Gospodarstvo

Mercator dobil dva tekmeca

Beograd, 15. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija za vrednostne papirje je dala zeleno luč dvema Mercatorju konkurenčnima ponudbama za prevzem srbskega C Marketa.

Mercator je dobil dva tekmeca pri prevzemu srbske trgovske verige C Market in sicer angleško družbo Ashmore Investment management in nedavno ustanovljeno srbsko družbo Primer C. Komisija je morala zaradi odločbe beograjskega trgovskega sodišča takoj zatem sprejeti sklep o preložitvi trgovanja z delnicami C Marketa na osnovi vseh dosedanjih ponudb, vključno s ponudbo Mercatorja.

Zgodba s prevzemom C Marketa se vedno bolj zapleta
Zgodba s prevzemom C Marketa se vedno bolj zapleta FOTO: POP TV

Komisija je po potrditvi omenjenih dveh ponudb za prevzem C Marketa prejela odločbo beograjskega trgovskega sodišča, v kateri se izpodbija način registracije delnic največje srbske trgovske verige. Komisija je zaradi odločbe trgovskega sodišča morala prekiniti trgovanje z delnicami C Marketa po uradni dolžnosti, njen sklep pa bo veljal, dokler ne bo končan sodni postopek v zvezi s sporno registracijo delnic.

V tekmi za prevzem C Marketa je komisija za vrednostne papirje najprej potrdila ponudbo Mercatorja, ki je že bila objavljena 18. septembra. Ponudba "najboljšega soseda" velja do 24. oktobra, rok za oddajo konkurenčne ponudbe pa poteče štiri dni pozneje. Mercator se je v ponudbi zavezal, da bo delnice C Marketa kupoval po ceni 18.000 dinarjev za delnico.

Ponudbo za prevzem največje srbske trgovske verige sta napovedala tudi dva konzorcija srbskih družb, ki pa sta se, po vsem sodeč, že združila. Generalni direktor C Marketa Slobodan Radulović je namreč sredi tedna napovedal, da bo konzorcij več kot 60 srbskih podjetij iz Srbije, ki ga bo zastopala nedavno ustanovljena družba, do konca tedna podal ponudbo za prevzem delnic "njegove" trgovske verige. Srbski mediji so poročali, da je prav Radulović 21. septembra ustanovil podjetje Primer C, ki naj bi se v imenu omenjenega konzorcija potegovalo za prevzem C Marketa.