Gospodarstvo

Milijarda tolarjev za uvedbo evra

Ljubljana, 19. 04. 2006 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stroški uvedbe evra v Sloveniji naj bi znašali okoli milijardo tolarjev, so izračunali na Banki Slovenije.

Banke bodo decembra oskrbeli s 750 tonami evro kovancev in 73 tonami evro bankovcev
Banke bodo decembra oskrbeli s 750 tonami evro kovancev in 73 tonami evro bankovcev FOTO: Reuters

Banka Slovenije je izračunala, da bodo stroški uvedbe evra v Sloveniji, s katerim bomo plačevali od 1. januarja prihodnje leto, znašali okrog milijardo tolarjev, je na nocojšnjem srečanju Zlatorog kluba v Celju povedal viceguverner banke Andrej Rant. Pojasnil je tudi, da bodo vse slovenske banke s 1. decembrom letos začeli oskrbovati z večjimi zneski evrov oz. bodo banke oskrbeli s 750 tonami evro kovancev in 73 tonami evro bankovcev.

Bančne avtomate bodo banke začele polniti z evri tri ure pred začetkom novega leta, kar pomeni, da bo 60 do 70 odstotkov vseh avtomatov v Sloveniji - skupno jih je več kot 1500 - ob polnoči napolnjenih z evri.

Kot je pojasnil Rant, bodo dva meseca pred uvedbo evra tudi na položnicah napisani zneski v evrih, pred uvedbo evra pa bo treba prilagoditi tudi pos sisteme. Ta prilagoditev naj bi se začela že maja. Dodal je tudi, da Slovenija izpolnjuje vse maastrichtske konvergenčne kriterije, maja letos pa nam bo Evropska centralna banka posredovala novo konvergenčno poročilo z gospodarskim pregledom in pravno presojo.

Gospodarstveniki: uvedba evra ne bo prinesla nič bistvenega

Po mnenju profesorja z Ekonomsko poslovne fakultete v Mariboru Davora Savina prevzem evra Sloveniji ne bo prinesel nič bistvenega oz. ne bo vplival na razvoj slovenskega gospodarstva. Savin ocenjuje, da je za nadaljnji razvoj gospodarstva v Sloveniji pomembno dvigniti raven učinkovitosti.

Njegovo mnenje sta podprla tudi direktor Štore Steel Marjan Mačkošek in direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina. Dejala sta, da pri poslovanju zaradi uvedbe evra ne bo nobenih težav, saj sta obe družbi, ki proizvajata izdelke višje dodane vrednosti, že dlje časa vpeti v evropsko in svetovno gospodarstvo. S težavami naj bi se soočala le podjetja, ki veliko izvažajo na dolarske trge, saj še ni jasno, kako se bo evro obnašal do dolarja. Prav tako sta obe družbi že prilagodili svoj informacijski sistem za poslovanje v evrih.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.