Gospodarstvo

Mobilni Slovenci

Ljubljana, 09. 06. 2007 12.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uporabniki mobilnih omrežij so v prvem letošnjem četrtletju ustvarili za desetino več prometa kot v enakem lanskem obdobju.

Med 1.842.000 uporabniki mobilnega omrežja prevladujejo naročniki, ki imajo z operaterjem sklenjeno naročniško razmerje
Med 1.842.000 uporabniki mobilnega omrežja prevladujejo naročniki, ki imajo z operaterjem sklenjeno naročniško razmerje FOTO: Reuters

V fiksni telefoniji je bilo v prvem letošnjem četrtletju ustvarjenih 460 milijonov minut pogovorov, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Kot ugotavlja državni statistični urad, se pogovori zmanjšujejo tako v domačem omrežju kot pri klicih v tujino.

Obseg domačega prometa se je skrčil tudi na četrtletni ravni, medtem ko je trajanje mednarodnih pogovorov v tej primerjavi poraslo. Pri tem povprečni mednarodni klic, ki traja 3,3 minute, presega čas povprečnega pogovora v domačem omrežju (2,2 minute).

Dobra polovica (56 odstotkov) trajanja vseh klicev s fiksnih lokacij je bila zasebne narave, 44 odstotkov pa jih statistiki pripisujejo poslovnim razlogom. Struktura je podobna pri klicih v domača omrežja, pri mednarodnih pogovorih pa s 53-odstotno udeležbo prevladujejo poslovni pogovori. Udeležba poslovnih pogovorov je sicer najvišja pri domačih klicih iz fiksnega v mobilno omrežje (63 odstotkov).

V letu 2006 se je število klasičnih (PSTN in ISDN) priključkov zmanjševalo; trend potrjuje tudi dejstvo, da je bilo število priključkov konec marca letos za dober odstotek ali 10.000 priključkov manjše kot decembra 2006, navaja statistični urad. Klasične priključke intenzivno nadomešča novejša internetna tehnologija.

Skoraj 70 odstotkov vsega prometa iz mobilnega omrežja statistični urad pripisuje zasebnim pogovorom
Skoraj 70 odstotkov vsega prometa iz mobilnega omrežja statistični urad pripisuje zasebnim pogovorom FOTO: Reuters

Mobilna telefonija vedno bolj priljubljena

Uporabniki mobilnih omrežij so v prvem letošnjem četrtletju ustvarili za desetino več prometa kot v enakem lanskem obdobju. S 692 milijoni minut pogovorov, ki so večinoma potekali znotraj lastnih omrežij, so presegli tudi realizacijo predhodnega četrtletja.

Skoraj 70 odstotkov vsega prometa iz mobilnega omrežja statistični urad pripisuje zasebnim pogovorom; teh je v domačem prometu mobilne telefonije 69 odstotkov, v mednarodnem prometu pa 55 odstotkov.

Med 1.842.000 uporabniki mobilnega omrežja prevladujejo naročniki, ki imajo z operaterjem sklenjeno naročniško razmerje. Podatki kažejo, da njihova udeležba raste na račun števila uporabljanih predplačniških SIM-kartic.

Le 16 odstotkov vseh uporabnikov mobilnega omrežja je poslovnih uporabnikov. Ti so skoraj dosledno naročniki, med zasebnimi uporabniki pa je za tri odstotke več naročnikov kot predplačniških SIM-kartic.

Število pošiljk tako v notranjem kot v mednarodnem prometu je bilo v prvem četrtletju nekoliko večje kot v enakem obdobju lani. Povečanje se giblje od 0,7 odstotka, za kolikor se je povečal obseg notranjega prometa (to pomeni 98 odstotkov vseh pošiljk), do 2,2 odstotka, za kolikor se je povečalo število pošiljk, prispelih iz tujine.

Nekoliko manjše povečanje statistiki ugotavljajo pri številu pošiljk, namenjenih v tujino. Na četrtletni ravni je bilo v prvem letošnjem četrtletju opravljenih manj pošiljk v notranjem in še posebej v mednarodnem prometu. Pri tem je bilo število pošiljk, poslanih v tujino, skoraj za 40 odstotkov pod ravnijo zadnjih treh mesecev lanskega leta.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usavko
12. 06. 2007 09.26
Sam res. Tukaj pa ne vidim nobene povezave med operaterjem in voznikom. Torej so za nasreče pod vplivom alkohola dejansko krivi tisti, ki proizvajajo pijače? Jah se mi je zdel da ne! Važn da si država?!?!?! Noben te ne sili da uporabljaš mobitel, lahko pa greš na Simobil, kjer naša država nima nč s tem.
kenguru
10. 06. 2007 07.15
Eni pač ne znajo drugega kot pritoževat se in nakaldata stvari, ki nimajo nobene veze. Najbrž sta oba brez mobitelov, da sedaj pametujeta.
makajjezvami
10. 06. 2007 04.45
@matekolovrate: Kaj je pri tem žalostnega? @jursic.darko: K temu pa ni kriva mobilna telefonija ampak žal kultura slovenskih voznikov.
Darko Jurši?
09. 06. 2007 15.21
Zato pa je na cestah toliko nesreč in izsiljenih motoristov,pa saj to sploh ni pomembno,glavno je da si mobitel in država polni žepe.
matekolovrate
09. 06. 2007 14.03
Žalostno toda resnično.