Gospodarstvo

Mercator na srbskem trgu

Ljubljana, 20. 10. 2006 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mercator je z novosadskim Holdingom Rodič M&B podpisal pogodbo o nakupu lastniškega deleža družbe M-Rodič.

Mercator ima na srbskem trgu približno osemodstotni delež
Mercator ima na srbskem trgu približno osemodstotni delež FOTO: Dare Čekeliš

S podpisom pogodbe je Mercator pistal 76-odstotni lastnik družbe M-Rodič. Preostali 24-odstotni delež bo Holding Rodič M&B obdržal in ga bo Mercator v skladu z dogovorom kupil v letih 2008 in 2009. Hkrati je Holding Rodič M&B postal petodstotni lastnik Mercatorja, po končani celotni transakciji pa bo ta odstotek ustrezno večji, je Mercator danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Pogodba je bila zaključena na podlagi izpolnitve dogovorjenih pogojev, med katerimi je bila tudi pridobitev dovoljenja srbskega urada za varstvo konkurence.

Cena za 76-odstotni lastniški delež družbe M-Rodič znaša 116 milijonov evrov. Del kupnine v višini 30 milijonov evrov bo poravnan z delnicami družbe Mercator, preostanek pa s prevzemom finančnih obveznosti prodajalca oz. z gotovino.

Dogovorjena cena za nakup 100-odstotnega lastniškega kapitala družbe M-Rodič, prilagojena glede na dejansko stanje sredstev in obveznosti družbe na presečni dan transakcije, znaša 152 milijonov evrov, pri čemer je cena za 24-odstotni lastniški delež, ki ga bo Mercator kupil v letih 2008 in 2009, vezana na poslovne rezultate družbe M-Rodič v prihodnjih dveh letih.

Mercator bo nove delnice izdal iz odobrenega kapitala, pri čemer bodo ovrednotene po povprečni tržni ceni na Ljubljanski borzi vrednostnih papirjev v zadnjem polnem koledarskem mesecu pred zaključkom transakcije, to je v letošnjem septembru. Emisijska cena vsake od 174.517 novih delnic bo torej enaka 41.194,77 tolarja (171,90 evra).

Po izvedbi povezave bo imela skupina Mercator na srbskem trgu približno osemodstotni tržni delež, na trgu pa bo še naprej razvijala obe blagovni znamki: Mercator in M-Rodič.

Z delnicami bosta v celoti poravnana tudi oba 12-odstotna lastniška deleža, ki bosta kupljena v letih 2008 in 2009. Za poravnavo kupnine za ta dva deleža bo Mercator potreboval soglasje skupščine delničarjev za izdajo novih delnic. Ker je višina kupnine za preostala deleža vezana na poslovne rezultate družbe M-Rodič, bo celotna kupnina za 100-odstotni lastniški delež družbe po zaključku celotne transakcije predvidoma znašala med 137 in 177 milijoni evrov.

Holding Rodič M&B bo z izvedbo dogovorjene povezave postal eden največjih posamičnih lastnikov družbe Mercator, in sicer bo ob prodaji 76-odstotnega deleža družbe pridobil okoli petodstotni lastniški delež Mercatorja, po končani celotni transakciji pa bo ta odstotek ustrezno večji.

