Gospodarstvo

Lumar opozarja na resne težave zaradi neizdajanja gradbenih dovoljenj

Ljubljana, 19. 06. 2024 18.36 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborsko podjetje Lumar je lani postalo največji slovenski proizvajalec montažnih lesenih objektov. Vendar pa lastnik in direktor podjetja Marko Lukić opozarja, da bi zaradi stavke na upravnih enotah, zaradi katere težko pridejo do gradbenih dovoljenj, lahko zašli v resne težave.

Že drugače so po njegovih besedah v Sloveniji dolgotrajni postopki pridobivanja gradbenih dovoljenj, letos pa se je položaj zaradi stavke na upravnih enotah zaostril. "Če se to ne bo spremenilo, se bodo nekatera podjetja ustavila že septembra, mi pa nekje z začetkom novega leta. Ob tem da imamo za leto in pol podpisanih pogodb, je to zelo frustrirajoče. Stanje je resno," je na današnji novinarski konferenci dejal lastnik in direktor Lumarja Marko Lukić.

Njihovi podatki kažejo, da se je v zadnjih dveh mesecih število izdanih gradbenih dovoljenj zmanjšalo za okoli 80 odstotkov glede na predhodno obdobje. "Govorimo o milijonskih izgubah prihodkov in ogrožanju delovnih mest. Od države oz. pristojnega ministrstva pričakujemo, da bo nastalo situacijo takoj uredilo in bo izdajo gradbenih dovoljenj dodalo na seznam nujnih nalog, ki jih je potrebno izvajati v času stavke," je dodal.

Gradnja
Gradnja FOTO: Shutterstock

Družinsko podjetje Lumar je sicer v 14 letih početvetilo svoje prihodke. "Od leta 2009 smo povečali prodajo za 400 odstotkov, samo v zadnjih dveh letih za 53 odstotkov. To so zavidljive številke, ki jih ne v Sloveniji ne v tujini nobeno primerljivo podjetje ne dosega," je izpostavil direktor.

Lani so zabeležili 29,45 milijona evrov prihodkov, dobiček je znašal 2,6 milijona evrov, kar je približno 30 odstotkov več kot leto prej. Potem ko so leta 2019 postali proizvajalec z največ prihodki na slovenskem trgu, so lani postali še največji proizvajalec montažnih lesenih objektov v Sloveniji po obsegu realizacije.

Bruto dodana vrednost na zaposlenega je lani v podjetju znašala 82.538 evrov, kar je 35 odstotkov več kot je bila dodana vrednost v Sloveniji in 51 odstotkov več kot znaša v dejavnosti stavbno mizarstvo in tesarstvo. Trenutno zaposlujejo 92 ljudi, katerih povprečna bruto plača je okoli 24 odstotkov višja od slovenskega povprečja.

Letno postavijo nekaj več kot sto objektov, večinoma stanovanjskih hiš. Letos so zaključili tudi gradnjo vrtca v Selnici ob Dravi, ki je prvi skoraj nič-energijski leseni vrtec oz. javni objekt v Sloveniji, zgrajen povsem iz slovenskega lesa. "Za nas trajnost ni zgolj modna muha, ampak je v DNK našega podjetja in v to vlagamo tudi ogromna sredstva," je povedal Lukić.

Prihodnje leto želijo postati ogljično nevtralno podjetje, med drugim so že izvedli energetsko sanacijo in postavili sončne elektrarne. Celotna proizvodnja hiš se izvaja na sedežu podjetja v Mariboru, medtem ko masivne lesene panele za večje objekte izdelujejo v Mengšu.

Lukić letos, če bodo rešene težave z izdajo gradbenih dovoljenj, pričakuje podobne poslovne rezultate kot lani, čeprav se položaj v njihovi panogi zaostruje. Ob morebitnem zaključku vojne v Ukrajine pričakuje še večji skok cen v gradbeništvu.

