Gospodarstvo

Mobitel: Težave na Kosovu

Ljubljana, 22. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Kosovu se Mobitel ukvarja s težavami pri mednarodnem razpisu za opravljanje storitev mobilne telefonije.

V spor med Mobitelom in misijo Združenih narodov na Kosovu se je tako ponovno vpletel slovenski zunanji minister Ivo Vajgl. Avgustovsko lobiranje ministra Vajgla na Kosovu in sedežu Združenih narodov v New Yorku, kot kaže, ni obrodilo sadov.

"Gre nam za to, da je postopek transparenten in zakonit. To je mogoče ugotoviti zelo objektivno in v relativno kratkem času. Zahtevali bomo tudi pojasnilo," je povedal zunanji minister.

Direktor kosovske Agencije za telekomunikacije Anton Berisha pa na drugi strani zatrjuje, da Združeni narodi tako ali tako sploh nimajo pristojnosti za razveljavitev razpisa.

Združeni narodi pa še vedno zagovarjajo svojo odločitev. Da je razveljavitev edina pravilna poteza menijo tudi pri Western Wireless International in njenem lokalnem partnerju Ipkonu. Zavračajo pa mnenje nekaterih, da so Združeni narodi sprejeli odločitev na podlagi temeljitega lobiranja Madeline Albright, nekdanje ameriške zunanje ministrice.

Akan Ismali, direktor Inko.net je pri tem povedal: "Nasveti so bili popolnoma druge narave. Albright Group ni lobirala pri Združenih narodih ali njihovi misiji na Kosovu".

Očitki o političnem in nestrokovnem ravnanju letijo tudi na direktorja kosovske Agencije za telekomunikacije, on pa vse ostro zanika.