Gospodarstvo

Madžari se zanimajo za Petrol

Ljubljana, 18. 07. 2007 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Madžarska naftna družba Mol želi kupiti lastniški delež v Petrolu. V Petrolu obvestila o tem še niso prejeli.

Predsednik uprave Mola priznava dejstvo, da Petrol ni naprodaj, a so kljub temu pripravljeni priti v Slovenijo.
Predsednik uprave Mola priznava dejstvo, da Petrol ni naprodaj, a so kljub temu pripravljeni priti v Slovenijo. FOTO: Dare Čekeliš

Največja madžarska naftna družba Mol želi v Slovenijo vstopiti z nakupom lastniškega deleža v Petrolu, je na novinarski konferenci v Budimpešti povedal predsednik uprave Mola Gyorgy Mosonyi. V Petrolu niso prejeli nikakršnega uradnega obvestila Mola za kakršnokoli povezovanje ali prevzem.

Mol naj bi se s Petrolovim prevzemom branil pred prevzemnemu poskusu avstrijskega OMV, ki se ga Madžari otepajo, pišejo Finance. S prevzemom Petrola bi Mol težko postal plen OMV, saj ima ta prevelik tržni delež v Sloveniji. Petrol pa je za Madžare zanimiv tudi zato, ker gorivo prodaja tudi v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem, in bi se Mol znebil konkurence na teh trgih.

Petrol polaskan

V Petrolu pojasnjujejo, da kakšnega uradnega obvestila o namerah madžarske naftne družbe niso dobili, zdi pa se jim zanimivo, da se tako veliko podjetje in tudi tekmec zanima za Petrol. "To potrjuje, da je naša družba dobro stoječe podjetje, ki ima izdelano prepoznavno poslovno strategijo in da je usmeritev v strategijo regionalnega ponudnika energetskih storitev pravilna," so sporočili iz Petrola.

Madžarska družba pa ni prva, ki želi imeti delež v Petrolu. Tudi ruski Lukoil je nameraval odkupiti Petrolove bencinske črpalke, vendar zadnje čase vse manjši del poslovne javnosti verjame v možnost uspešnosti ruske naložbe, še pišejo Finance.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.