Gospodarstvo

Manj papirologije za zavezance

Ljubljana, 05. 09. 2006 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pri spremembah davčne zakonodaje ne gre za 'kakšno strašno reformo', trdijo davčni svetovalci.

Ministrstvo za finance je na svojih spletnih straneh objavilo predloge sprememb davčnih zakonov. Vso zainteresirano javnost ob tem pozivajo, da s pomočjo posebnega obrazca na ministrstvo posredujejo morebitna vprašanja v zvezi s predlaganimi spremembami.

Predlog davčne reforme, ki jo je prejšnji teden predstavilo finančno ministrstvo, sicer prinaša spremembe nekaterih davčnih stopenj, vendar pa je njeno bistvo po oceni davčnih svetovalcev zgolj v poenostavitvi davčnih postopkov. "Da bi šlo za kakšno strašno davčno reformo, kot so jo napovedovali in smo jo pričakovali, pa skorajda ne moremo trditi," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ocenila predsednica Društva davčnih svetovalcev Slovenije Petra Mlakar.

Davčne spremembe brez svetovalcev

Mlakarjeva je izrazila obžalovanje, da se člani društva davčnih svetovalcev niso imeli priložnosti vključiti v pripravo sedmih predlogov zakonov in sprememb zakonov s področja davčne zakonodaje, ki jih je finančno ministrstvo prav danes objavilo tudi na svojih spletnih straneh.

Ker vlada načrtuje, da naj bi jih DZ sprejel še letos, Mlakarjeva vse zainteresirane poziva, naj gradivo čim prej preučijo in posredujejo svoje pripombe.

Denar bo ostal na kupu: Davčna reforma je nekaj časa veljala za 'strašilo'
Denar bo ostal na kupu: Davčna reforma je nekaj časa veljala za 'strašilo' FOTO: POP TV

Nedotaknjeni socialni prispevki

Ta reforma pa ne bo popolna, dokler se finančno ministrstvo ne bo lotilo tudi reforme obračunavanja in plačevanja socialnih prispevkov, je še opozorila Mlakarjeva. "Z vidika strokovnjakov se ne moremo spuščati v debato, ali je socialno pravičneje tri ali pet razredov pri dohodnini, če gledamo s stališča obremenitve gospodarstva, pa je jasno, da so socialni prispevki, ki jih je treba plačevati pri plači in drugih dohodkih, velik strošek dela za delodajalce," je povedala. Davčna reforma zato po njenem mnenju zahteva tudi spremembe zakona o socialnih prispevkih.

Zakon je bolj jasen

V predlogu sprememb zakona o dohodnini Mlakarjeva ne opazi kakšnih bistvenih vsebinskih sprememb od veljavne ureditve. Spomnila je na načrtovano omejitev števila davčnih razredov, ohranitev olajšave za vzdrževane družinske člane ter odpravo dvoodstotne posebne olajšave za vse zavezance. Je pa ugotovila, da so v predlogu sprememb zakona bolj jasno zapisali oprostitve in neobdavčene dohodke, ki veljajo že zdaj. "Torej pozdravljamo jasnost davčne reforme," je dejala.

Ukinjene olajšave za opremo

V predlogu sprememb zakona o davku od dohodkov pravnih oseb je Mlakarjeva opazila nekatere pozitivne spremembe. Ukinjajo se sicer olajšave za investicije v opremo, vendar pa se pojavljajo nekateri natančno določeni odhodki, ki pa so davčno priznani, je povedala. Ob tem je z zadovoljstvom ugotovila, da bodo stroški, ki so povezani z bonitetami, po novem davčno priznani odhodek.

Manj papirologije za davčne zavezance

"Bistvo predlagane davčne reforme pa je v poenostavitvi davčnih postopkov," je sklenila. Spremembe zakona o davčnem postopku namreč prinašajo nekatere poenostavitve, davčni upravi pa bo treba oddajati manj papirjev. Davčni svetovalci so takšnim spremembam naklonjeni, je povedala Mlakarjeva. Vendar je ob tem tudi opozorila, da bo mogoče uporabnost sprememb v praksi oceniti šele potem, ko bo reforma sprejeta in bodo objavljeni tudi podzakonski akti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.