Gospodarstvo

Microsoft: Delali so napake

Luxembourg, 24. 04. 2006 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Microsoftovi odvetniki so prvi dan zaslišanja napadali odločitev Evropske komisije.

Prvi dan zaslišanja pred Sodiščem prve stopnje v Luksemburgu v primeru Microsoft je potekal v znamenju napadov odvetnikov ameriške računalniške družbe na odločitev Evropske komisije, ki je Microsoftu pred dvema letoma naložila 497 milijonov evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike. "Komisija je napačno ocenila dejstva, pa tudi njena utemeljitev odločitve je bila v temelju napačna," je dejal odvetnik Microsofta Jean-Francois Bellis.

Bellis je ob tem posebej izpostavil zahtevo komisije, ki je aprila leta 2004 od Microsofta zahtevala, naj svoj operacijski sistem Windows ponudi brez predvajalnika medijskih datotek Windows Media Player (WMP) in tako potrošnikom olajša odločitev za nakup predvajalnikov Microsoftove konkurence.

Bill Gates se Evropski komisiji ne da kar tako
Bill Gates se Evropski komisiji ne da kar tako FOTO: Reuters

Po besedah Bellisa je verzija Windowsov brez medijskega predvajalnika spektakularen neuspeh. Delež omenjene verzije v prodaji Windows XP v Evropi je le 0,005 odstotka, je opozoril Bellis in dodal, da je največji naročnik Windowsov brez WMP, francosko podjetje FNAC, ki je naročilo 46 odstotkov prilagojene verzije, že sporočilo, da povpraševanja potrošnikov po tem izdelku ni.

"To, da ne ponudiš izdelka, ki ga nihče noče, ne more biti zloraba," je dejal Bellis. Komisija je sicer ponujanje WMP skupaj z Windowsi označila za zlorabo monopolnega položaja. Kot napačne so se po mnenju Microsoftovih zagovornikov izkazale tudi napovedi komisije, da bo WMP iz trga izrinil druge predvajalnike medijskih datotek.

"Več kot 87 odstotkov računalniških uporabnikov za predvajanje medijskih datotek ne uporablja Windosov" je ob tem dejal ekonomist David Evans.

Evropski odbor za združljive sisteme (ECIS), ki združuje nekatere Microsoftove konkurente, je ob tem opozorilo, da so takšni podatki zavajajoči. "Če je WMP danes prevladujoč predvajalnik, je to posledica Microsoftovega monopola," so zapisali v ECIS in dodali, da ponudniki vsebin nimajo druge izbire, kot da ponudijo vsebine v WMP formatu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

IT_kritik
25. 04. 2006 10.47
Problem so operacijski sistemi, ki niso združljivi. Microsoft hoče osvojiti trg na področju strežnikov kjer imajo vedno večji vpliv odprtokodni sistemi. Dobro se zavedajo dejstva, da če bodo uničili komunikacijo z t.i. omrežno opremo (računalnik, ki združuje vse namizne sisteme in centralno shranjuje podatke v podjetju, združuje pošto itd) bodo pridobili tudi ta del trga. Dejstvo je, da se prav to z veliko hitrostjo tudi dogaja. Tukaj se ne gre za majhne denarne vsote če gledamo posamezno podjetje. Tudi v Sloveniji imamo veliko podjetji, ki delujejo z takšno opremo. Bitka WMP / Real Player sploh ni problem. V kolikor bi Microsoft dobil to tožbo se kaj hitro lahko zgodi, da boste morali v vašem podjetju plačevati bistveno več za IT saj bodo morali vaši strežniki delovati na Windows operacijskem sistemu in tako Microsoftu plačevati drage licence. Real Player / Media player ne vpliva bistveno na gospodarstvo razen tega da Microsoft pridobiva vedno večji vpliv in povečuje nezdružljivost z ostalimi operacijskimi sistemi. To dejstvo naša podjetja ne bo udarilo bistveno po denarnicah. Smešno je , da se Microsoft kljub temu da nima konkurence obnaša monopolistično. Komunikacijo z ostalimi sistemi konstantno spreminja tako, da ti sistemi težko sledijo(konkurenca uporablja reverse engineering).Torej kljub temu, da ima na področju namiznih sistemov (desktop sistemov), na katerem večina ljudi verjetno sedaj bere novice, se hoče polastiti tudi drugega dela pogače in izkorišča svoj monopol. Še bolj čudno je dejstvo, da se Microsoft sklicuje na inovacijo, ko pa vsi vemo da je inovacija bistveno večja tam, kjer obstaja zdrava konkurenca. Moje lastno mnenje je, da bi si moral Microsoft končno priznati, da je absolutni monopolist in da ima v tej poziciji določene obveznosti do konkurence tako, da izda svojo kodo v kar je bil z tožbo že prisiljen vendar mu je tožba in zavajanje javnosti še vedno cenejša izbira.