Gospodarstvo

Mercatorjevi rezultati

Ljubljana, 28. 02. 2007 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina Mercator je v letu 2006 ustvarila 2,1 milijarde evrov prihodkov, kar je za 18,1 odstotka več kot v letu poprej.

Čisti dobiček skupine je lani znašal 30,1 milijona evrov (7,2 milijarde tolarjev), kar je za 17,8 odstotka več od načrtovanega in za 121,3 odstotka več od čistega dobička v letu 2005, je družba danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Primerljivi čisti dobiček leta 2006 tako znaša 26,6 milijona evrov
Primerljivi čisti dobiček leta 2006 tako znaša 26,6 milijona evrov FOTO: POP TV
Poleg tega so na poslovni rezultat v letih 2006 in 2005 pomembno vplivali tudi različni izredni računovodski dogodki, hkrati pa so se pomembno spremenili nekateri dejavniki zunanjega okolja, na katere skupina nima vpliva, predvsem tržne ravni obrestnih mer in davčna zakonodaja v Sloveniji. Zaradi tega je za analizo gibanj poslovne uspešnosti smiselno obravnavati predvsem kategorijo kosmatih denarnih tokov iz poslovanja in kategorije primerljivega dobička, poudarjajo v Mercatorju.

Zaradi različnih dejavnikov čista dobička leta 2006 in 2005 nista neposredno v celoti primerljiva. Primerljivi čisti dobiček leta 2006 tako znaša 26,6 milijona evrov (6,4 milijarde tolarjev), kar je za 23,6 odstotka več od primerljivega čistega dobička leta 2005, ko je znašal 21,5 milijona evrov (5,2 milijarde tolarjev), ob današnji objavi nerevidiranih nekonsolidiranih in konsolidiranih računovodskih izkazov za lansko leto pojasnjujejo v družbi.

Dosežki družbe v letu 2006 so po mnenju predsednika uprave Žige Debeljaka dobra podlaga za uresničevanje začrtane strategije in vizije, to je postati in ostati vodilni trgovec v celotni regiji jugovzhodne Evrope.

Na srbskem trgu je Mercator, kjer je s svojo družbo Mercator-S dosegal odstotni tržni delež, lani z nakupom 76-odstotnega deleža družbe M-Rodič svoj tržni delež povečal na osem odstotkov in tako postal drugi največji trgovec na trgu.
Na srbskem trgu je Mercator, kjer je s svojo družbo Mercator-S dosegal odstotni tržni delež, lani z nakupom 76-odstotnega deleža družbe M-Rodič svoj tržni delež povečal na osem odstotkov in tako postal drugi največji trgovec na trgu. FOTO: Dare Čekeliš

Letos načrtujejo v družbi Mercator 2,3 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar predstavlja 13,3-odstotno rast glede na leto 2006, čisti dobiček pa naj bi se povzpel na 30,4 milijona evrov. Skupina je lani investirala skoraj 150 milijonov evrov v osnovna sredstva in skoraj 120 milijonov evrov v finančne naložbe, od tega večino v strateško povezavo s srbsko družbo Rodič. Letos načrtovane naložbe presegajo 200 milijonov evrov.

Skupina želi ostati največji trgovec v Sloveniji - lani je tržni delež povečala na 46 odstotkov -, postati želi vodilni trgovec na trgih Hrvaške, Srbije ter BiH, po letu 2010 nadaljevati širitev na sosednje trge jugovzhodne Evrope, nadaljevati razvoj neživilskih programov (ta dosega 15 odstotkov prihodkov celotne skupine) in izboljšati poslovno uspešnost delovanja, je ključne strateške cilje družbe nanizal Debeljak.

Pri širitvi družbe na trge jugovzhodne Evrope v letu 2006 je Debeljak izpostavil povezovanje s srbsko družbo Rodič in hrvaškim trgovcem Plodine. Po letu 2010, ko naj bi družba širitev na trgih Slovenije, Hrvaške, Srbije in BiH zaključila, se bodo v Mercatorju začeli intenzivneje ozirati po trgih Romunije, Bolgarije, Makedonije, Albanije in Črne gore. Ob tem je Debeljak povedal, da določene aktivnosti in proučevanje možnih strateških povezav in sklenitev strateških partnerstev v Makedoniji in Črni gori že poteka.

