Gospodarstvo

Mesečno usklajevanje cen

Ljubljana, 11. 10. 2005 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Cene naftnih derivatov se niso spremenile, saj je v veljavo stopila nova uredba glede določanja cen derivatov.

Naslednje usklajevanje cen naftnih derivatov naj bi se zgodilo 25. oktobra
Naslednje usklajevanje cen naftnih derivatov naj bi se zgodilo 25. oktobra FOTO: Dare Čekeliš
Vizjak je spomnil, da so cene naftnih derivatov na svetovnih trgih v zadnjih tednih izredno nihale. To smo občutili tudi v Sloveniji, ko so se prodajne cene pred mesecem dni drastično zvišale, pred štirinajstimi dnevi pa spet precej pocenile. Če vlada ne bi sprejela nove uredbe, bi se cene najbolje prodajanih naftnih derivatov danes verjetno zvišale za približno deset tolarjev na liter, je povedal Vizjak.

Obračunsko obdobje za izračun prodajnih cen goriv ne bo več 14, ampak 28 dni. Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak  je ocenil, da je vlada s tem preprečila nepotrebno podražitev bencina. Vlada je uredbo, ki je takoj stopila v veljavo, sprejela na ponedeljkovi dopisni seji, veljala pa naj bi do 3. januarja 2006. Namen uredbe je blažiti učinke velikih sprememb cen črnega zlata na svetovnih borzah. 

Kot je pojasnil finančni minister Andrej Bajuk, so se tako odločili zaradi nestabilnosti cen nafte. Naloga vlade je po njegovih besedah zagotoviti stabilnost naftnih derivatov, saj je njihovo nihanje najbolj nevarno za ustvarjanje inflacijskih pričakovanj. 

Cena nafte se je danes, dan pred objavo podatkov o tedenskih zalogah nafte v ZDA, na azijskem trgu spet zvišala in presegla 62 dolarjev. Za sod zahodnoteksaške lahke nafte z novembrskim dobavnim rokom je bilo treba sredi trgovanja odšteti 62,32 dolarja, kar je 52 centov več kot ob koncu trgovanja v ponedeljek.

Z novo uredbo se je obračunsko obdobje za izračun prodajnih cen goriv podaljšalo z dosedanjih 14 na 28 dni, pri tem pa se od 20 kotacij ne upošteva več pet najvišjih in pet najnižjih dnevnih kotacij cen. Formula za izračun prodajnih cen je sicer ostala popolnoma enaka, je povedal Vizjak. Trgovci bodo tako cene naftnih derivatov vnovič izračunali čez dva tedna, ko Vizjak pričakuje, da ne bo potrebe po spremembah cen. 

Nafta stresla inflacijo 

V Sloveniji lahko približno dve tretjini stopnje inflacije v letu 2005 pripišemo samo spremembam cen nafte in naftnih derivatov, je povedal Bajuk. Zagotovil je, da se zelo resno približujemo izpolnitvi maastrichtskih kriterijev, pri čemer pa je cena nafte neznanka, na katero država ne more vplivati. Lahko se le nekoliko prilagodi z določenimi ukrepi, kot je denimo nova uredba, ki pa je trgovci z naftnimi derivati po Bajukovih besedah verjetno niso sprejeli z navdušenjem.  

Uredba ne ustreza distibuterjem

V OMV niso navdušeni nad vladno uredbo
V OMV niso navdušeni nad vladno uredbo FOTO: POP TV

Iz OMV Slovenija so že sporočili, da takšen ukrep postavlja naftne distributerje v negotov položaj, saj ni bil napovedan, pri čemer nabavne pogodbe in naročila za prihodnja obdobja niso prilagojena novemu sistemu oblikovanja prodajnih cen. Veljavnost obstoječih cen se je tako podaljšana za naslednjih 14 dni, za to obdobje pa goriva danes ni mogoče več nabaviti po starih cenah, so opozorili. 

Petrol še preučuje nov sistem izračuna cen
Petrol še preučuje nov sistem izračuna cen FOTO: Dare Čekeliš

 V Petrolu uredbe zaenkrat še ne komentirajo, ker jo še preučujejo. Že v ponedeljek pa so sporočili, da je bilo v skladu s staro uredbo za danes predvideno zvišanje cen naftnih derivatov.

SORODNI ČLANKI