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
20. 06. 2024 10.20
+2
Okoli plač so vsi ponoreli. Pojdi na cesto in poskusi iz zemlje izkopati tistih 1000 eur, ki si sedaj premalo...pa boš videl, kaj je vrednih...
zdravkob
20. 06. 2024 10.16
+1
No, če ste ogljično nevtralni lahko zaradi mene propadete. Vaš profit je očitno vezan na prevaro z izpusti in vlečete denar od vsepovsod.
Priap
20. 06. 2024 09.51
+1
Bodite srečni, da vam za taki denar kdo še sploh kaj izda. Vprašajte ljudi po ministrstrstvih, če bi vam pisali gradbena za 1050 eur neto...
goodwill
20. 06. 2024 10.42
+0
Točno to. Lumar zaposluje 92 ljudi, plača je za cca 24 % višja od slovenskega povprečja, a ogromno delavcev na UE ne dosega niti minimalne. In sedaj pritiskajo na ministrstva ter upajo, da prisilijo UE, da jim izdajo gradbena d. za mizerno plačo, da lahko oni dalje ustvarjajo milijonske dobičke. Kar naj čakajo še en čas in raje podprejo uradnike, ker dejansko delajo za njih.
ArseneLupin
20. 06. 2024 08.25
+1
Odškodninske tožbe in kazenske ovadbe zaradi nevestnega opravljanja dela! In naj bodo več deset miljonske!
goodwill
20. 06. 2024 08.53
+5
Vsak delavec ima pravico do stavke. Na probleme se je začelo opozarjati že pred več kot desetimi leti, naredilo se ni nič, samo menjave stolčkov, zaposlitve preko vez in napredovanja v politiki in na ministrstvih. Opozorilna stavka se je začela pred več kot pol leta in pogajanja sploh ne tečejo, ker se vodilni samo sprenevedajo. Kdo je zdaj tu kriv? Bi morali zaposleni prenesti čisto vse samo zato, da bodo drugi še naprej zadovoljni?
zibertmi
21. 06. 2024 09.12
+3
imaš prav vsak ima pravico do stavke.je pa čudno ,da vsi stavkajo v tem obdobju,pod to vlado,zakaj nihče ,pri istih problemih ni stalkal.ne v letih 04/08,ne v letu 2012 niti ne v covit vladanju,pa se je v teh letih mnogo slabega naredilo za državo in državljane na njihovih osebnih računih
proofreader
20. 06. 2024 08.05
+9
Zakaj bi si sami gradili hiše, če pa bo Levica zgradila stanovanja za vse?
zibertmi
21. 06. 2024 09.21
+3
ja in po 32 letih te države se naj bi enkrat začelo gradit tudi kaka neprofitna stanovanja.imamo 15-sto vlado,kar nekaj jih je vodil ali bil del njih ,janez janša-pa se kaj takega ni zgodilo.še več okradel je upokojence leta 2012 sam in bil podpisnik pokojninske reforme leta 95,ko je bil del vlade kot obrambni nminister.večina neprofitnih stanovanj v državi je stara 40 let ali več.kaj smo naredili v času naše države.razprodali in pokradli gospodarstvo.v času jugoslavije je na primer podjetje iskra imelo celo svoje letalo in njihov kader je inštruiral kitajsko gospodarsvo njihove branže,kje smo mi sedaj in kje kitajci.kaj se je zgodilo z našim kadrom in kaj s kitajskim.pri nas so liderji,ki bi v jugi imeli svoje mesto v jadranu,samo ni tako velikega otoka za vse,vse pokradli
Mister iks
20. 06. 2024 08.03
+7
Ali ni to zlobni kapitalist?
zibertmi
20. 06. 2024 08.00
+4
se pravi upravne enote,ki jih plačujemo iz proračuna ,ne opravljajo svojega dela.škodujejo državljanom.verjetno bodo v tej kvoti ali pa so že.kot je bilo povedano v parlamentu,krive za neizvajanje del na novih objektih na poplavnih območjih
goodwill
20. 06. 2024 09.01
+2
Ne mečite zdaj vse na en kup. Za poplavna območja so krivi samo v parlamentu, ki se ne znajo na hitro izjasniti o rešitvah. UE so samo operativci na koncu birokratske verige. In ne plačujete jih vi, nehajte že enkrat s takimi neumnostmi. Vsak zaposleni v RS plačuje davke. Privat sektor plačilo davkov kvečjemu izigrava in jih prikriva državi, kolikor je mogoče. In do nedavnega ste mnogi bili pametni, da na UE itak nič ne delajo, zdaj pa jočete, ker naenkrat zadeve počasneje tečejo, pazi počasneje, to ne pomeni, da ne delajo, kljub stavki... Morali bi vse dol zapret za nekak dni, da bi se vlada že enkrat zbudila, ker se norčuje iz svoje desne roke.
zibertmi
21. 06. 2024 09.02
+1
za poplavna območja je kriv zakon ,ki so ga sprejeli leta 08 v sds vladi,da se lahko na poplavnih območjih gradi.kot drugo pa ,ker se vodotoki niso urejali.danes je prišla novica o ogromnih dobičkih teh koncesionarjev od lanskih poplav napej.pej so pa samo jamrali,da ni dovolj denarja.pa prej ni bila ta vlada.pred to vlado je kraljeval sds dve leti in koncesionar je iz njihove kvote..kdo jih pa plačuje te vprašam,kam pa mi dajemo denar,v nogavico mogoče.že davno smo neto plačniki v evropsko blagajno.po tvoje tudi občinski in državni denar ni naš-evropa,država in občina samo upravljajo s našim skupnim premoženjem