Na Hrvaškem je Mercator v okviru družbe Mercator-H lani ustvaril 261 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar predstavlja glede na 2005 37,6-odstotno rast. K rasti je največ prispeval razvoj maloprodajne mreže - organska rast in vključitev Erinih prodajaln -, je povedal direktor Mercator-H Alan Kričkovič. Mercator, ki je lani za ugodnejši položaj nasproti dobaviteljem sklenil strateško povezavo s trgovsko družbo Plodine (štiriodstotni tržni delež), je na Hrvaškem dosegel 3,8-odstotni tržni delež. Letos naj bi Mercator na Hrvaškem ustvaril za 280 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usavko
03. 03. 2007 00.13
Tomi.passion ... s tabo se popolnoma strinjam glede črnega ozadja Mercatorja v času Jankoviča. Tu je veliko smrdelo! Vendar pa za podražitev ljubljane ne moreš kriviti ravno njega in njegove kolege, vendar državo, ki je MOL omejila sredstva. Ta denar lahko dobijo le s povšanjem parkirnih mest in najemnin! Meni dol maha če imaš neko mnenje, ki pravzaprav dobro drži, vendar bodi nepristranski... Preveč gledaš z desne strani. Politično usmerjeni so tisti, ki ne znajo razmišljati s svojo glavo! Pustimo politike, saj oni s tem služijo!
Vegos
01. 03. 2007 21.07
Pri vseh nerešenih primerih ki so že na sodišču? Daj no.
Vegos
01. 03. 2007 20.00
Moro, kakšni so tvoji dokazi, da podpiram mafijo? Če jih nimaš, je to, kar počneš, namreč kaznivo dejanje obrekovanja, kaznivo dejanje razžalitve in kaznivo dejanje opravljanja.
Vegos
01. 03. 2007 19.12
Moro, alo nas obtožuješ, da sodelujemo v partisjki mafiji?
balon200
01. 03. 2007 11.12
tomi passion,...kaj si tolko obremenjen z Jankovićem koliko je on zaslužil. Je bil pač direktor ene največjih firm v Sloveniji in je pač zaslužil, plus da je vložil v delnice in še dodatno mastno dobil, so what. Je pač zaslužil, sploh ne vem kaj te to briga oz. zakaj se s tem obremenjuješ, kaj si mu fovš?
Uporabnik113189
01. 03. 2007 11.04
tomi, res bi bilo lepo, če bi prenehal s takimi neumnostmi, da kot župan lahko ustvariš kakšna sredstva. MOL uporablja proračunski denar in kot tak lahko samo troši. Če bi poskusil kaj ustvariti, bi bil ta trenutek problem in bi ga skurili na grmadi.. Več se ne bom trudil pisat, ker je brez veze. In prosim nehaj že enkrat mešat plačo ter premoženje..
doki007@email.si
01. 03. 2007 09.12
tomi.passion....... kako pa VEŠ koliko premoženja ima Janković,... ko tako prepričljivo govoriš.....
tomi.passion@gmail.com
01. 03. 2007 09.04
Klasik..tvoja poanta je bila? Dovoli pa, da ti povem, da ne poznam ljudi, ki bi si v 7ih letih nabrali za več kot 4 miljarde SIT premoženja, zgolj z managersko plačao, ki nikakor ni nizka, toda vseeno. Zanimivo bi bilo prerešetati Jankovićevo poslovanje.
Uporabnik113189
01. 03. 2007 08.46
Najpre, nihče več pri nas noče delat zastonj, najmanj pa managerji..In nekateri so si nabrali ( in še nabirajo)bistveno več od Jankoviča. A oni pa delajo za državo? Jankovič je imel tudi neke prijatelje tipa "Brutus", kot Bavčar in še kdo..Če imaš takšne prijatelje je pa konec zelo predvidljiv se ti ne zdi?
