Gospodarstvo

Ministrstvo se z Adrio Airways pogovarja o državni pomoči

Bruselj, 04. 05. 2010 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
15

Prometno ministrstvo se z Adrio dogovarja o finančni pomoči zaradi izgube zaradi vulkanskega prahu nad Evropo. Adria je izgubo ocenila na 1,1 milijona evrov.

Letalo Adrie Airways
Letalo Adrie Airways FOTO: Damjan Žibert

Prometno ministrstvo se s slovenskim letalskim prevoznikom Adrio Airways pogovarja o morebitni državni pomoči zaradi 1,1 milijona evrov visoke izgube, ki jo je družba utrpela aprila zaradi odpovedanih letov zaradi oblaka vulkanskega prahu nad Evropo, je povedal državni sekretar na ministrstvu za promet Igor Jakomin. "Pogovori so zelo zelo na začetku, Adria je v enem dopisu obvestila ministrstvo, da predlaga sprejem takšne odločitve in konkretno pomoč," je pojasnil. Odločitev o tem bo sicer po njegovih besedah sprejeta na eni od prihodnjih sej vlade.

Slovenija podpira državne pomoči v primeru izgub letalskih družb zaradi vulkanskega prahu, a ima eno težavo – evropsko regulativo, je še dejal državni sekretar, zato je Slovenija podprla oblikovanje skupnih in jasnih meril za dodeljevanje državnih pomoči ter izrazila pričakovanje, da bo Evropska komisija čim prej pripravila ustrezne smernice, ki bodo državam članicam omogočile dodeljevanje finančne pomoči brez nevarnosti kršenja prava EU. Vendar pa so današnji sklepi ministrov o tem vprašanju po Jakominovih besedah precej ohlapni in nezavezujoči za Evropsko komisijo. Prometni ministri so namreč le spomnili na "obstoječ pravni okvir, ki se uporablja v primeru morebitnih ukrepov podpore držav članic". Zato je državni sekretar povedal, da Slovenija ne bo čakala na usmeritve Evropske komisije, temveč bo postopala "skladno z zakonodajo naprej v čim krajšem času".

Adria ocenjuje, da je utrpela 1,1 milijona evrov škode, medtem ko je celotna slovenska letalska industrija izgubila približno 2,5 milijona evrov prihodkov, oškodovanih pa je bilo 6426 potnikov, ki so ostali na tleh zaradi zaprtja zračnega prostora.

Nekatere države sicer niso podprle državnih pomoči letalskim družbam zaradi vulkanskega prahu, češ da je to industrija kot vsaka druga. A evropski komisar Siim Kallas je po Jakominovih besedah jasno povedal, da naravna nesreča ni enakovredna človeški napaki, zato ta industrija ne sme trpeti posledic.

Slovenija je sicer v razpravi izpostavila tudi, da podpira prilagoditev načina plačevanja priletnih pristojbin v okviru možnosti. "Naše mnenje je, da letalski prevozniki zaradi krize z vulkanskim prahom ne bi smeli biti prizadeti pri dodeljenih slotih," je menil Jakomin. Pri tem gre sicer za predlog evropskega komisarja za promet za kratkoročno pomoč letalskim družbam tako, da letalskim prevoznikom za določen čas ne bi bilo treba plačevati pristojbin kontrolorjem letenja. Nad tem predlogom naj države članice danes ne bi bile preveč navdušene. Jakomin je na vprašanje, ali Slovenija razmišlja o tej možnosti, odgovoril, da je to pravzaprav en način državne pomoči, ker je kontrola zračnega prostora v Sloveniji podjetje, ki je 100-odstotno v vladni lasti. A odločitve v povezavi s tem še niso bile sprejete.

