Gospodarstvo

Mobitel ni zlorabil položaja

Ljubljana, 21. 12. 2005 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Urad za varstvo konkurence je izdal odločbo, s katero je zavrnil trditev WWI, da Mobitel zlorablja prevladujoči položaj.

V Mobitelu odločbo urada pozdravljajo in dodajajo, da so na trgu vsa leta nastopali s poštenimi cenami
V Mobitelu odločbo urada pozdravljajo in dodajajo, da so na trgu vsa leta nastopali s poštenimi cenami FOTO: POP TV

Urad RS za varstvo konkurence (UVK) je danes izdal dopolnilno odločbo, s katero je zavrnil zahtevek družbe Western Wireless International (WWI) v delu, ki se nanaša na ugotovitev obstoja zlorabe prevladujočega položaja družbe Mobitel na storitvenem trgu mobilne govorne telefonije v Sloveniji zaradi očitanega oblikovanja nepoštenih in nestroškovno naravnanih cen, zlasti pri cenah, ki izvirajo in se zaključujejo v lastnem omrežju. WWI bo odločbo sicer izpodbijal pred upravnim sodiščem.

"Urad je v postopku ugotovil, da cene, ki jih Mobitel zaračunava za klice, ki izvirajo in se zaključujejo v lastnem omrežju, presegajo stroške in da torej očitek cenovnega predatorstva ni utemeljen in da na tej podlagi ni zlorabe prevladujočega položaja," je v izjavi za javnost zapisal direktor urada za varstvo konkurenca Andrej Plahutnik.

Ob tem v uradu pojasnjujejo, da njihova presoja ni bila usmerjena v odškodninska in druga civilno-pravna razmerja med WWI in Mobitelom, temveč izključno v presojo morebitne zlorabe prevladujočega položaja družbe Mobitel v obsegu sklepa o uvedbi postopka. Poleg tega dodajajo, da je odločba dokončna, zoper njo pa je mogoče vložiti tožbo v upravnem sporu.

Andrej Plahutnik
Andrej Plahutnik FOTO: Dare Čekeliš

V Mobitelu odločbo urada pozdravljajo in dodajajo, da so na trgu vsa leta nastopali s poštenimi cenami. "Cenovna politika družbe Mobitel je skladna s pravili konkurence," so med drugim izpostavili v Mobitelu.

Družba WWI ogorčena

Pač pa z odločbo urada niso zadovoljni v družbi WWI, ki v Sloveniji nastopa pod blagovno znamko Vega. "WWI je osupel, da urad ni zmožen realnega pogleda na situacijo mobilnega trga, ki postaja očitna že vsakemu neodvisnemu opazovalcu. WWI nadalje verjame, da se je urad v svoji odločbi izogibal ključnih dejstev, navedenih v prijavi WWI. WWI tako izraža resne dvome o objektivnosti in neodvisnosti urada," so sporočili iz WWI.

WWI na podlagi prejete odločbe nadalje ugotavlja, da Urad svoje zakonsko določene naloge v okviru svojih pristojnosti ni opravil. »Kljub jasnim dokazom, ki jih je Urad zapisal v januarskem povzetku relevantnih dejstev, da je Mobitel zlorabljal prevladujoč položaj na trgu mobilne telefonije, Urad le-teh ni pravilno ocenil. Nadalje Urad v svoji odločbi napačno presoja, da Mobitel prevladujočega položaja ne zlorablja. Urad pri odločanju ni upošteval evropske prakse, še posebej ne priporočil in opozoril Evropske Komisije glede stanja na slovenskem trgu elektronskih komunikacij, naslovljenih na Republiko Slovenijo v zadnjem času,« so še dodali iz WWI.

Družba WWI bo odločbo izpodbijala pred upravnim sodiščem
Družba WWI bo odločbo izpodbijala pred upravnim sodiščem FOTO: POP TV

Družba WWI bo zato odločbo izpodbijala pred upravnim sodiščem, pri čemer je prepričana, "da bo upravno sodišče o zadevi odločalo tako, da bo zavarovana ustavna pravica do svobodne konkurence". WWI bo poleg tega pri Evropski komisiji sprožil postopek presoje zlorabe prevladujočega položaja Mobitela.

Kot je znano, je urad 20. junija 2003 na zahtevo WWI uvedel postopek ugotavljanja domnevne kršitve določil 10. člena zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, ki naj bi se izkazovala z očitano zlorabo prevladujočega položaja družbe Mobitel.

Največji slovenski mobilni operater naj bi oblikoval nepoštene in nestroškovno naravnane cene, zlasti pri cenah klicev, ki izvirajo in se zaključujejo v lastnem omrežju (t.i. on-net cene); medsebojno subvencioniral različne telekomunikacijske storitve; vsiljeval nesorazmerne pogodbene pogoje (ob nakupu subvencioniranega mobilnega aparata uporabnika veže za neobičajno dolgo obdobje).

Urad je nato 14. junija letos že izdal delno odločbo, v kateri je zavrnil zahtevek WWI v delu, ki se nanaša na medsebojno subvencioniranje različnih telekomunikacijskih storitev. V delni odločbi pa je sprejel predlagane zaveze Mobitela, med drugim glede vezave naročniških razmerij in zaklepanja mobilnih aparatov, in v tem delu prekinil postopek do izteka roka za izpolnjevanje zavez, to je do 1. maja 2009.

Z današnjo izdajo dopolnilne odločbe pa je urad odločil še o prvi točki zahtevka, in sicer o tem, ali Mobitel zlorablja svoj prevladujoči položaj z oblikovanjem nepoštenih in nestroškovno naravnanih cen, zlasti pri cenah klicev, ki izvirajo in se zaključujejo v lastnem omrežju.

Urad je v dokaznem postopku ugotovil, da Mobitel nesporno ima prevladujoči položaj in zaradi tega posebne obveznosti do nastopanja na trgu, med ostalim tudi do tega, da ne nastopa s cenami, ki ne bi pokrivale stroškov. Ob tem pa je urad ugotovil, kot omenjeno, da cene, ki jih Mobitel zaračunava za klice, ki izvirajo in se zaključujejo v lastnem omrežju, presegajo stroške in da torej očitek cenovnega predatorstva ni utemeljen.