveda svoje odvisnosti od tujih energetskih virov, predvsem ruskih, je vztrajno pozivala Rusijo, naj zmanjša monopol Gazproma, pusti k poslom z izvozom plina tudi druga, nevladna podjetja ter omogoči večji dostop do ruskega plina evropskim energetskim podjetjem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.