Gospodarstvo

Mercator izgubil bitko

Beograd, 19. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mercator je tudi uradno umaknil svojo ponudbo za prevzem srbskega trgovca C Marketa.

Potem ko je Zoran Janković umaknil svojo ponudbo za prevzem C Marketa , se je pokazalo, da njegovega nenadnega tekmeca holding Delta čaka prav tako negotov boj za nakup največje srbske trgovske verige.

Mercator se je za umik ponudbe odločil, ker je združenje malih delničarjev C Marketa z delnicami družbe trgovalo izven organiziranega trga. Združenje malih delničarjev se je namreč s srbsko Delto M dogovorilo o prodaji svojega deleža mimo trga vrednostnih papirjev, kar je - tako zatrjuje Janković - trgovanje po principu zasebne borze.

Delta M postala nova lastnica C Marketa?

Delta M, ki je v sestavi srbskega holdinga Delta, je danes potrdila, da je pripravljena odkupiti delnice vseh malih delničarjev, kot tudi delnice države v C marketu, za vsako pa naj bi bila pripravljena plačati 25.500 dinarjev oziroma dobrih 300 evrov. Mercator je na začetku prevzemnega postopka ponujal za delnico 18.000 dinarjev, kar je po takratni lokalni tečajnici veljalo dobrih 250 evrov.

Delta M se tako zdaj neupravičeno hvali, ko zatrjuje, da je njena cena za posamično delnico 40 odstotkov višja od vseh dosedanjih ponudb. Tudi zato, ker je bil prevzemni postopek, ki so ga začeli septembra lani, čez poldrugi mesec prekinjen. Zaradi te prekinitve namreč sploh nista bili uradno objavljeni konkurenčni ponudbi angleške družbe Ashmore Investment Management ter zasebne družbe Primer C, ki jo je v prevzemne namene ustanovil prvi človek C Marketa Slobodan Radulović.

Vse kaže, da bo tudi za lastnika holdinga Delta in enega najbogatejših v Srbiji Miroslava Miškovića zelo negotov načrtovan prevzem C marketa. Največja srbska trgovska veriga je prve dni avgusta sprejela sklep o dokapitalizaciji družbe v vrednosti 32,7 milijonov evrov, kar bi imelo za posledico spremembo lastniške strukture C marketa in močno znižanje cene njegovih delnic.

Vodstvi družbe Mercator in velenjske Ere sta podpisali pogodbo o izgradnji trgovskega centra na lokaciji Skopskega sejma (Makedonija). Mercator je z Ero prav tako podpisal kupoprodajno pogodbo, s katero je kupil Erino trgovsko mrežo na Hrvaškem.

Na to je najprej opozorilo združenje malih delničarjev C marketa, ki je pod vplivom njihovega pravnega zastopnika Branka Pavlovića, in ki je v četrtek tudi podprlo prevzemno ponudbo Miškovićevega holdinga. Tudi Delta M se je danes ostro odzvala na sklep o dokapitalizaciji in zatrdila, da je pripravljena "za vnaprej znanega kupca".

Delta M je opozorila javnost in državne organe, da se bo "z vsemi zakonskimi sredstvi bojevala proti nezakonitimi potezami vodstva C marketa". Delti so nemudoma odgovorili Radulovićevi privrženci iz C marketa, ki so opozorili male delničarje, da bodo ostali brez delnic in denarja, če se bodo pustili zapeljati pozivu Pavlovića, da prodajo svoje deleže. "Pogodba z Delto M je največja prevara v zgodovini finančnega trga Srbije, saj gre za prodajo mimo finančnega trga, beograjske borze in komisije za vrednostne papirje,” je sporočila ta skupina malih delničarjev, ki je tudi podprla omenjeno dokapitalizacijo C marketa.