Gospodarstvo

Mariborsko letališče prodano Preventu

Maribor, 23. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podjetje Prevent iz Slovenj Gradca je bil edini, ki je v predpisanem roku oddal ponudbo za neposreden odkup premoženja stečajnega dolžnika. Stečajna upraviteljica Aerodroma Maribor Majda Jaki jim ga je prodala za 250 milijonov tolarjev.

image (28)
image (28) FOTO: 24ur.com

Kupoprodajno pogodbo bodo podpisali v petek in takrat bodo vplačali 50 milijonov tolarjev varščine na transakcijski račun Aerodroma v stečaju, celotno kupnino pa bodo poravnali do 10. maja. Takrat bodo Aerodrom tudi prevzeli v last in posest. Prenos lastništva Aerodroma Maribor bo izveden tako, da bo mariborsko letališče obratovalo neprekinjeno.

Predsednik Preventove uprave Jože Kozmus je dejal, da so se v Preventu za nakup Aerodroma Maribor odločili zato, ker si prizadevajo, da bi 30 odstotkov prihodkov ustvarili izven avtomobilske industrije. Zagotovil je, da bo Prevent na mariborskem letališču nadaljeval letališko dejavnost, ukvarjati pa se namerava tako s transportom blaga kot s prevozom potnikov. V Preventu razmišljajo tudi o nakupu letala. Zdaj ima Prevent skupaj s partnerjem samo manjše letalo, ki ga uporabljajo za prevoz vzorcev in intervencijske prevoze za avtomobilsko industrijo.

Dogovori tudi z ministrstvom za promet

Po Kozmusovih besedah se predstavniki Preventa dogovarjajo tudi z ministrstvom za promet o najemu vzletno-pristajalne steze in druge letališke infrastrukture na mariborskem letališču, ki je v lasti države. Sedmega maja si bo letališko infrastrukturo ogledala mešana komisija, v kateri bodo trije predstavniki ministrstva za promet in trije predstavniki Preventa. Po ogledu se bodo dogovorili o tem, kdo in pod kakšnimi pogoji bo skrbel za vzdrževanje in nujno obnovo infrastrukture ter kolikšna bo najemnina.

Nadaljevali bodo z letališko dejavnostjo

Prevent si bo po Kozmuzovih besedah prizadeval, da bi mariborsko letališče imelo poleti čimveč prometa, čeprav je najbolj ugoden čas za sklepanje pogodb z letalskimi prevozniki za letošnjo sezono že minil. Zato pa si bo novo vodstvo Aerodroma Maribor moralo prizadevati, da bo uresničilo vse posle, ki jih je sklenila stečajna upraviteljica. V zvezi s tem je Kozmus dejal, da se v Preventu zavedajo, da Aerodrom v prvih letih poslovanja ne bo mogel biti dobičkonosen, dobiček od letališke dejavnosti pa pričakujejo v treh do petih letih. V tem času se namerava Prevent povezati tudi z nekaterimi domačimi in tujimi partnerji, ki imajo izkušnje z letališko dejavnostjo. Kozmus je tudi dejal, da se Prevent nikoli ne bori s konkurenco, temveč si prizadeva z njo sodelovati. Takšna bo njegova poslovna filozofija tudi na področju letališke dejavnosti. Sicer pa bo moral po Kozmusovih besedah Prevent za to, da bi mariborsko letališče usposobil za sodobno letališko dejavnost, vanj vložiti vsaj toliko, kolikor bo dal za kupnino.

Terjatve delavcev bodo izplačali do 15. maja

Majda Jaki je povedala, da bo prednostne terjatve delavcev v višini 102 milijona tolarjev izplačala iz stečajne mase predvidoma do 15. maja. Druge terjatve bo lahko izplačala šele, ko bodo s pravnomočnimi sodbami končani trije pravdni postopki, ki tečejo na sodišču.

SORODNI ČLANKI