Gospodarstvo

Močna rast gospodarstva

Sankt Peterburg, 10. 06. 2006 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri so na srečanju najbolj razvitih držav ocenili, da je rast svetovnega gospodarstva močna.

Rast svetovnega gospodarstva je še naprej močna, tveganja pa povzročajo visoka in močna nihanja cen energije in globalna neravnotežja, so v skupni izjavi zapisali finančni ministri skupine sedmih industrijsko najbolj razvitih držav in Rusije (G-8).

V sklepnem dokumentu so zapisali, da je potrebno državam v razvoju izboljšati dostop do energetskih virov
V sklepnem dokumentu so zapisali, da je potrebno državam v razvoju izboljšati dostop do energetskih virov FOTO: E plus

Ministri so se na srečanju zavzeli tudi za izboljšanje dostopa revnih držav do energetskih virov, ostali pa so brez dogovora o programu zdravil za revnejše države. G-8 so se v izjavi zavzeli za tesnejše sodelovanje med državami proizvajalkami in porabnicami energije. Potrebna je tudi večja preglednost stanja na naftnih trgih, ki naj bi jo države dosegle z izboljšanjem vodenja podatkov o proizvodnji in porabi nafte ter njenih zalogah, izhaja iz izjave.

Skupina G-8 je vse države pozvala tudi k povečanju obsega naložb v energetski sektor. V boju proti revščini pa je potrebno revnejšim državam in državam v razvoju izboljšati dostop do modernih virov energije, je zapisano v sklepnem dokumentu.

Ministri se namreč niso uspeli dogovoriti glede garancij razvitih držav farmacevtski industriji za naročila zdravil za določene bolezni v revnih državah, natančneje za kritje stroškov razvijanja novih cepiv za določene bolezni. Jabolko spora je bil v pogovorih izbor bolezni, za katere bi razvite države financirale razvoj zdravil oziroma cepiv.

Nemčija se je zavzemala predvsem za financiranje razvoja zdravila proti tuberkulozi, saj so cepiva proti malariji in pnevmokokom že tako razvita, da raziskave ne potrebujejo nadaljnje državne pomoči. Pri tem pa je Berlin naletel na gluha ušesa drugih udeležencev srečanja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.