Gospodarstvo

Microsoft se bo pritožil

Bruselj, 24. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoft je napovedal pritožbo na odločitev evropske komisije, da podjetje kaznuje s skoraj 500 milijoni evrov kazni zaradi zlorabe položaja na evropskem trg.

Microsoft se bo pritožil na Sodišče Evropskih skupnosti v Luksemburgu, so zapisali v sporočilu, ki so ga objavili kmalu po objavi odločitve Evropske komisije. V sporočilu še piše, da bo Microsoft še naprej "tesno sodeloval z Evropsko komisijo in članicami EU glede vprašanj varnosti in zaščite zasebnosti."

Mario Monti se je s primerom Microsoft ukvarjal kar pet let
Mario Monti se je s primerom Microsoft ukvarjal kar pet let FOTO: Reuters

Evropska komisija je danes ameriškemu računalniškemu velikanu Microsoftu naložila plačilo rekordnih 497 milijonov evrov kazni, saj je ocenila, da s svojim programom Windows (Okna) zlorablja "skoraj" monopolni položaj na trgu operacijskih sistemov. To nezakonito početje še vedno poteka, je poudarila Evropska komisija, ki zato od Microsofta terja tudi spremembe v načinu poslovanja.

V 90 dneh naj bi Microsoft proizvajalcem računalnikov ponudil različico Oken brez digitalnega medijskega predvajalnika, v 120 pa objavil tudi "popolni in natančni" kodni zapis Oken, s čimer bo svojim konkurentom omogočil zagotavljanje "polne skladnosti" njihove programske opreme s programom Windows.

"Podjetja, ki dominirajo na trgu, imajo posebno odgovornost, da s svojim poslovanjem ne preprečujejo konkurence, da ne škodijo porabnikov in da ne preprečujejo nadaljnjih inovacij," je ob objavi odločitve v primeru Microsoft, s katerim se je ukvarjal skoraj pet let, dejal evropski komisar za konkurenco Mario Monti.

Microsoft bo moral kazen plačati zaradi nepravilnosti pri prodaji operacijskega sistema Windows proizvajalcem računalnikov ter zaradi poskusov, da bi svoj monopolni položaj na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike razširil tudi na trg podobnih sistemov za manjše strežnike. Med Microsoftove grehe se prišteva tudi prodaja Windowsov skupaj s svojim predvajalnikom večpredstavnostnih datotek Media player, kar po mnenju komisije konkurentom onemogoča prodajo podobnih izdelkov potrošnikom, katerih računalniki delujejo z operacijskim sistemom Windows.

Ugotovitve preiskave in predlagane ukrepe so v ponedeljek že dokončno požegnale države članice Evropske unije.

SORODNI ČLANKI