Gospodarstvo

Mobitel na Kosovu

Ljubljana, 10. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Polona Križnar
Komentarji
0

Pri Mobitelu, ki je zmagal na razpisu za drugega operaterja mobilne telefonije na Kosovu, so se odzvali na zaplete in morebitne nepravilnosti. Pravijo, da bodo na Kosovu vztrajali.

Na mobitelu pravijo, da nameravajo iti do konca in če bo treba, bodo na sodiščih vlagali tožbe.

Na Kosovu, kjer se slovensko podjetje, v sodelovanju z lokalnimi partnerji, prereka z mednarodnimi silami, podjetji, govorijo tudi o političnih igrah. Zaradi razpisa za drugega mobilnega operaterja, na katerem je zmagal Mobikos in zaradi katerega se je po končanem razpisu v misiji Združenih narodov začelo govoriti o nepravilnostih in pomanjkljivostih.

Direktor Mobikosa Fatmir Gashi
Direktor Mobikosa Fatmir Gashi FOTO: POP TV

Direktor Mobikosa Fatmir Gashi je povedal: "Razumem ameriško pisarno v prištini, da se je odzvala in ščiti interese ameriških podjetij. Toje logično. Ne morem pa razumeti našega premierja, ki se ne zavzema za naša podjetja, ampak jih napada. Mislim, da je ta politika napaka našega premierja, ki je reagiral neprofesionalno, ne pa napaka ameriške pisarne, ki seveda ščiti svoja podjetja."

Misija Združenih narodov preiskuje primer in pisari predsedniku vlade. Ali lahko vlada razpis naslednji teden razveljavi?

Azem Vlassi
Azem Vlassi FOTO: POP TV

Azem Vlassi je odvetnik in je razložil: "Po zakonu vlada ni pooblaščena, da razveljavi sklepe pristojne agencije. Za to ni pooblaščen nihče. Zato je ta odločba pravnomočna."

Če pa bo kdo razpis vseeno želel razveljaviti, bodo šli na sodišča. Najprej na Kosovu, potem v svet.

Azem Vlassi pojasnjuje: "Mi ščitimo zakonito odločbo pred nezakonitim vmešavanjem. Ščitimo pa jih z vsemi zakonitimi sredstvi, ki so na razpolago."

Direktor Mobitela Anton Majzelj
Direktor Mobitela Anton Majzelj FOTO: POP TV

Mednarodne pripombe na razpis zdaj poznajo tudi v Mobitelu in Mobikosu.

Direktor Mobitela Anton Majzelj je komentiral: "Prebral sem v kosovskih medijih, komentarja nimam, ker če bi ga imel strokovnega ne morem dati, na istem nivoju pa ga ne bom dal."

Sicer pa je Mobitel za ta posel že odštel šest milijonov evrov in pol, zato, da je na razpisu sploh lahko sodeloval. Ko, če, bodo ta posel na Kosovu speljali, pa bo naložba vredna 800 milijonov evrov.