Izvedba strateške povezave med družbo M-Rodič in skupino Mercator je ključen korak k uresničevanju Mercatorjevega strateškega cilja, postati vodilni trgovec z živili in podobnim blagom v celotni regiji jugovzhodne Evrope, so še sporočili iz Mercatorja.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muscolo666@gmail.com
27. 10. 2006 13.38
Ah pa kje ti živiš, citiram: "Me veseli, da zadeva teče tudi brez Jankovića"? Pa kaj misliš da je bil JankoviĆ? Eden in edini. Najboljši manager na svetu. Prosim te. Odgar je na čelu Debeljak so se dobički praktično MOČNO povečali, kakor kazalci družbe. Edina j... je ker se je Janković kreditno tako zapufal da je tukaj malo manevrskega prostora. To kar je delal Janković NI nobena umetnost ampak je preprosto copy/pastal manegerje po ameriških praksah -> preprosto kupi manjše konkurente (EMONA in podobno) ter tako ubiješ dve muhi na en mah -> 1) se širišh 2) pobiješ konkurenco. Najpreprostejše. Zgodba o uspehu je lastnik TUŠA in ne Janković. Janković NI začel iz nule kar tako rad verjame Didaktik in podobna te*et*a. Sej ne rečem, Janković NI slab manager, vsekakor ne, je zagotovo med boljšimi vendar ga ne tako poveličevati ker je enakih v sloveniji še na desetine!! Tako da ne bo pomote. Samo upam da revizija ne bo pokazala klientelizma ker drugače je človek le še za na Dob, upam da ne. Ker prestolnica si ne zasluži župana ki si je nagrabil premoženje nezakonito, denar vseh državljanov!
fedepotocnik@gmail.com
21. 10. 2006 09.33
Ne vem, kaj se greste. Zadeva je enostavna: prodiramo na srbski trg z večjo močjo. OK, solastniki, ampak 5% Mercatorja je več % Rodića, torej je Mercator definitivno dobil večjo težo v Rodiću, kot so jo Srbi dobili v Mercatorju. Business. Me veseli, da zadeva teče tudi brez Jankovića. In ne, ni balkansko podjetje, ampak slovensko.
Uporabnik113189
21. 10. 2006 09.02
Mercator je delniška družba. 5% lastnine je pač delež, ki velja povsod, ne le v Srbiji. Sicer pa bodo sedaj slovenci in srbi v Mercatorju prevzeli še trg na hrvaškem. Potem bo Mercator večinska balkanska firma..Resnica boli..
jaka37
21. 10. 2006 00.09
Oh ja, vidim, da partija skrbno bere moje članke. Odlično. Ni panike. Vsa zadeva je enostavna. Mercator se širi na trge JV Evrope. Srbski trg je pomemben delež. Podjetje Rodić ni postalo lastnik Mercatorja kot bi nekateri radi tukaj povedali. Rodić je postal 5% lastnik, ali bolje rečeno solastnik Mercatorja v Srbiji. Razumljivo, saj je pri takih poslih pomemben strateški partner, ki pozna domači teren in podjetje Rodić je eno največjih trgovskih verig v Srbiji. Skratka slovensko gospodarstvo se širi, cveti in raste. To o čemer so nekateri samo govorili, je ta vlada naredila. Amen in pika. Tukaj, na tej točki pa jokanje in stokanje prepuščam partiji. KAr začnite, se že veselim komentarjev in krokodiljih solz.
tomazbodner
20. 10. 2006 18.25
Jaka bo gotovo trdil, da se je ta posel zacel se za casa Partije in je bil posel zdaj samo dokoncan. Torej 5% (kasneje vec) Mercatorja pod Janso Srbom, krivi bodi pa spet Jankovic, Kucan, partija in LDS...
wwpixel@yahoo.com
20. 10. 2006 14.45
Najbrž je v službi ;)
Uporabnik113189
20. 10. 2006 12.44
@črnipanter, bi bilo dobro če bolj pazljivo bereš..Gre za izmenjavo lastnine..M-Rodič postane lastnik Mercator-ja in Mercator lastnik M-Rodič-a. Razlika v odstotkih pa je zato, ker je Mercator tko velik, da je dobil samo 5% delež.. Skratka Srbi so postali pravi solastniki..tu ni dileme.. Ne vem pa kako da je Jaka to zgrešil....
?rni panter 1
20. 10. 2006 11.42
Hehe. Tukaj se gre da Merkator kupuje tampkajšno podjetje in ne ogratno! Razlika če Merkator Srbom prodamo al pa da pri njih kupimo konkurenco,...Evo ti kraval
tomazbodner
20. 10. 2006 11.13
Kje je kraval, da se Mercator spet povezuje z Jugo? Jaka, si zaspal?