Gospodarstvo

Množično prijavljanje na zavod

Murska Sobota, 23. 10. 2009 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pomurski zavodi za zaposlovanje so bili v četrtek cel dan polni, ker so se na njih prijavljali nekdanji delavci Mure. Zaradi velikega navala bodo zavodi odprti tudi v soboto.

Včeraj se je na murskosoboško enoto Zavoda za zaposlovanje prijavilo prvih 424 nekdanjih delavcev Mure iz družbe Ženska oblačila.

Delo na murskosoboški območni službi in uradih za delo v Murski Soboti, Lendavi, Ljutomeru in Gornji Radgoni, kjer so se delavci Mure prijavljali, je ves dan, od 7. do 19. ure, potekalo povsem nemoteno in tekoče. ''K temu so brez dvoma prispevale vnaprejšnje dobre priprave. Zavod je že dober mesec pred stečajem Mure organiziral posebna informativna srečanja, kjer so delavcem Mure podali poglavitne informacije glede pravic, ki jih imajo v primeru izgube dela, poleg tega so delavcem ob prenehanju delovnega razmerja izročili mape z dokumenti, potrebnimi za prijavo na zavod in za čimprejšnje izplačilo denarnega nadomestila, ureditev zdravstvenega zavarovanja ter poplačilo pravic iz jamstvenega in preživninskega sklada,'' so sporočili z zavoda.

Septembrski protest Murinih delavcev
Septembrski protest Murinih delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Delavci Mure se na zavodu prijavljajo tudi danes, ko je predvideno število prijav 133, s čimer bo prijava delavcev iz družbe Ženska oblačila zaključena. V soboto pa bodo strokovni delavci Zavoda prijavljali delavce Mure na Uradu za delo Ljutomer (280 delavcev) in Ormož – (51 delavcev) do18.30 in tako vse do 5. novembra, ko naj bi se na zavodu prijavilo približno 2620 nekdanjih Murinih delavcev.

Prva denarna nadomestila od 13. do 20. novembra

Prve odločbe o denarnem nadomestilu za brezposelnost naj bi izdali danes, večino pa do konca polovice novembra. Prva nadomestila za brezposelnost bodo izplačana v predvidenem roku, torej 13. oziroma 20. novembra, ko je predviden izredni rok izplačil. Prejemniki nadomestila so prejeli sorazmerni delež nadomestila za čas, ko so bili oktobra brez zaposlitve in so se prijavili na zavod.

Podpisali zaposlitveni načrt

Z nekdanjimi delavci Mure, ki so se včeraj prijavili na zavod, je bil tudi že podpisan zaposlitveni načrt – temeljna listina za vključevanje v nadaljnje aktivnosti ukrepov aktivne politike zaposlovanja. V naslednjih mesecih do konca leta se bodo vsi delavci, ki so izgubili delo v Muri, vključili v program za svetovanje in pomoč pri iskanju zaposlitve, ki ga bodo izvajali trije skladi dela. Po zaključku v skladu dela pa bo delo z brezposelnimi v celoti prevzel zavod, ki bo na podlagi individualnega zaposlitvenega načrta ter v skladu z željami in zmožnostmi brezposelne osebe pošiljal v programe samozaposlovanja, usposabljanja in izobraževanja, v programe javnih del in tako dalje.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nelie
23. 10. 2009 14.25
@Titus01 Popolnoma se strinjam z vami glede tega, da Pahorjeva vlada vendar ne more biti in ni kriva za vse, kar se je slabega zgodilo v preteklosti, še posebej ne v desetletni agoniji Mure. Glede kreatorjev pa se zahvaljujem za nov vidik.
xyxyz
23. 10. 2009 12.15
Koncno bodo imeli redne dohodke.
Titus01
23. 10. 2009 12.09
@user1 Glede managerjev imate popolnoma prav. Politika je nastavljajo managerje, ki stvari niso bili kos. Nekateri pa bi ji lahko morda bili kos, pa so jih prehitro zamenjali (v povprečju se je uprava zamenjala več kot enkrat letno). Glede kreatorjev se, žal, motite. Prihod tujega strokovnega znanja so v Muri zavračali. In se še naprej ukvarjali z dodelavnimi deli za Hugo Boss, kar v dokončanem proizvodu znese 10% vrednosti. Ni bili teorije, da bi tako preživeli. In, kot sem lepo rekel: Krivi so vsi, politika, leva in desna, ter Prekmurci. Enostavno ni šlo več naprej in zdaj je nenadoma Pahorjeva vlada vsega kriva, ker v črno luknjo ni zmetala x milijonov evrov.
nelie
23. 10. 2009 12.02
titus01 ne, da so zavračali prihod novih kreatorjev, češ, da bodo sami - dovolj so imeli vseh voluharjev in kvazi menagerjev : vsak je prišel - pokradel - odšel !!
Titus01
23. 10. 2009 11.42
@tedybear Kaj je počelo? Zadnjih 10 let smo vsi vedeli, da je Mura na robu propada in da brez spremembe poslovanja ne bo preživela? Državna pomoč je bila namenjena mehkemu prehodu: Mura naj bi se počasi manjšala z upokojevanjem zaposlenih, dokler ne bi prišla na vzdržno raven - pa naj bo to pri 3000, 1000, 500 ali 10 delavcih. Kriza je samo povzročila tak padec naročil, da to ni bilo več mogoče. Seveda pa je tak položaj vodil v to, da je politika menjavala direktorje kot po tekočem traku, obenem pa Prekmurci (razen denarja) niso hoteli zunanje pomoči - zavračali so prihod novih kreatorjev ipd., češ da bodo že sami. Enemu od direktorjev (ki ni bil Prekmurec) so v dobrodošlico teden dni po prihodu zažgali avto! To, kar hočem reči je, da je za stanje Mure kriva slaba politika države v zadnjem desetletju in tudi Prekmurci sami. Kriza je samo pospešila proces propada? In kaj naj bi država naredila? Zmetala noter na desetine milijonov evrov v projekt, ki je pri tem obsego (3000 delavcih) očitno nevzdržen, ko ji že tako manjka denarja? Konec koncev se nihče ni preveč sekiral, ko je propadla Iskra, pa čeprav je to pomenilo izgubo 10,000 delovnih mest.
wsharky
23. 10. 2009 11.25
... bodo vsaj zaposleni na zavodu dobili placane nadure...
bre11
23. 10. 2009 11.12
eva vam kapitalizem hlapci pa ga mejte