Gospodarstvo

Meindl prevzema Planiko

Kranj, 27. 09. 2005 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemško obutveno podjetje Meindl bo predvidoma oktobra prevzelo Planikin obrat v Turnišču.

Planikin obrat v Turnišču
Planikin obrat v Turnišču FOTO: POP TV

Ponudbo nemškega obutvenega podjetja Meindl za odkup Planikinega obrata v Turnišču je stečajni upravitelj Planike Andrej Marinc po natančnem pregledu ocenil kot dobro. Zato bo Meindl najverjetneje v sredo, teden po naroku za odpiranje ponudb za nakup Planikinega premoženja, na katerega se je odzvalo le omenjeno nemško podjetje, prejel obvestilo, da je bil izbran za ustreznega ponudnika. Kupoprodajna pogodba pa naj bi bila nato sklenjena v roku 15 dni, je pojasnil Marinc.

Natančno vsebino ponudbe bo Marinc javnosti in zaposlenim v Turniškem obratu, kjer se proizvodnja kljub stečaju še vedno nadaljuje, predstavil po podpisu pogodbe. Poudaril pa je, da je Meindl zagotovil nadaljevanje proizvodnje v obratu in ohranitev večine delovnih mest. Takšna ponudba Meindla je bila tudi pričakovana, saj nemško obutveno podjetje že dolgo dobro sodeluje s Planiko. Odkar je družba v stečaju pa v Turniškem obratu 250 delavcev izpolnjujejo skoraj samo Meindlova naročila.

Za obrata v Majšperku in Kranju nič več možnosti?

Medtem ko se Planiki v Turnišču obeta sorazmerno dober razplet, pa za obrata v Majšperku in Kranju skoraj ni več možnosti, da bi ohranila prvotno dejavnost izdelave obutve. Za obrata namreč ni zanimanja, zato se je Marinc že lotil prodaje po posameznih delih, torej opreme in nepremičnin posebej. Vendar kljub temu na prvi javni razpis ni prispela nobena ponudba. Marinc je to tudi pričakoval, saj so bile izklicne cene za nepremične precej visoke.

V roku dveh tednov bo Marinc tako predvidoma znova objavil razpis z javnim zbiranjem ponudb za prodajo nepremičnin. V Majšperku bo poslovno stavbo, zelenice, parkirišče, dvorišče in manjše funkcionalne objekte prodajal kot celoto, vendar po nižji ceni od izklicne vrednosti 160,8 milijona tolarjev.

Delavci v Planiki
Delavci v Planiki FOTO: POP TV

Za kranjski proizvodno-poslovni objekt, katerega vrednost je bila prvotno ocenjena na 1,25 milijarde tolarjev, pa se Marinc še odloča za prodajo po delih. Del objekta in opreme bi tako lahko kupilo italijansko podjetje The Best, ki že več kot teden dni proizvaja obutev v Kranju s 16 nekdanjimi Planikinimi delavci. Podjetje ima sedaj sklenjeno enoletno najemno pogodbo z enomesečnim odpovednim rokom, kar pomeni, da bi Marinc, če bi v kratkem uspel najti drugega kupca za objekt, najemno razmerje lahko še prekinil.