Gospodarstvo

Microsoft se je pritožil

Luxembourg, 08. 06. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriško podjetje Microsoft se je pritožilo proti odločitvi Evropske komisije o kazni zaradi monopolnega položaja.

Bill Gates
Bill Gates FOTO: 24ur.com

Evropska komisija se je odločila, da temu računalniškemu velikanu naloži rekordno kazen v višini 497 milijonov evrov zaradi zlorabe, kot so prepričani v Bruslju, skoraj monopolnega položaja na trgu operacijskih sistemov. Microsoft v pritožbi od evropskega prvostopenjskega sodišča zahteva razveljavitev odločitve Evropske komisije.

Glavni odvetnik podjetja Microsoft v Evropi Horacio Gutierrez je danes sporočil, da je podjetje pritožbo vložilo v ponedeljek. Po prepričanju Microsofta, je razložil Gutierrez, odločitev Evropske komisije škoduje inovativnim prizadevanjem uspešnih podjetij. Takšne odločitve negativno vplivajo na spodbude za raziskave in razvoj, ki so pomembne za globalno gospodarsko rast, so prepričani v Microsoftu.

Predsednik prvostopenjskega sodišča Bo Vesterdorf naj bi po pričakovanjih v prihodnjih dneh odločil, ali bo sankacije proti Microsoftu, ki bi stopile v veljavo konec junija, zamrznil ali ne. Celotni proces bi se zaradi predložitve pritožbe sicer lahko zavlekel za več let.

Kot omenjeno, je Evropska komisija 24. marca Microsoftu naložila plačilo rekordnih 497 milijonov evrov kazni, saj je ocenila, da s svojim programom Windows (Okna) zlorablja "skoraj" monopolni položaj na trgu operacijskih sistemov, od podjetja pa je zahtevala tudi spremembe v načinu poslovanja.

Komisija je zahtevala, naj Microsoft v 90 dneh od sprejema odločitve proizvajalcem računalnikov ponudi različico Oken brez digitalnega medijskega predvajalnika Windows Media Player, v 120 dneh pa objavil tudi "popoln in natančen" zapis Oken, s čimer bo svojim konkurentom omogočil zagotavljanje "polne skladnosti" oziroma "pogovarjanje" njihove programske opreme z operacijskim sistemom Windows.

"Podjetja, ki dominirajo na trgu, imajo posebno odgovornost, da s svojim poslovanjem ne preprečujejo konkurence, da ne škodijo porabnikom in da ne preprečujejo nadaljnjih inovacij," je ob objavi odločitve v primeru Microsoft, s katerim se je ukvarjal pet let, dejal evropski komisar za konkurenco Mario Monti. "Naša odločitev znova vzpostavlja pravične konkurenčne pogoje na trgu in postavlja načela za delovanje podjetij v dominantnem položaju," je dodal ob utemeljevanju komisijine odločitve. "Trenutna zloraba tega položaja v primeru Microsoft škodi konkurenci na trgu, je zavora za inovacije in ni v korist porabnikom, ki imajo manj izbire in plačujejo višje cene," je poudaril komisar.