Gospodarstvo

Luka Koper napovedala odškodninske tožbe

Koper, 21. 12. 2009 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izsledki izredne revizije kažejo, da lahko Luka Koper zaradi spornih preteklih investicij zoper posameznike sproži odškodninske tožbe. Škoda še ni ovrednotena.

Zaključno poročilo izredne revizije je postreglo z dovolj podatki, da lahko Luka Koper zoper nekatere posameznike zaradi spornih investicij iz preteklosti sproži odškodninske tožbe, je po končani seji nadzornega sveta potrdil predsednik nadzornikov Janez Požar. Še pred tem bo treba po njegovih besedah natančneje ovrednotiti nastalo škodo.

Nadzorni svet Luke Koper se je danes seznanil z zaključnim poročilom izredne revizije, ki jo je v Luki Koper opravljala družba PricewaterhouseCoopers. Po besedah Požarja so revizorji na seznam uvrstili deset "najbolj spornih zadev, ki bodo deležne nadaljnje obravnave".

Kateri so sporni posli?

Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko in predsednik nadzornega sveta Janez Požar-2
Predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko in predsednik nadzornega sveta Janez Požar-2 FOTO: Dare Čekeliš

Revizorji so med sporne posle Luke Koper uvrstili nakup 10-odstotnega deleža slovaške družbe TTI, nakup nepremičnin od podjetja BTC Terminal Sežana, investicije v družbe Adriasole in Ecoporto, investicije v romunski družbi Rail Port Arad in Trade Trans Terminali, investicije v gradnjo potniškega terminala in terminala za razsuti tovor, nakup štirih dvigal Postpanamax, posle s podjetjem Grafist.

Na seznamu so še pregled osnovnih sredstev v pridobivanju in zadolževanje Luke Koper. Med sporne posle pa ni bil uvrščen nakup orleške gmajne v Sežani in zemljišča v Beltincih.

O imenih osumljencev, revizija se je sicer osredotočila na posle nekdanje uprave pod vodstvom Roberta Časarja, ni bilo govora. Po besedah Požarja je sodelovanje z revizorji odklonil en član nekdanje uprave, v kateri so bili poleg predsednika Roberta Časarja še Aldo Babič, Marjan Babič in Boris Marzi.

Luka Koper je za 10-odstotni delež v družbi TTI leta 2008 plačala 25,8 milijona evrov, čeprav je bila glede na Deloittovo poročilo o vrednotenju maksimalna tržna vrednost ocenjena na 11,9 milijonov evrov. Luka Koper je po ugotovitvah revizorjev tudi za trikrat preplačala skladišča v Sežani, ki jih je kupila od družbe Modra Linija Holding.

Revizija je pokazala tudi, da Luka Koper kljub večinskemu lastniškemu deležu ni nadzirala podjetij Ecoporto in Adriasole, obenem pa je nosila večino bremena finančnih tveganj investicij omenjenih podjetij.

Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar
Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar FOTO: Dare Čekeliš

Glede naložb v Romuniji je bilo ugotovljeno, da dokapitalizacija romunskih družb ni bila povsem pravilno odobrena s strani nadzornega sveta, poleg tega pa je, tako Požar, "nekdo od zaposlenih v Luki Koper brez ustreznega pooblastila podpisal garancijo za posojilo romunski družbi Trade Trans Terminal (TTT)".

Ocena vrednosti zemljišča, ki ga je družba TTI kot del stvarnega vložka vplačala v TTT, je bila po mnenju revizorjev za več kot trikrat višja od ocen podobnih zemljišč, ki jih je TTI prispevala kot stvarni vložek v Rail Port Arad.

Uprava je po mnenju revizorjev imela "zadostne podatke, da potniški terminal ni rentabilen, pa je kljub temu začela s projektom". Revizorje je zmotila tudi previsoka nakupna vrednost skladišč, njihovo rušenje pa je bilo dodeljeno podjetju Tringrad nova brez zbiranja ponudb.

Po mnenju revizorjev je sporna tudi nekaj milijonov evrov vredna dokumentacija o pokritju terminala za razsuti tovor, ki je bila naročena kljub temu, da v Evropi podobni projekti niso poznani.

Glede nakupa dvigal Postpanamax, zadnji dve sta v koprsko pristanišče prispeli jeseni, je revizija ugotovila, da je Luka Koper v postopku nakupa odstopila od odpiranja ponudb, vse tri kasnejše nove ponudbe pa so bile višje. Dodatni dve dvigali je Luka Koper naročila brez poprejšnjih analiz.

