Gospodarstvo

Minister za domače vire

Šoštanj, 17. 10. 2006 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada podpira gradnjo šestega bloka šoštanjske termoelektrarne, ki naj bi bila zgrajena do leta 2013.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: POP TV
Po oceni ministra Vizjaka bo izgradnja šestega bloka zagotovila dolgoročno zanesljivo energetsko prihodnost Šaleške doline, ohranitev številnih delovnih mest, manjšo obremenitev okolja z izpusti in bolj učinkovito poslovanje TEŠ in Premogovnika Velenje.

Vlada je v okviru resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007 - 2013 podprla tudi izgradnjo šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ). Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je po obisku TEŠ povedal, da mora Slovenija svojo energetsko politiko razvijati na podlagi domačih primarnih energetskih virov. Šesti blok bo tako za proizvodnjo elektrike uporabljal velenjski lignit.

Vizjak je napovedal tudi delno dokapitalizacijo Holdinga Slovenske elektrarne, ki je 100-odstotni lastnik TEŠ. Prav dokapitalizacija naj bi omogočila financiranje izgradnje šestega bloka z močjo 600 megavatov, saj je celotna naložba ocenjena na kar 600 milijonov evrov.

TEŠ je za izgradnjo šestega bloka že pridobila energetsko dovoljenje, zaprosila je tudi za izdajo lokacijskega oziroma gradbenega dovoljenja.

Minister, ki med pomembne razvojne projekte Šaleške doline šteje tudi tretjo razvojno os, je pojasnil, da evropski predpisi ne dovoljujejo obremenitve državnega proračuna s tovrstnim projekti, zato bo izgradnja šestega bloka, ki bo zgrajen na lokaciji sedanjih blokov ena, dva in tri, v rokah slovenske energetike.

Direktor TEŠ Uroš Rotnik pa je pojasnil, da bosta prvi in drugi blok iz omrežja izključena čez dve leti, nadomestila pa ju bosta dva plinska bloka na petem bloku, skupne moči 50 megavatov. Tretji blok bo izključen ob začetku delovanja šestega bloka. Po Rotovnikovih optimističnih napovedih naj bi se to zgodilo konec leta 2010, po pesimističnih pa v prvi polovici leta 2012.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.