Gospodarstvo

Mala podjetja se lahko veselijo

Celje, 16. 09. 2006 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uvedba evra bo malim in srednje velikim podjetjem koristila, ocenjuje Božo Jašovič.

Kovanci
Kovanci FOTO: Reuters

Uvedba evra bo malim in srednje velikim podjetjem koristila, ocenjuje član sveta Banke Slovenije Božo Jašovič. Po njegovem mnenju se bodo tako podjetja znebila stroškov menjave, ne bo več niti tečajnih tveganj, evro pa prinaša tudi večjo transparentnost pri primerjavi cen.

Nekatere javne raziskave so pokazale, da večina slovenskih podjetij pričakuje pozitivne učinke uvedbe evra. Slovenci pa se te uvedbe veselimo še bolj kot državljani drugih novih članic EU, je dejal Jašovič.

Jašovič je na nedavni okrogli mizi o pomenu uvedbe evra za mala in srednja podjetja, ki so jo pripravili v okviru 39. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju, tudi poudaril, da bodo nekatera podjetja, kot so denimo menjalnice, z uvedbo evra izgubila svojo dejavnost.

Banka Slovenije je pozvala slovenske banke, naj zaradi lažje uvedbe evra 1. in 2. januarja 2007 odprejo svoja vrata. Tako naj bi bilo v Sloveniji takrat odprtih 40 poslovalnic bank, kar bo podjetjem, ki poslujejo z gotovino, omogočilo nemoteno poslovanje. Vse do 14. januarja 2007 pa bodo v Sloveniji v obtoku tako evri kot tolarji. Vsa podjetja oz. trgovine bodo dolžna v tem obdobju sprejemati tolarje, vračilo pa bo moralo potekati v evrih.

Podjetja morajo biti pozorna tudi na ponarejene evre, saj bodo sama občutila breme teh ponaredkov. Če jih bodo skušala dati naprej v obtok, pa jih bo doletela še kazenska ovadba, je poudaril Jašovič.

Svetuje tudi, naj se podjetja z evrsko gotovino oskrbijo že pred 1. januarjem 2007, za lažje poslovanje pa bo Banka Slovenije podjetjem zagotovila tudi pakete evrskih kovancev oz. začetne evrske pakete. V prvih dneh uvedbe evra bo podjetjem za reševanje vseh težav na voljo tudi 3000 inštruktorjev, ki so jih v Banki Slovenije že ustrezno usposobili.

Prav tako bo Banka Slovenije tudi občanom namenila začetne evrske pakete, ki jih bo možno kupiti od 15. decembra naprej, njihova veljavnost pa se bo začela s 1. januarjem 2007. Slovenija je sicer 16. država v EU, ki bo izdala evrske kovance, njihova predstavitev pa bo potekala prek posebnih plakatov.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malipandit@email.si
16. 09. 2006 18.39
Mala podjetja in slovenci se veselimo uvedbe evra kot riba vabe na trnku.