Gospodarstvo

Mega železniška postaja

Berlin, 26. 05. 2006 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Po desetih letih gradnje ima Berlin največjo evropsko železniško postajo, za katero pravijo, da je arhitekturni biser.

Spektakularna nočna osvetlitev.
Spektakularna nočna osvetlitev. FOTO: Reuters

Z velikim spektaklom bodo v nemškem glavnem mestu odprli novo glavno železniško postajo. Z novo postajo v neposredni bližini nemškega parlamenta in sedeža kanclerke bo Berlin prvič dobil centralno železniško postajo. Stavba iz stekla, jekla in betona z enim najlepših razgledov v nemški prestolnici je tudi arhitekturno svojevrstna atrakcija.

Na zabavi ob otvoritvi pričakujejo 100 tisoč ljudi.
Na zabavi ob otvoritvi pričakujejo 100 tisoč ljudi. FOTO: Reuters

Po več kot desetih letih gradnje bosta postajo zvečer s simboličnim pritiskom na gumb odprla nemška kanclerka Angela Merkel in prvi mož nemških železnic Hartmut Mehdorn. Spektakularna nočna osvetlitev steklene zgradbe bo uvod v zabavo, na kateri pričakujejo 100.000 ljudi. Po veliki dvodnevni zabavi bo redni promet skozi postajo stekel v nedeljo.

Vlaki bodo ustavljali v dveh etažah

Steklena streha postaje se razteza 321 metrov v smeri vzhod-zahod in 160 metrov v smeri sever-jug. Postaja ima pet nadstropij, ki imajo skupaj 70.000 kvadratnih metrov površine. Od tega je 15.000 kvadratnih metrov namenjenih prodajalnam.

Vlaki bodo ustavljali v dveh etažah. Iz smeri vzhoda in zahoda na najvišji, ki je 10 metrov nad zemljo. Iz smeri severa in juga pa v najnižji, 15 metrov pod zemljo. Slednji bodo v 3,6 kilometrov dolgem predoru peljali pod reko Spree in vladno četrtjo.

Betona je bilo za 65 km avtoceste

Gradbinci so v času gradnje porabili pol milijona kubičnih metrov betona - količina bi zadoščala za 65 kilometrov avtoceste. Več sto delavcev je poleg tega v postajo vgradilo 85.000 ton jekla.

Postaja ima pet nadstropij s skupno 70 tisoč kvadratnimi metri površine: Vlaki bodo prihajali skozi predor pod reko Spree
Postaja ima pet nadstropij s skupno 70 tisoč kvadratnimi metri površine: Vlaki bodo prihajali skozi predor pod reko Spree FOTO: Reuters

Nova postaja velja za najobsežnejšo in najdražjo gradnjo nemških železnic po drugi svetovni vojni. O višini naložbe v železnicah še molčijo, dejanski znesek naj bi predstavili po končnem obračunu v nekaj mesecih. V medijih so stroški gradnje ocenjeni na 700 milijonov evrov. Skupaj je bilo v berlinski železniški sistem po združitvi Nemčij vloženih dobrih 10 milijard evrov, levji delež je prispevala zvezna vlada.

Največje železniško križišče v Nemčiji

S postajo, ki jo v nemških železnicah označujejo za največje železniško križišče, se bodo skrajšal tudi čas potovanja. Na postaji bo dnevno ustavilo okoli 1000 vlakov, v nemških železnicah dolgoročno računajo na 300.000 potnikov dnevno, v začetku na 50.000 potnikov.

Na novi postaji bo vsak dan ustavilo tisoč vlakov s skupaj 300 tisoč potniki dnevno.
Na novi postaji bo vsak dan ustavilo tisoč vlakov s skupaj 300 tisoč potniki dnevno. FOTO: Reuters

Vsi Berlinčani niso navdušeni

Vsi nad spremenjenim železniškim režimom, ki ga bodo uvedli v nedeljo, niso zadovoljni. Zlasti bo na pomenu izgubila znamenita postaja Zoo v zahodnem delu Berlina, saj mnogi vlaki tam ne bodo več ustavljali. Tudi letališče Schoenefeld bo ostalo brez povezave z IC vlaki. Med večjimi pomanjkljivosti je tudi dejstvo, da postaja še nima povezave z javnim mestnim prevozom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.