Gospodarstvo

Mercator dobil dovoljenje

Beograd, 16. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mercator je dobil dovoljenje za objavo prevzema največje srbske trgovske prehrambene verige C Market.

Mercatorjeva ponudba izpolnjuje vse formalne in pravne pogoje. "Slovenska trgovska družba je spoštovala vse pogoje komisije ter veljavne predpise, tako da ni bilo nobene ovire za njeno potrditev," so izjavili v vodstvu komisije. Naslednji korak, ki ga mora storiti Mercator, je, da svojo ponudbo objavi v srbskih časnikih, to pa bo največji slovenski trgovec storil predvidoma že v petek ali najkasneje v soboto, nakar bodo imeli drugi zainteresirani 14 dni časa za vložitev morebitnih konkurenčnih ponudb.

Zeleno luč za prevzem C Marketa so v Srbiji prižgali avgusta letos (foto: POP TV)
Zeleno luč za prevzem C Marketa so v Srbiji prižgali avgusta letos (foto: POP TV) FOTO: POP TV

Beograjski časniki tudi izpostavljajo, da se srbska vlada ne namerava vmešavati v postopek prevzema C Marketa, uprava in sindikat družbe C Market pa sta na vse delničarje in zaposlene naslovila pisma, v katerih jih pozivata, naj ohranijo poslovno in organizacijsko samostojnost podjetja.

Beograjski dnevnik Politika je zapisal, da je komisija za trg vrednostnih papirjev primerjala podatke iz seznama delničarjev C Marketa in podatke iz svojega centralnega registra delnic ter ugotovila, da se povsem ujemajo oziroma da ni nobenih nepravilnosti. Ta primerjava naj bi tudi pokazala, da so resnične nedavne izjave generalnega direktorja C Marketa Slobodana Raduloviča, da ima v posesti 1.400 delnic ali 0,2 odstotka vseh delnic te največje srbske trgovske verige. Prav izsledki tega nadzora naj bi bili potrebni, da je komisija lahko sploh obravnavala ponudbo Mercatorja za prevzem delnic C Marketa po metodi javne ponudbe. Politika je še zapisala, da pri srbskem holdingu Delta ni mogla izvedeti, ali bo z napovedanim konzorcijem domačih družb vložil konkurenčno ponudbo.

Srbska komisija za trg vrednostnih papirjev je Mercatorju dala dovoljenje za objavo ponudbe za prevzem C Marketa (foto: POP TV)
Srbska komisija za trg vrednostnih papirjev je Mercatorju dala dovoljenje za objavo ponudbe za prevzem C Marketa (foto: POP TV) FOTO: POP TV

S prevzemom bo Mercator postal vodilna trgovska družba

Minister za trgovino, turizem in storitve Bojan Dimitrijevič je 9. septembra izpostavil, da bi bilo vmešavanje srbske vlade v nasprotju z zakonom in da bi negativno vplivalo na pritok tujih investicij v Srbijo. A je vseeno poudaril, da bi bilo dobro, če bi se kot protiutež Mercatorju organiziral konzorcij srbskih družb za prevzem C Marketa, ker naj bi bila ohranitev slednjega v srbskih rokah strateško pomembna za državo.

Otvoritev Mercatorja v Beogradu (foto: POP TV)
Otvoritev Mercatorja v Beogradu (foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kot je znano, so nadzorniki Mercatorja zeleno luč za prevzem C Marketa prižgali 24. avgusta, pred tem pa je uprava Poslovnega sistema Mercator sprejela sklep, da začne s postopkom prevzema srbske trgovske družbe in je tudi že naslovila na srbsko komisijo za trg vrednostnih papirjev vlogo za odobritev ponudbe za odkup delnic največje srbske trgovske družbe. Uprava Mercatorja se je za prevzem odločila predvsem zaradi možnosti hitrejšega širjenja prodajne mreže v Srbiji in Črni gori, saj bi z uspešnim prevzemom postala vodilna trgovska družba na območju omenjene države. Družba C Market ima 277 prodajaln, s pretežno prehrambenim programom, po nekaterih ocenah pa je vrednost podjetja ob koncu lanskega leta znašala 275 milijonov evrov.

Za holding Delta prevzem C Marketa ni mogoč

Ko so v Srbiji izvedeli za Mercatorjevo napoved prevzema C Marketa, se je oglasila ena najmočnejših srbskih družb, holding Delta, ki ima pod svojim okriljem po velikosti drugo največjo trgovsko verigo, Maxi, vendar je njeno vodstvo sporočilo, da sami ne nameravajo prevzeti C Marketa, ker naj bi šlo za (pre)veliko naložbo. In tedaj je bilo tudi slišati zamisel o oblikovanju konzorcija petnajstih srbskih podjetij, ki bi dal konkurenčno ponudbo za prevzem C Marketa, med katerimi pa naj bi bila Delta le ena od članic.

Večina delnic (83,9) odstotkov delnic C Marketa je rokah malih delničarjev oziroma zaposlenih v družbi in upokojencev ter tistih, ki so jo iz drugih razlogov zapustili, malenkost več kot 16 odstotkov pa je v lasti državnega delniškega sklada. C Market in še približno 1000 drugih nekoč najboljših srbskih podjetij je bilo prvotno privatiziranih že v času vladavine Slobodana Miloševiča, natančneje leta 1997 na podlagi tedaj veljavnega zakona o preobrazbi družbene lastnine, ko so zaposleni dobili pretežni del delnic zastonj. Slobodan Radulovič je bil že tedaj ne le generalni direktor C Marketa, ampak celo minister v tedanji vladi Mirka Marjanoviča, ki je veljal za enega najbolj zvestih Miloševičevih sodelavcev.

Zoran Jankovič, prvi mož Mercatorja (foto: POP TV)
Zoran Jankovič, prvi mož Mercatorja (foto: POP TV) FOTO: POP TV

Zgodba o prevzemu C Marketa je stara več kot leto dni. Prvi človek slovenske trgovske družbe Zoran Jankovič je 5. decembra lani ob prvi letnici odprtja Mercatorjevega centra v Beogradu povedal, da so zainteresirani za povezavo s C Marketom oz. za nakup njegovih delnic. Jankovič in direktor Mercatorja v Srbiji Vladimir Kravčuk sta tedaj v pogovorih za srbske medije poudarjala, da bi v primeru prevzema C Marketa obe družbi ohranili vsaka svoje ime oziroma blagovno znamko.

SORODNI ČLANKI