Gospodarstvo

Microsoftu rekordna kazen?

Bruselj, 23. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija naj bi ameriškemu računalniškemu velikanu naložila plačilo skoraj 500 milijonov evrov visoke kazni.

Microsoft naj bi zlorabil svoj monopolni tržni položaj na področju operacijskih sistemov, je slišati iz virov blizu evropskemu komisarju za konkurenco Mariu Montiju. Predlog o 497 milijonov evrov kazni naj bi v ponedeljek že potrdili strokovnjaki EU za vprašanja konkurence.

Danes popoldne naj bi vsoto potrdili še vodje kabinetov članov Evropske komisije, ki se bo o zadevi izrekala v sredo.

Montijeva tiskovna predstavnica Amelia Torres sicer v ponedeljek vsote ni želela komentirati, sklicujoč se na "zaupnost" naloge, ki jo ima komisija. Tudi predstavnik Microsofta v Bruslju je zatrdil, da o višini kazni ne ve nič. Če bo moral Microsoft res plačati 497 milijonov kazni, bo to najvišja kazen, ki jo je Bruselj kdajkoli naložil kakšnemu podjetju za kršenja pravil konkurence.

Direktor Microsofta Steve Ballmer se je sicer minuli teden mudil v Bruslju, kjer sta z Montijem razpravljala o možni poravnavi med komisijo in podjetjem. Prišlo je do nekaterih zbližanj stališč, vendar se Microsoft ni želel zavezati k določenemu tržnemu ravnanju v prihodnosti, kar pa za komisijo ni bilo sprejemljivo.

Microsoft bo moral kazen plačati zaradi nepravilnosti pri prodaji operacijskega sistema Windows proizvajalcem računalnikov ter zaradi poskusov, da bi svoj monopolni položaj na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike razširil tudi na trg podobnih sistemov za manjše strežnike. Med Microsoftove grehe se prišteva tudi prodaja Windowsov skupaj s svojim Media playerjem, kar po mnenju komisije konkurentom onemogoča prodajo podobnih izdelkov potrošnikom, katerih računalniki delujejo z operacijskim sistemom Windows.

Microsoft je že napovedal, da se bo na zanj neugodno odločitev komisije pritožil.