tomi.passion@gmail.com
01. 03. 2007 08.34
klasik, meni očitaš dnevno in nočno slepoto, v isti sapi pa dodaš, kako je Janković postavil imperij kot strokovnjak, potem pa pride nekdo, ki je politično nastavljen. Na take neumnosti ti sploh ne bom odgovarjal. Povabil pa bi te, da si na youtube ogledaš originalni posnetek med Tonetom Ropom in Jankovićem. Oglej si in dobro prisluhni. Potem ti bo jasno. Upam. Dejstva pa ne nehajo obstajati, če se za njih ne zmenimo Klasik. Dejstvo je, da je JAnković v Mercatorju ustvarjal finančne "čarovnije" za svoj žep. To je jasno in to je pokazala tudi revizija. Vsak trgovec ti zna povedati svoje izkušnje iz poslovanja z Jankovićem. Praktično nikakršnih možnosti nisi imel, da bi postal dobavitelj, če nisi Electi storil kakšno, reimo temu uslugo, mišljeno v denarju. In še in še. Javna skrivnost je, da je JAnković po navodilu Kučana dobival izjemna nepovratna sredstva, kar je jasno, saj je bila država takrat večinksi lastnik. S tujim denarjem je lahko razpolagati. Težko pa je ustvariti. To se potrjuje sedaj, ko je župan, ko sam ne zna ustvariti niti enega evra. Zato je skočil v zrak, ko je zmanjkalo proračunskiih sredstev. Nihče ne zanika, da je Žiga Debeljak nadaljeval iz neke točke, kjer je končal Janković,dejstvo pa je, da je sedaj jasno, da je bila Jankovićeva vloga prenapihnjena in de je daleč od resnične, predvsem glede njegovih izjemnih managerskih sposobnosti. Končno je šele Debeljaku upelo tisto, kar Jankoviću nikoli ni, kljub njegovim željam.
Uporabnik113189
01. 03. 2007 08.17
tomi, s svojim komentarjem se delaš tako slepega ne ločiš dneva od noči. Je prekleto velika razlika med prvim, ki zna narediti iz enega malega trgovskega podjetja velikana in drugim, ki ga potem politično postavijo, da se "userje" na velik kup denarja in lahko plača goro svetovalcev..Upam da bodo tudi za tem direktorjem naredili tako stroge revizije. Potem bomo pa imeli pravo primerjavo..
dar3
01. 03. 2007 07.55
nihče pa ne pomisli na trgovce,ki delajo veliko več ur kot pa jih dobijo plačanih.Lahko je kovati dobičke na hrbtih delavcev.
tomi.passion@gmail.com
28. 02. 2007 22.17
Dejstvo je, da so po odhodu Jankovića delnice Mercatorja znatno zrasle, prav tako tudi poslovni rezultati. Zanimivo pa je, da se sedaj ne dela takšnega cirkusa. Pri Jankoviću je šlo za načrtno delo levice-Kučana, da umetno ustvari politično figuro. Zdaj je jasno, da je bil Janković blef. Mercartor cveti po njegovem odhodu, Ljubljana pa je še vedno tam kjer je bila, le dražja. Hvala Zoran.
Vegos
28. 02. 2007 17.03
Hja, seveda da so. Ampak trditi da je za to zaslužen le Debeljak je pa bedasto ;)
zajcek21@email.si
28. 02. 2007 17.00
tudi če ni Jankoviča v mercatorju, so vseeno uspesni!!
Vegos
28. 02. 2007 14.02
To je za Slovenijo dobro. Ampak to se ne bo zgodilo, zato ker je pri nas tako, da če ni 'pravi' šef take firme, je že bolje da se jo tujcem proda, kot pa da bi jo vodil nekdo, ki je sicer rojak, a pripada drugi opciji.
DeepChicken
28. 02. 2007 13.56
Ta Mercator bo eventuelno zavzel cel svet, vam rečem :)