Gospodarstvo

Microsoft ni izpolnil zahtev

Bruselj, 30. 03. 2006 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoft ni izpolnil zahtev Evropske komisije, saj ni razkril podatkov, ki bi omogočili združljivost sistema Windows z izdelki drugih podjetij.

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates
Ustanovitelj Microsofta Bill Gates FOTO: Reuters

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Jonathan Todd je ob robu zaslišanja ameriškega podjetja Microsoft dejal, da to še ni izpolnilo postavljenih zahtev, saj naj ne bi razkrilo tehničnih podatkov, ki bi omogočili združljivost operacijskega sistema Windows z izdelki drugih podjetij.

Evropska komisija je danes v Bruslju začela dvodnevno zaslišanje v primeru domnevne kršitve evropske zakonodaje o konkurenci s strani ameriškega računalniškega giganta Microsoft. Komisija je podjetje leta 2004 obtožila, da zlorablja prevladujoč položaj na trgu operacijskih sistemov in mu naložila plačilo globe v višini 497 milijonov evrov.

Microsoft sicer vztraja, da je izpolnil zahteve iz dve leti stare odredbe komisije, odvetnik softverskega giganta Brad Smith pa trdi, da je podjetje te zahteve celo preseglo. "Izpolnili smo zahteve, pripravljeni pa smo storiti še več," je zatrdil Smith.

Brad Smith
Brad Smith FOTO: Reuters

Todd je na to odgovoril, da Evropska komisija od Microsofta ni zahtevala, da stori več, ampak zgolj izpolnitev postavljenih zahtev. "Microsoft mora konkurentom samo razkriti tehnične podatke o vmesniku, ki bi jim omogočili izdelovanje programov, združljivih z operacijskim sistemom Microsoft Windows," je dodal.

Microsoft trdi, da je konkurentom razkril uporabne in koristne informacije, kar naj bi potrdila tudi nekatera tehnološka podjetja, po drugi strani pa naj bi neodvisni strokovnjak komisije ugotovil, da je dokumentacija "popolnoma neuporabna".

Če bo komisija ugotovila, da Microsoft ni izpolnil predpisanih zahtev, ga lahko doleti kazen v višini dveh milijonov evrov dnevno, vendar bo po besedah Todda komisija odločitev sprejela šele v nekaj tednih, ko bo v celoti proučila zadevo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.