Gospodarstvo

Mobitel zanika ugotovitve o zlorabi monopola

Ljubljana, 04. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
O.Š./B.M./STA
Komentarji
0

Mobitel zanika ugotovitve urada za varstvo konkurence, da zlorablja prevladujoč položaj na slovenskem trgu mobilne telefonije.

V obširnem odgovoru Uradu očitajo, da so njegove ugotovitve premalo strokovne, protislovne, pristranske in zavajujoče. Prepričani so, da očitki Vege, ki je sprožila postopek, niso utemeljeni.

Uradu so pripravili obsežen odgovor, z dodatnimi analizami in dokazovanjem, da je Urad za varstvo konkurence pri postopku naredil veliko napak. Med drugim, da ni upošteval vse dokumentacije in je napisan, kot bi bila odločitev že v naprej znana. Po besedah direktorja Mobitela Antona Majzelja, je dokument premalo strokoven, saj temelji na napačnih izračunih in ne pojasni metod.

Urad za varstvo konkurence je 18. januarja v okviru postopka ugotavljanja morebitne zlorabe prevladujočega položaja družbe Mobitel, ki ga je sprožila Vega, izdal t.i. povzetek relevantnih dejstev. V njem urad ugotavlja, da je imel Mobitel po podatkih za leto 2003 na slovenskem trgu 78-odstotni tržni delež in s tem vlogo določevalca cen storitev mobilne telefonije, protikonkurenčno zakonodajo pa naj bi kršil tudi v več drugih primerih.

Na očitke, da Mobitel zlorablja prevladujoč položaj na trgu pa na Mobitelu odgovarjajo, da družba nikoli ni nastopal kot udobni, tihi monopolist, ampak kot izrazito proaktivno podjetje.

Kar se tiče očitkov, da Mobitel določa cene na trgu mobilne telefonije, pa Majzelj odgovarja: "Mobitel ni niti določevalec cen niti si ne more privoščiti neupoštevanja konkurence. Se pa konkurence bojimo. Tisti, ki se najbolj pritožujejo, da je trg premalo konkurenčen, ponujajo uporabnikom samo prenos govora in sms sporočil."

Če bo Urad za varstvo konkurence vseeno presodil drugače, Mobitel napoveduje upravni spor na sodišču.

Mobitel bo odklenil svoje telefone

Mobitel je napovedal, da bo skrajšal obdobje vezave mobilnikov GSM na 12 mesecev, njihovi naročniki pa bodo do nakupa novega mobilnika po subvencionirani ceni upravičeni šele po izteku obdobja veljavnosti vezave.

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil je Mobitelov odziv na ugotovitve urada za varstvo konkurence označil za "neargumentiran napad na varuha konkurence in za velika sprenevedanja". Sicer pa Simobil pozdravlja odločitev Mobitela o spremembi obdobja vezave pri nakupu subvencioniranih mobilnikov in o odklepanju mobilnikov.

Mobitel bo poleg tega zagotavljal tudi brezplačno odklepanje mobilnikov, kupljenih v naročniško-prodajnih akcijah in v mobipaketih, v prihodnjih Mobitelovih naročniško-prodajnih akcijah pa mobilniki ne bodo zaklenjeni. To velja tudi za terminale UMTS, kjer obdobje vezave sicer ostaja 24 mesecev.

"Gre za delno priznanje dosedanjih kršitev, ki so leta onemogočale razvoj poštene konkurence v Sloveniji," so sporočili iz Simobila, v Vegi, ki je dala pobudo za uvedbo postopka, pa Mobitelovih izjav zaenkrat ne komentirajo.

Vego seznanjajo s stališči

Posebna delovna skupina, ki je pripravila stališča glede odškodninskega zahtevka družbe Western Wireless International (WWI) zoper državo, po besedah ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka v teh dneh predstavnike WWI in njihove slovenske hčerinske družbe, ki nastopa pod blagovno znamko Vega, seznanja z vsebino stališč.

Odvetnik Miro Senica, ki zastopa Western Wireless, sestavlja tožbo proti državi
Odvetnik Miro Senica, ki zastopa Western Wireless, sestavlja tožbo proti državi FOTO: Dare Čekeliš

"Ne gre za pogajanja," je danes dejal Vizjak. Dodal je, da bi bil vesel, če bi stališča ministrstva prepričala WWI, da umakne odškodninski zahtevek in se ne odloči za tožbo. "Storili bomo vse, da bi to dosegli, čeprav po prvih pogovorih dvomim v to," je zatrdil Vizjak.

WWI je 25. oktobra lani vložil odškodninski zahtevek zoper državo, v katerem zahteva povračilo škode v višini 42 milijard tolarjev in "takojšno vzpostavitev konkurenčnih razmer na trgu". V primeru, da država ne bo ugodila zahtevku do 20. februarja, WWI od države zahteva celotno vrednost projekta v višini približno 80 milijard tolarjev, obenem pa bo družba odšla s slovenskega trga.