Gospodarstvo

Microsoft pred Evropskim sodiščem

Luxembourg, 30. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred Evropskim sodiščem prve stopnje so se začela prva zaslišanja v sporu med Evropsko komisijo in računalniškim gigantom Microsoftom.

Eden od predstavnikov na Microsoftovi strani, Brad Smith (foto: Reuters)
Eden od predstavnikov na Microsoftovi strani, Brad Smith (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Na zaslišanjih želi Microsoft doseči zamrznitev izvrševanja ukrepov, ki jih je komisija zaradi ugotovitve zlorabe monopolnega položaja na trgu proti omenjenemu podjetju naložila marca letos. Če bo Microsoftu uspelo sodišče prepričati, bo izvajanje ukrepov zamrznjeno do sprejetja končne odločitve o zadevi. V nasprotnem primeru pa je podjetje že napovedalo, da bo spoštovalo zahtevo Evropske komisije, čeprav poudarja, da jo bodo ukrepi EU prisilili v temeljne spremembe poslovanja, s čimer bi bila podjetju narejena nepopravljiva škoda, omenjeni ukrepi pa bi lahko vplivali tudi na uporabo računalnikov po celem svetu.

Microsoftu naložili 497 milijonov evrov kazni

Evropska komisija je marca letos Microsoftu naložila plačilo rekordnih 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe monopolnega tržnega položaja na področju operacijskih sistemov, ki jo je podjetje julija letos že poravnalo, poleg tega pa je komisija od Microsofta zahtevala, da na evropskem trgu ponudi svoj operacijski sistem Windows brez predvajalnika multimedijskih datotek Media Player in da konkurentom na trgu programske opreme razkrije kodo Windowsov, s čimer bi bila omogočena učinkovita komunikacija njihovih izdelkov z Microsoftovimi.

Microsoft je na sodišče naslovil dve pritožbi. V prvi spodbija odločitev komisije o ukrepih proti podjetju, z drugo, o kateri bodo zaslišanja potekala danes in jutri, pa želi doseči zamrznitev izvrševanja ukrepov, dokler ne bo sodišče sprejelo končne odločitve, kar pa lahko traja več let.

Prvi mož Microsofta, Bill Gates
Prvi mož Microsofta, Bill Gates FOTO: Reuters

Današnje zaslišanje je za obe strani v sporu prva priložnost, da pred neodvisnim arbitrom javno prikažeta svoje argumente. Da bi mu uspelo, mora Microsoft dokazati tri stvari: da je njegova pritožba lahko uspešna, da bi v primeru, da ukrepi EU ne bodo zamrznjeni, utrpel "nepopravljivo škodo" in da ta škoda odtehta interese ostalih ponudnikov na trgu. Microsoft trdi, da bi v primeru, da konkurentom že zdaj razkrije svoje skrivnosti, škoda že storjena, ne glede na to, ali bo na koncu njegova pritožba uspešna. Če bodo prisiljeni proizvajati verzijo operacijskega sistema Windows brez Media Player, bo to oslabilo njihovo blagovno znamko in škodovalo ostalim razvijalcem programske opreme, ki so odvisni od ponudbe tovrstnih programskih funkcij.

Evropsko sodišče s predsedujočim Dancem Bojem Vesterdorfom (foto: Reuters)
Evropsko sodišče s predsedujočim Dancem Bojem Vesterdorfom (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Evropsko sodišče prve stopnje, katerega delo ponavadi ni na očeh javnosti, v zadnjih desetih letih še ni doživelo takšne invazije odvetnikov, "zainteresiranih strank" in medijev. Predsednik sodišča, Danec Bo Vesterdorf, je za omenjeno zaslišanja določil dva dneva, čeprav v podobnih primerih zaslišanja trajajo zgolj en dan, strankam v sporu pa je že sporočil, naj bodo za vsak primer pripravljene tudi v soboto.

Sodišču je bilo pred zaslišanjem predloženih za več kot 1500 strani dokaznega gradiva; odločitve o zamrznitvi ukrepov ni moč pričakovati prej kot v mesecu ali dveh.