Gospodarstvo

Malačič: Ključne so bile reference

Ljubljana, 05. 01. 2006 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik uprave Adrie Airways je zavrnil namige, da bi pri dogovoru z Aurora Airlines šlo za nepravilnosti.

Član uprave Adrie Airways Tadej Tufek, predsednik uprave Iztok Malačič in direktor prodaje Tomaž Kostanjšek
Član uprave Adrie Airways Tadej Tufek, predsednik uprave Iztok Malačič in direktor prodaje Tomaž Kostanjšek FOTO: Dare Čekeliš
Glavni razlogi za izgubo so po Malačičevem mnenju neučinkovita organizacija, neustrezno vodenje ter napačne poslovne odločitve v preteklih letih. Poleg tega pa so bile lani tudi neugodne razmere ne trgu: visoka cena goriva, konkurenca nizkocenovnih letalskih prevoznikov in tudi nekaterih regionalnih prevoznikov, kar je znižalo cene letalskih vozovnic. Poleg tega je družba samo lani za plače izplačala več kot pol milijarde tolarjev več kot v letu 2004, in sicer kljub enakemu številu zaposlenih.

Po besedah predsednika uprave slovenskega letalskega prevoznika Adrie Airways Iztoka Malačiča je družba po prvih ocenah lani ustvarila za 32,8 milijarde tolarjev prihodkov, izguba iz poslovanja je presegla sedem milijonov evrov, skupna izguba pa je dosegla nekaj manj kot dve milijardi tolarjev. Uprava je že sprejela prve ukrepe, ki vodijo k zmanjševanju izgube, pri čemer je eden najpomembnejših, tega je načrtovala že prejšnja uprava, najem dveh turbopropelerskih letal, enega za cargo promet in enega za potniški promet. S tem bi lahko privarčevali več kot 150.000 evrov mesečno. Malačič je ob tem dejal, da pogodbe z družbo Aurora Airlines, ki naj bi Adrii zagotovila dve letali znamke embraer 120 brazilske družbe Embraer, še niso podpisali. To naj bi storili po varnostnih pregledih obeh letal in ko bodo ta letala na brniškem letališču.

Pogodba naj bila med drugim sestavljena tako, da bo vodstvu Adrie omogočala, da jo prekine s štirimesečnim odpovednim rokom. Sicer pa bo Adria omenjena letala najela skupaj s posadkami, poleg tega pa ne bo skrbela za njihovo vzdrževanje, kar ne bo povečalo fiksnih stroškov. Potniško letalo bo zamenjalo eno letalo crj 200, ki ga bodo vrnili lastnikom, cargo letalo pa bo nadomestilo sedanjega prevoznika, ki opravlja storitve za Adrio.

'Ni šlo za nepravilnosti'

Predsednik nadzornega sveta družbe Franc Branko Grošl je dejal, da uprava uživa zaupanje in podporo nadzornega sveta, če pa je šlo v primeru najema letal od Aurore Airlines za nepravilnosti, pa bo uprava, poleg Malačiča v njej sedi še Tadej Tufek, tudi odškodninsko odgovarjala. Nadzorni svet je tudi ugotovil, da je bilo poslovanje Adrie v preteklih letih pozitivno zaradi odprodaje premoženja, zato je zahteval revizijo, ki bo pregledala poslovanje v preteklih štirih letih.


Za angažma družbe Aurora Airlines so se odločili zaradi referenc, ki jih ima njen direktor in nekdanji Adriin pilot Boris Praprotnik in zaradi preobremenjenosti notranjega kadra. Malačič je ob tem zavrnil namige, da je pri dogovoru šlo za kakršnekoli nepravilnosti. Med drugim je poudaril, da je Adria v preteklosti podpisala pogodbo o najemu Canadairovega letala crj, od katere ne more odstopiti, če ne plača 3,5 milijona dolarjev visoke pogodbene kazni. "S pogodbo z Auroro Airlines se temu izogibamo," je dejal Malačič in dodal, da bo Aurora Airlines, če ne bo izpolnila pogodbenih obveznosti, vrnila aro za najem letal in plačala še pogodbeno kazen. Kot zavarovanje je njen lastnik Praprotnik zastavil osebno premoženje, je dejal prvi mož Adrie Airways in pokazal Praprotnikovo bianco menico.

Adria potrebuje letala

Adria po izračunih uprave v prihodnjih letih potrebuje letala z med 70 in 120 sedeži, zaradi česar bo morala spremeniti zdaj po Malačičevih besedah neustrezno sestavo flote. Adria ima namreč v svoji floti deset letal, in sicer dva airbusa 320 s 162 sedeži in več Canadaierovih letal crj z 48 sedeži. Za nakup ali najem airbusov se že zanima več tujih podjetij, vendar je prodaja letal, oba airbusa sta bremen prosta in sta v popolni lasti Adrie, zadnja možnost. Sicer pa so sedanje odločitve o strukturi flote začasne narave ter predstavljajo del ukrepov kriznega menedžmenta. Sprejeti so za obdobje enega do dveh let, v tem času pa bodo ukrepi na strani pospeševanja prodaje zagotovili večjo zasedenost letal. Adria Airways bo tako z manjšim tveganjem sprejela odločitev o ustrezni floti letal za obdobje osem do 12 let.

Do zniževanja plač ne bo prišlo

Glede nasprotovanja pilotov in letalskega osebja najemu novih letal in sprememb je Malačič dejal, da se uprava ni odločila za zniževanje plač, temveč se je odločila za znižanje stroškov poletov in dobičkonosnost vseh linij, zato bodo začeli v svojo floto uvajati turbopropelerska letala. Sicer pa so plače v Adrii Airways za slovensko povprečje precej visoke, povprečna bruto plača z upoštevanjem pilotov - ti v povprečju dobijo med 700.000 tolarjev in 1,3 milijona tolarjev neto - znaša več kot 600.000 tolarjev bruto. Predsednik uprave mesečno plačo v višini 2,4 milijona tolarjev bruto, član uprave pa 1,8 milijona tolarjev bruto.

SORODNI ČLANKI