Gospodarstvo

Mercator grozi s tožbo

Beograd, 21. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mercator bo zahteval odškodnino, če jim bo srbska komisija za vrednostne papirje kratila pravico do pritožbe.

Predsednik Poslovnega sistema Mercator Zoran Jankovič je za beograjski dnevnik Politika dejal, da bo njegova družba po sodni poti zahtevala odškodnino, če ji bo srbska komisija za vrednostne papirje še naprej kratila pravico do pritožbe zoper sklep trgovskega sodišča v Beogradu o začasni prekinitvi trgovanja z delnicami C Marketa. Vodstvo srbske trgovske družbe pa je sporočilo, da je spor v zvezi z delnicami C Marketa sprožilo že 25. marca letos in ne šele prejšnji teden.

Zoran Jankovič ni želel povedati, kolikšno odškodnino bodo zahtevali, če bo prišlo do tožbe
Zoran Jankovič ni želel povedati, kolikšno odškodnino bodo zahtevali, če bo prišlo do tožbe FOTO: 24ur.com

Dnevnik Politika izpostavlja, da je Mercatorju pojasnjeno, da ni stranka v sporu in da se zato ne more pritožiti zoper sklep o prekinitvi trgovanja z delnicami C Marketa, za prevzem katerih mu je komisija za vrednostne papirje prižgala zeleno luč že 16. septembra. Jankovič za Politiko ni želel povedati, za kolikšno odškodnino se bo Mercator potegoval, če bo res sprožil sodni postopek.

Iz vodstva C Marketa pa so sporočili, da je za prekinitev trgovanja z delnicami kriv centralni register, ki je delnicam srbske trgovske verige na zahtevo borznega posrednika Senzal dodelil identifikacijski kodi CFI in ISIN, brez katerih ni mogoča trgovina z delnicami. Vodstvo srbske družbe v tožbi zatrjuje, da Senzal v tej zadevi ni pooblaščena oseba, ker naj bi imel pravico zahtevati dodelitev zadevnih kod izključno C Market ali njen pooblaščeni zastopnik, kar pa Senzal ni.

C Market je zaradi tega na vrhovnem sodišču Srbije 25. marca letos vložil tožbo zoper centralni register in o njej obvestil tudi komisijo za vrednostne papirje. Tako je pravočasno opozoril pristojne organe, da njegove delnice niso primerne ne za prevzem in ne za prodajo na borzi. Vodstvo družbe naj bi od tedaj zaradi morebitnih škodljivih posledic nekajkrat zahtevalo prednostno obravnavanje njene tožbe. Vrhovno sodišče Srbije je pozneje sporočilo, da ni pristojno za to zadevo in jo je zato odstopilo beograjskemu trgovskemu sodišču, to pa je prejšnji teden sprejelo sklep o začasni prekinitvi trgovanja z delnicami C Marketa.