Gospodarstvo

Mercatorjeva tožba na vrhovno sodišče

Ljubljana, 16. 07. 2008 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

O tožbi glede napak pri preiskavi suma kartelnega dogovarjanja med trgovci, ki jo je Mercator vložil zoper Urad za varstvo konkurence, bo odločalo vrhovno sodišče.

Soršak v primeru zahteve po uničenju podatkov napoveduje uporabo pravnih sredstev.
Soršak v primeru zahteve po uničenju podatkov napoveduje uporabo pravnih sredstev. FOTO: POP TV

Problematični naj bi bili nekateri elektronski podatki s trdih diskov, ki jih je Urad za varstvo konkurence zasegel ob preiskavi največjih trgovcev v Sloveniji, Mercatorja, Spara in Tuša. Te je urad do odločitve informacijske pooblaščenke, ali je vpogled skladen z zakonom o varovanju osebnih podatkov, zapečatil v svojih prostorih.

V primeru, da bo inšpektor za varstvo osebnih podatkov zahteval uničenje dokazov na trdih diskih, pa direktor urada Jani Soršak napoveduje vložitev ustreznih pravnih sredstev. "Ne izključujem možnosti, da zadevo v tem delu prevzame Evropska komisija."

Varuh konkurence sicer informacijski pooblaščenki predlaga dva načina, kako pridobiti podatke z elektronskih nosilcev. Ena od možnosti je, da uslužbenci informacijske pooblaščenke prečistijo diske ob sodelovanju zavezancev, ki so uradu prostovoljno izročili podatke, druga možnost pa je, da to naredi urad oz. naredijo to oni ob prisotnosti predstavnikov varuha konkurence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selector
18. 07. 2008 11.45
Vrhovno sodišče presoja zakonitost in ustreznost postopkov. V tem primeru ne more nadzorstvenemu organu kratiti njegove pravice po vpogledu in nadzoru do katerega je upravičen po zakonu.
Ro-Zy-YoZi
17. 07. 2008 09.43
EXIM: Ko bo vrhovno sodišče ugotovilo, da je bil postopek nezakonit kako boš potem komentiral tvoja stališča, ko si bil glasen da je edino to pravi način. Pa spet ste dokazal da ste navadni šalabajzerji ki SLO spreminate v represivno policijsko državo.