Gospodarstvo

Mali delničarji niso bili uslišani

Ljubljana, 27. 06. 2007 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zahteve malih delničarjev Mercatorja niso bile upoštevane. Za dividende bo družba namenila štiri evre na delnico.

Delničarji Mercatorja so na skupščini podprli predlagani sklep uprave in nadzornikov o delitvi lanskega dobička, predlog o imenovanju člana uprave Istrabenza Srečka Kende v nadzorni svet pa ni dobil zadostne podpore.

Uprava in nadzorni svet predlagata, da se za izplačilo delničarjem nameni 14,8 milijona evrov
Uprava in nadzorni svet predlagata, da se za izplačilo delničarjem nameni 14,8 milijona evrov FOTO: Dare Čekeliš

Kot je po skupščini povedal predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, predlog o imenovanju Kende, prav tako kot nasprotni predlog, ki ga je dala družba Infond Holding za imenovanje Vide Lorber v nadzorni svet "najboljšega soseda", ni dobil potrebne podpore večine. Tako nadzorni svet Mercatorja tudi po letošnji skupščini ostaja desetčlanski.

Po statutu ima lahko Mercatorjev nadzorni svet 12 članov, šest predstavnikov kapitala in šest predstavnikov zaposlenih, glede na to, da je predstavnikov kapitala pet, so se v družbi odločili, da bo prav toliko tudi predstavnikov zaposlenih v nadzornem organu družbe.

Širjenje v Srbiji

Lastniki Mercatorja so podprli tudi predlagane sklepe uprave in nadzornega sveta o podelitvi pooblastila upravi, da po predhodnem soglasju nadzornikov v petih letih poveča osnovni kapital do 20 odstotkov osnovnega kapitala. Ta sredstva bo Mercator porabil za strateške povezave.

Kot je dejal prvi mož Mercatorja, omenjena sredstva v družbi potrebujejo za dokončanje nakupa srbskega trgovca Rodič v letu 2008 in 2009, glede morebitnih nadaljnjih prevzemnih tarč pa je bil bolj skop. Kot je dejal, v družbi analizirajo možnosti za nadaljnje povezave, vendar o tem pred na primer vsaj podpisom namere ne more govoriti.

Za dividendo 4 evre na delnico

Skupščina, na kateri je bilo navzočega približno 75 odstotkov kapitala, je tudi podprla predlog uprave in nadzornikov o delitvi lanskega dobička v višini 122,12 milijona evrov, in sicer tako, da bo družba za dividende namenila štiri evre na delnico oz. 14,80 milijona evrov. Preostanek, 107,31 milijona evrov pa bo razporedila v druge rezerve iz dobička, je dejal Debeljak.

Lastniki Mercatorja tako niso podprli predloga članice Vseslovenskega združenja malih delničarjev, ki je predlagala, da bi Mercator za lansko leto delil dividende v višini šest evrov, je dejal Debeljak. Temu predlogu je nasprotovala tudi uprava, saj je ocenila, da je predlagana in danes tudi sprejeta dividenda štiri evre na delnico za 60 odstotkov višja od dividende, ki jo je Mercator izplačal lani.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.