Gospodarstvo

Merkur dobiva nove lastnike

Ljubljana/Naklo, 04. 10. 2010 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hypo Alpe Adria Bank International je kot zastavni upnik Merfina objavila javno dražbo za prodajo več kot 328.000 delnic Merkurja, s katerimi je zavarovala svoje posojilo Merfinu.

Merkur z razlastitvijo Merfina dobiva nove lastnike.
Merkur z razlastitvijo Merfina dobiva nove lastnike. FOTO: Kanal A

Vodstvo Merkurja je že dalj časa pričakovalo unovčevanje oziroma zaplembo zastavljenih delnic tistih bank in podjetij, ki so dala posojila Merfinu za nakup Merkurja. Po besedah predsednika nadzornega sveta Merkurja Matevža Slapničarja, zaplemba poteka prek postopka prodaje in vnovičnega nakupa. Zato pričakuje, da bo banka Hypo Alpe Adria International v naslednji fazi sama nastopila kot kupec teh delnic in tako zaprla svoje terjatve do Merfina.

"To je bil pričakovan postopek, s katerim bomo v Merkurju dobili prave lastnike," je dejal in pojasnil, da bodo tisti, ki so dali posojila Merfinu za nakup njegovega deleža v Merkurju in jih zavarovali s kupljenimi delnicami, tako postali lastniki Merkurja. Kot je razvidno iz letnega poročila Merfina za preteklo leto, je podjetje, prek katerega so menedžerji prevzeli največjega slovenskega trgovca s tehničnim blagom, za posojila zastavil vse svoje delnice Merkurja, ki jih je za slabih 60 odstotkov.

Sicer pa po njegovih zagotovilih postopek razlastitve družbenikov Merfina bistveno ne vpliva na sanacijo Merkurja. "Pomembno pa je, da zdaj identificiramo prave lastnike Merkurja," je poudaril Slapničar, ki ne pozna vseh preostalih upnikov Merfina. Vendar so se v javnosti že pojavila imena družb Viator&Vektor, Alpos, Salonit Anhovo, Iskratel in Gorenjska borznoposredniška družba. Pričakovano je, da bodo tudi preostali upniki Merfina izkoristili možnost zunajsodnega poplačila s prodajo zastavljenega premoženja.

Pogovori z bankami in ostalimi upniki še vedno dnevno potekajo, saj je treba doreči podrobnosti načrta finančnega prestrukturiranja. Slapničar meni, da načrt ta teden še ne bo vložen, saj je treba pred tem skleniti kompromis, kako ga bodo izpeljali, in zagotoviti zadostno podporo upnikov. Še preden bo načrt vložen na kranjsko okrožno sodišče, ki mora v tem tednu izdati sklep o začetku postopka prisilne poravnave, bo poročilo o ukrepih finančnega prestrukturiranja predstavljeno tudi nadzornemu svetu, ki se mora do njega opredeliti.

Pesjak upa, da bo nov lastnik podprl sanacijski načrt

Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak je glede javne dražbe, ki je posledica upniško-dolžniških odnosov med družbama Hypo Alpe Adria Bank International in Merfin, pojasnil le, da jih lahko komentirata samo omenjeni družbi. "V Merkurju pa si želimo, da bi v primeru morebitne prodaje omenjenih 328.147 delnic v lastniško strukturo vstopil tak lastnik, ki bi podprl sanacijski načrt in načrt finančnega prestrukturiranja Merkurja."

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fardi
05. 10. 2010 11.02
pa naj se že zmenijo in speljejo tole sanacijo. itak se ve, kdo je skom štrikal, te pa poklicati pred sodišče. merkur pa se ohrani in sanira, preoblikuje terjatve v lastniške deleže, dokapitalizira s sveži denarjem v nekem razumen obsegu in zagotovi likvidnost, poišče partnerje za posamezne dejavnosti merkurja. merfin pa pognat vstečaj
b77
04. 10. 2010 22.14
in pot do stečaja-bankrota je še bližja!
alterego
04. 10. 2010 17.33
Hypo Alpe Adria Bank International? lej ga šmenta, tudi pri nas!?
laufer
04. 10. 2010 16.43
In kdo je tako neumen, da bi kupil delnice Merkurja, ki so vse skupaj vredne le en evro, vse ostalo je dolg, ki je večji od premoženja Merkurja!
buderus
04. 10. 2010 14.52
Naj ga skockajo nazaj, da ne bom hodil v kakšne Bauhause.
gostgozd
04. 10. 2010 12.30
zdej pa Bine hitro svojo denarnico odpre - pa pokupi nazaj to kar mu gre :)
fardi
04. 10. 2010 12.14
naj bodo ti novi lastniki boljl pametni kot so bili prejšnji in bod spasili merkur. potrebno se je čim prej dogovorit, kako in kaj in ne čakat,dase zadeva povsem sfiži in pristane v stečaju. ne rabimo še ene socialne bombe in prgišča bogatih lastnikov, ki ne vedo, kaj bi počeli s svojo lastnino