Gospodarstvo

Mercator se konkurentov ne boji

Ljubljana, 17. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mercator bo ponudbo za prevzem največje srbske trgovske prehrambene verige C Market v beograjskih časnikih objavil v soboto.

Direktor 'najboljšega soseda' Zoran Jankovič
Direktor 'najboljšega soseda' Zoran Jankovič FOTO: POP TV

Po objavi ponudbe bodo imeli drugi interesenti 35 dni časa za vložitev morebitnih konkurenčnih ponudb. Potem so na vrsti delničarji, ki bodo o ponudbah odločali in sprejeli najboljšo.

Predsednik uprave Mercator Zoran Jankovič svoje konkurente pozna, vendar imen ni želel razkriti. Izdal je le, da se jih ne boji."Naše potencialne konkurente dobro poznam, čeprav ne vem, kdo se bo odločil za kontra ponudbo. Ne glede na to, ali bo prevzem uspešen ali ne, bomo v Srbiji nadaljevali z izgradnjo svoje blagovne znamke," je razložil Jankovič. Nadaljevali bodo namreč z gradnjo svojih centrov. Pred kratkim so namreč kupili zemljišče v Novem Sadu, Kragujevcu in še eno v Beogradu. Čakajo le še na potrebno dokumentacijo, da bodo nove centre čimprej postavili na noge. Če bi prevzeli še C Market bi jih čakala še obnova vseh njihovih trgovin.

Mercator
Mercator FOTO: POP TV

Uprava Mercatorja se je za prevzem odločila predvsem zaradi možnosti hitrejšega širjenja prodajne mreže v Srbiji in Črni gori, saj bi z uspešnim prevzemom postala vodilna trgovska družba na območju omenjene države. Družba C Market ima 277 prodajaln, s pretežno prehrambenim programom, po nekaterih ocenah pa je vrednost podjetja ob koncu lanskega leta znašala 275 milijonov evrov.

Srbska komisija za trg vrednostnih papirjev je dovoljenje za objavo ponudbe za prevzem C Marketu dala v četrtek. Ugotovila je, da Mercatorjeva ponudba izpolnjuje vse formalne in pravne pogoje.

Kot je znano, so nadzorniki Mercatorja zeleno luč za prevzem C Marketa prižgali 24. avgusta, pred tem pa je uprava Poslovnega sistema Mercator sprejela sklep, da začne s postopkom prevzema srbske trgovske družbe in je naslovila na srbsko komisijo za trg vrednostnih papirjev vlogo za odobritev ponudbe za odkup delnic največje srbske trgovske družbe.

SORODNI ČLANKI