Gospodarstvo

Mercatorjevi načrti z Maximarketom

Ljubljana, 20. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mercator bo ponudbo za odkup delnic Maximarketa objavil ta teden. Počakati mora na soglasje Agencije za trg vrednostnih papirjev.

Predsednik uprave Zoran Jankovič ima zelo ambiciozne načrte
Predsednik uprave Zoran Jankovič ima zelo ambiciozne načrte FOTO: POP TV

"Mercator se o možnostih sodelovanja z Maximarketom pogovarja že kar nekaj časa, samo odločitev pa smo sprejeli pred kratkim, ko smo ugotovili, da ponudba Maksime za prevzem ni naletela na pravi odziv. Sestali smo se z vodstvom Maximarketa in se dogovorili, da damo protiponudbo," je povedal predsednik uprave največje slovenske trgovske družbe Zoran Jankovič.

Načrti Jankoviča so zelo ambiciozni, saj želijo Maximarket spremeniti v bleščečo blagovnico sredi Ljubljane in obdržati visoko raven Maximarketove ponudbe. Za nakup Maximarketa se sicer poteguje tudi finančna družba Maksima Holding, ki je ponudbo za odkup Maximarketa objavila v začetku avgusta.

Mercator se poteguje tudi za C Market

Glede morebitnega odpuščanja pri prevzemu srbske trgovske verige C Market je povedal, da bodo poskušali ohranili vse zaposlene, ki hočejo delati po Mercatorjevih standardih. Mercator bo po Srbiji sočasno gradil nove centre in bi lahko morebitne viške v obstoječi mreži C Marketov prezaposlil v nove centre.

Praksa Mercatorja pri prevzemih - Mercator je opravil že 21 prevzemov - je, da je tudi tista odpuščanja, ki so bila nujna, kot so režijske službe in logistika, opravil kar se da tolerantno. Vedno smo poskušali poiskati možnosti, da se ljudi pripelje do pokojnine ali prezaposlitve, je povedal Jankovič in dodal, da pri vseh teh prevzemih in združevanjih ni bilo nobenih tožb.

Na srbski trg so odšli tudi zato, ker je znamka Mercator tam zelo cenjena, je povedal Jankovič Kot je dodal, bodo mrežo Mercator širili ne glede na to, kaj se zgodi s prevzemom C Marketa. Že prihodnji mesec naj bi tako začeli z gradnjo novega objekta v Zemunu.