Gospodarstvo

Mercator: Novi nadzorniki

Ljubljana, 30. 10. 2005 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Novi nadzorniki Mercatorja so nastopili mandat. Ali se s tem končuje mandat Zorana Jankovića?

Ali bodo novi nadzorniki zamenjali predsednika uprave?
Ali bodo novi nadzorniki zamenjali predsednika uprave? FOTO: POP TV
V novem 12-članskem nadzornem svetu, ki so ga delničarji imenovali na seji 30. avgusta in ima enako število predstavnikov kapitala in zaposlenih, bodo kapital predstavljali Mateja Vidnar, Dušan Mohorko, Matjaž Božič, Gorazd Čuk, Kristjan Sušinski in Robert Šega.

Novi nadzorni svet največje slovenske trgovske družbe Mercator je nastopil svoj mandat. Še pred nastopom mandata pa so se v javnosti pojavila ugibanja, da bo prva naloga novega nadzornega sveta zamenjava predsednika uprave Mercatorja Zorana Jankovića. Prvič naj bi se nadzorniki predvidoma sestali 15. novembra.

V javnosti so se pojavile informacije, da bi radi novi nadzorniki s prvo sejo celo bolj pohiteli. Kot je pojasnil Janković, je sejo nadzornega sveta mogoče sklicati nemudoma na pobudo vsaj dveh nadzornikov. Janković sicer pravi, da ne ve, kaj bi lahko pridobili s hitenjem, razen, če menijo, da predsednik uprave počne nekaj, kar jim ne bi šlo na roke, denimo, da kupuje in parkira delnice Mercatorja, in tako poskuša pridobiti čim večji delež. Janković sicer ocenjuje, da sta lahko samo dva razloga za odstavitev direktorja družbe, in sicer slabi poslovni rezultati in nezakonito poslovanje.

Poslovna stavba Mercatorja
Poslovna stavba Mercatorja FOTO: POP TV

Na dnevnem redu seje, sklicane za 15. november, je sicer konstituiranje nadzornega sveta, poročilo o devetmesečnih poslovnih rezultatih, primerjava uspešnosti Mercatorja s konkurenčnimi družbami na novih trgih, anketa o zadovoljstvu delničarjev Mercatorja ter točka razno.