Gospodarstvo

Množično odpuščanje pri Airbusu

Toulouse, 28. 02. 2007 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi prestrukturiranja Airbusa bo ob delo 10.000 ljudi po vsej Evropi, največ v Franciji. Sindikati so ogorčeni.

Lastnik evropskega letalskega proizvajalca Airbus, francosko-nemški letalski in oborožitveni koncern EADS, je danes predstavil načrt prestrukturiranja Airbusa, ki je zašel v hude težave. T.i. načrt Power8 predvideva postopno zmanjšanje števila delovnih mest za 10.000 ter prodajo ali preoblikovanje šestih proizvodnih obratov. Francoski sindikati, ki so bili o podrobnostih načrta obveščeni danes, so že izrazili svoje ogorčenje nad načrtom.

Največ delovnih mest, okoli 4300, bo ukinjenih v Franciji
Največ delovnih mest, okoli 4300, bo ukinjenih v Franciji FOTO: Reuters

Največ delovnih mest (4300) bo izgubila Francija, od tega 1100 na sedežu podjetja v Toulousu, 3700 Nemčija, 1600 Velika Britanija in 400 Španija. Airbus namerava udarec omiliti s tem, da bodo ukinjanje delovnih mest razporedili skozi tri ali štiri leta in spodbujali prostovoljne odhode. O podrobnostih se bo podjetje še dogovorilo s sindikati, je povedal predstavnik francoskega sindikata Force Ouvriere Jean-Francois Knepper, medtem ko je Airbus obljubil, da prisilnih odpustov zaenkrat ne bo.

Francoski sindikati so nad načrtom zmanjševanja delovnih mest ogorčeni
Francoski sindikati so nad načrtom zmanjševanja delovnih mest ogorčeni FOTO: Reuters

V okviru načrta, s katerim želi podjetje v prihodnjih treh letih prihraniti pet milijard evrov, bodo prodali proizvodne obrate v Saint-Nazairu na zahodu Francije ter Varel in Laupheim v Nemčiji, proizvodne obrate Meaulte na severu Francije, Nordenham v Nemčiji in Filton v veliki Britaniji pa bodo predali partnerjem. Za prestrukturiranje družbe bodo v prvi četrtini leta 2007 porabili 680 milijonov evrov, so še povedali v Airbusu.

Serijo letal A350 bodo sestavljali v Toulousu, medtem ko bo proizvodni obrat v nemškem Hamburgu povečal svojo udeležbo pri sestavljanju priljubljenega letala A320. Po novem bodo tako v Toulousu sestavili največ 14 teh letal na mesec (doslej sta si obrata delo delila z 18 letali na mesec sestavljenimi v enem in v drugem). Polovico proizvodnje A350 bodo v okviru načrta Power8 opravili podizvajalci.

Francoski sindikati, sicer znani po svoji nepopustljivosti, so nad načrtom ogorčeni. Predstavnik Force Ouvriere Julian Tavalan je tako menil, da Francija ni znala zaščititi svoje industrije, medtem ko je Xavier Petrachi iz sindikata CGT napovedal skupni nastop sindikatov proti načrtu. 1280 delavcev v proizvodnem obrati Meaulte je načrt razburil že v torek, ko so bile njegove podrobnosti le govorica, zato so zapustili delovna mesta, ki samevajo še danes. Podobno so se odzvali tudi delavci v nemških obratih Varel Nordenham in Laupheim. Ti so po današnji predstavitvi načrta protestno zapustili delovna mesta. Kot so napovedali, se na delo ne bodo vrnili do petka.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
28. 02. 2007 18.46
PA SAJ TO NI RES.ODPUŠČANJE, IN TO V EVROPI, ZLATI EVROPI, KJER SE CEDI MED IN MLEKO, KJER EVRI LETAJO PO NEBU.TO SO BESEDE NAŠIH POLITIKOV, KO SO SLOVENSKI NAROD SPRAVLJALI V TO INTEGRACIJO, KI SE RUŠI N PROPADA PO DOLGEM IN POČEZ.