Skupna ocena 2,5 milijona evrov izgub v letalski industriji sicer poleg izgub Adrie Airways zajema še izgube letališča Maribor in v zelo majhnem znesku letališča v Portorožu, kontrole zračnega prostora v Sloveniji in vseh preostalih izvajalcev letalskega prometa.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cepec22
05. 05. 2010 17.01
Sramota nase lepe Slovenije je ta Adrija. To je dejansko kup ljudi, ki so dejansko samovsecniki in na racun drzave se obstojajo. Poslujejo slabo, saj je tam vecina zavozena druzba. Imeli so nekaj afer in so vedno bili delezni veliko podpore. Ko so se odvojili od Inexa so bili zelo delovni in so se trudili, danes pa je tam izbrana vrsta ljudi, ki mislijo da drzava obstoja zaradi njih in ljudje putujejo zato ker so oni tam.
Marija Krebs
05. 05. 2010 11.25
Kaj pa potniki, ki so na lastne stroške čakali ali pa si zagotovili drugo vrsto obliko prevoza. Kolikor mi je znano, jim karte niso vrnili niti krili dodatnih stroškov.
Marija Krebs
05. 05. 2010 11.22
Verjetno bo treba v bodoče vključiti zavarovalnice. Za sedaj pa: naravna nesreča. Obravnavati enako kot ostale v javnih nesrečah. Malo so si pa tako morda pomagali s kalkulacijami v cene.
skydrol7
04. 05. 2010 19.40
po eni strani prosijo za pomoc po drugi pa zapravljhajo za nakup novih letal.... statisticno se potniski promet ne bo toliko povecal da bi lahko upravicili nakup novih A319 z 124 sedezi in precej tezjimi letali od trenutne flote CRJ tipa....
2500
04. 05. 2010 19.35
28 mio na katere ni plačala davka, s proračuna pa bi srkala. Brihtne glavce
Odpri.oci
04. 05. 2010 19.30
NA Adrii na veliko razmetavajo z denarjem, sedaj hočejo pa davkoplačevalski denar !!!! . Nekaj dejstev : samo OBRESTI na kredite.... 4,7 MIO EUR / leto Stroški plač : 40 MIO EUR za 700 zaposlenih (oz. 57.000 na zaposlenega oz 4700 EUR / mesec - povprečno) Skupni dolg podjetja (do bank) - 85 MIO EUR . Za pokolnine in odpravnine imajo rezerviranih 1,5 MIO EUR.... glede na to, da bo Svetlik itak "ukinil" odpravnine, lahko s tem pokrijejo izgubo.... ne pa, da si bodo spet člani uprave (skupaj Vlačičem in Jakominom) to razdelili med sabo !!!!
2500
04. 05. 2010 19.30
Saj pravo je vedno fleksibilna stvar, ki si ga kapital vedno po svoje kroji. Zdaj pa le vzet navadnim smrtnikom in dat nesposobnemu managementu, ki ni znal ustvarit rezerv za tovrstne primere. Eni se pač znajo pogajat s politiki.
Odpri.oci
04. 05. 2010 19.17
Adria Airways ima 28 MIO EUR kapitalskih rezerv..... . Naj (kot vsako normalno podjetje) izgubo krijejo v breme rezerv, NE PA NA RAČUN DAVKOPLAČEVALCEV !!!
Odpri.oci
04. 05. 2010 19.04
A že spet Jakomin ????? . Kolikšna provizija bo pa tokrat pristala v njegovem žepu ????
alterego
04. 05. 2010 18.54
aha, Adriji bojo pomagal, delavcem Steklarne Rogaška pa nočejo poplačat pokojninskih prispevkov!? saj, lopovska sprega menedžmenta in politike pač ni naravna nesreča
m12
04. 05. 2010 18.19
ycreationis adria je najdražja daleč anokoli. če ti ni problem priti do zagreba, graza, celovca, trsta ali benetk, izberi cenejšo varianto. seveda pa je spet odvisno od tega, kam potuješ. jaz zase vem, da z adrio več ne. zamude, drage karte... na srečo je konkurenca blizu
przelmuding
04. 05. 2010 17.46
Prekleti grabežljivci ko pa je imela Adria dobičke pa nikoli ni rekla država evo ti malo smo dost zaslužoli. Direktorji so si polnili žepe zdaj pa jočejo.
retro77
04. 05. 2010 17.18
Kaj pa to, ko je adria včeraj dvignila cene svoje vozovnic??? Kako vem? Ker sem kupoval vozovnico zadnje dni in so včeraj vse vozovnice, ki so prej stale 208EUR so zdaj 238EUR, skratka tisti leti, ki niso v akcijski ponudbi so po filingu dražji 20%.
jernam
04. 05. 2010 17.05
Raje Adriji kot grkom
anjerd
04. 05. 2010 17.04
V moji denarnici je tudi prah, prosim za skromno pomoč, vsak naj prispeva en euro.