Gospodarstvo

Microsoft zaradi poravnav ob del dobička

Seattle, 23. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoft je zaradi visoke kazni Evropske komisije ter visoke poravnave, ki jo je sklenil z družbo Sun Microsystems, zabeležil velik upad dobička.

Bill Gates
Bill Gates FOTO: Reuters

Ta se je v tretjem četrtletju tekočega poslovnega leta 2003/2004 s 2,1 milijarde dolarjev, kolikor je znašal v enakem obdobju leto prej, znižal na 1,3 milijarde dolarjev.

Poravnava med Microsoftom in Sun Microsystems, ki so jo sklenili v začetku aprila, vključuje Microsoftovo plačilo 700 milijonov dolarjev družbi Sun za tekoče protimonopolne spore in 900 milijonov dolarjev za reševanje sporov zaradi patentov. Microsoft in Sun sta se prav tako dogovorila, da bosta plačala licenčnino za uporabo tehnologije, pri čemer bo Microsoft vnaprej plačal 350 milijonov dolarjev, Sun pa bo izvedel plačilo ob vključitvi tehnologije v svoje strežniške izdelke.

Evropska komisija je marca koncernu predpisala plačilo rekordnih 497 milijonov evrov kazni. Komisija je ocenila, da Microsoft s svojim programom Windows zlorablja "skoraj" monopolni položaj na trgu operacijskih sistemov. Poleg plačila kazni mu je še naložila, da spremeni način poslovanja, Microsoft pa je že napovedal pritožbo na odločitev komisije pred Sodiščem Evropskih skupnosti.

Sicer pa je koncern v tretjem trimesečju beležil odlične poslovne rezultate. Prihodek se je glede na enako obdobje leto prej povečal za 17 odstotkov na 9,2 milijarde dolarjev. Rast prihodkov je predvsem posledica visokega povpraševanja po osebnih računalnikih, večjega trošenja podjetij za informacijsko tehnologijo in dobrih poslovnih rezultatov spletne strani MSN.

Kljub manjšemu dobičku je Microsoft konec četrtletja povečal tekoča sredstva in kratkoročne investicije na 56,4 milijarde dolarjev, s 49 milijard v enakem obdobju leto prej.

V prvih devetih mesecih tekočega poslovnega leta se je prihodek Microsofta glede na enako obdobje leto prej povečal s 24,1 na 27,5 milijarde dolarjev. Za celotno poslovno leto pričakujejo v koncernu od 37,8 do 38,2 milijarde dolarjev prihodkov.