Gospodarstvo

Mobitel bo 22 milijard plačal še letos

Ljubljana, 06. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Mobitel, ki ji je vlada podelila koncesijo za opravljanje storitev tretje generacije mobilne telefonije (UMTS), bo celotno koncesijsko dajatev v višini 22 milijard tolarjev plačala v enem obroku še letos.

mobilni telefon
mobilni telefon FOTO: POP TV

Vlada je namreč sprejela sklep o podpisu dopolnila h koncesijski pogodbi, ki za zadnji rok plačila določa 27. decembr, kar pomeni, da rebalans proračuna za leto 2001 ne bo potreben. O soglasju k podpisu aneksa h koncesijski pogodbi naj bi na naslednji seji odločal še nadzorni svet Mobitela, vendar je pričakovati, da bo s predlogom vlade soglašal.

Mobitel je v postopku pogajanj za sklenitev koncesijske pogodbe izbral možnost, da plača koncesijsko dajatev v dveh obrokih. Vlada je nato Mobitelu predlagala spremembo koncesijske pogodbe tako, da bi plačal celotno koncesijsko dajatev v enem obroku.

Sicer je finančni minister Tone Rop med letom zagotavljal, da koncesnina ni ključna za letošnji državni proračun, a si je sedaj vlada očitno premislila. Na ministrstvu za finance so namreč pred tem napovedovali, da bo v letošnji proračun vključila 7 milijard tolarjev koncesnine, preostalih 15 milijard pa privarčevali za proračun 2002.

Za levji delež sredstev koncesijske dajatve, to je 20 milijard tolarjev, naj bi z dokapitalizacijo svoje hčerinske družbe Mobitel poskrbel Telekom Slovenije, medtem ko se o finančnem načrtu plačila preostalih dveh milijard tolarjev Mobitel še pogaja, podrobnosti pa naj bi bile znane prihodnji teden. "Zagotovili bomo optimalno kombinacijo sredstev iz domačih in tujih bank," so pojasnili v Mobitelu. Direktor družbe Anton Majzelj pa je nedavno omenil, da bi bil poslovni načrt postavljanja UMTS uresničljiv tudi ob nedokapitalizaciji lastnika.

V Mobitelu ocenjujejo, da bodo v izgradnjo omrežja UMTS do leta 2016 vložil skupno (vključno s koncesnino) 166 milijard tolarjev, od tega v prvih letih 36 milijard tolarjev. V strukturi vseh prihodkov Mobitela naj bi prihodki od UMTS do leta 2016 imeli 40-odstotni delež, leta 2016 pa naj bi predstavljali že 75 odstotov vseh prihodkov. Mobitel načrtuje, da bo v obdobju 15-letnega izkoriščanja koncesije posloval z dobičkom, do leta 2016 pa naj bi imel na področju UMTS 63-odstotni tržni delež.