Med spornimi posli s podjetjem Grafist so se znašli najemna pogodba, pogodba o graditvi parkirnih mest in pogodba za deponijo. Po besedah Požarja je Luka Koper z Grafistom podpisovala "čudno visoke cene".

Ugotovljeno, je bilo še, da se je zadolženost družbe od 35 milijonov, kolikor je znašala decembra 2005, povečala na 201 milijon decembra 2008. Po mnenju revizorja je zadolženost predvsem posledica investicijskih aktivnosti v povezavi z gradbenimi projekti in finančnimi naložbami, pomemben delež investicij pa ni bil vključen v prvotni poslovni načrt.

Škoda še neznanka

O tem, koliko škode je zaradi omenjenih poslov nastalo v Luki koper, Požar ni hotel spregovoriti. Po njegovih besedah bo treba še pred morebitnimi sodnimi postopki oceniti nastalo škodo. Uprava Luke Koper se bo s predstavniki revizijske hiše po Požarjevih napovedih poskusila v tem tednu dogovoriti glede izdelave natančnih ocen.

Takoj ko bodo imeli vse rezultate, bo po Požarjevih besedah sklicana skupščina. S sodnimi postopki bodo morali namreč soglašati tudi lastniki, ki bodo odločili, zoper koga naj bodo vložene odškodninske tožbe.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
22. 12. 2009 22.15
kr seštevajte koliko bomo plačali
Buena Vita
22. 12. 2009 22.15
alterego koliko je meni znano toži časar,in to za milijone želim pa da tožijo tudi veselki--ker poznamo zadevo čigav je bil direktor veselko v interevropi,direktor čehova,njegov nadrejeni pa lovšin ,ki tudi mimogrede toži za neki milijonov kolikor vem so v sloveniji še na delovnem sodišču dobili tožbe če pa bodo sodišča prekršila roke,in se ne bodo držala zakonitega sojenja v zakonitem času,potem pa romajo tožbe na evropsko sodišče,kar takoj še enkrat dvigne stroške veš,bova plačnika,
alterego
22. 12. 2009 19.47
ampak Časar je vendar predsednik gospodarskega odbora strokovnega sveta SDS, gotovo gre za politični konstrukt! (dokazov ni, SDS bo tožila!)
Buena Vita
22. 12. 2009 18.52
IN KJE SO TOŽBE,VELIKO PLEHA MALO MUZIKE,
Peter Vidmar 1
21. 12. 2009 23.58
Po 4 letih je v LK spet vse narobe. Zanimivo. Zakaj pa je ena boljših firm v Sloveniji, pa ena najbolj EKO luk v mediteranu, pa financira pol raznih dobodkov na primorskem, pa .......? Zanimivo.
Buena Vita
21. 12. 2009 22.45
Buena Vita
21. 12. 2009 22.44
a bodo terminale tud preselili kam v idrijo,ali na kozlek,
Buena Vita
21. 12. 2009 22.07
vuau mar nista AZMIRA IN ARION LEPI,na potniškem terminalu,a
Granitna_kocka
21. 12. 2009 21.54
Spoštovana pajtlerblanka! Ponižno vas prosim, da izključite "caps lock" in začnete uporabljati male črke. Hvala! Lepo se imejte!
Buena Vita
21. 12. 2009 21.48
BARBARO VERDnIK NAJ POKLIČEJO,BO PRNESLA NOVE KAPE IN MAJICE,,NO nej vas spomnem kdo je barbara vernik ,odstavljena direktorca primorskih novic,kli je golobičeva predsednica v kopre,jen je to tista ki je luške delovce na cesto vlekla,pppppa majce jim je prnesla jen kape,jen je ultra zares v lažnivi stranki
Buena Vita
21. 12. 2009 21.43
JAO LJUDI,TO BO VESELO MEN PA ZANIMA KAKO BI TELE VELIKANKE STOVARJAL BREZ DVIGAL,3600 KONTEJNERJEV PRIPELJEJO VSAK TOREK A BI JIH VESELKO NOSIL NA RAMI PA ŠE BESEDO O RASUTEM TOVORU,KER MALO VEČ VEM,SAJ JE TAM DELAL SIN,,POSODOBLJEN JE DO AMENA,KAR ČUTIMO TUD KOPRČANI, ČE JE SONCE JE SONCE,NE TAKO KO JE BILO PRED TEM,KO SO IZTOVARJALI KRME ALI PREMOG JE KOPPER BIL V MEGLI NEBOM TRDILA DA SO VSE DELALI PRAV,VENDAR ČASARJEVA EKIPA JE KOPRU PRINESLA OGROMNO,TO PA SEVEDA KOŠTA,IN SEVEDA VSAKO POSODOBITEV JE POTREBNO PLAČATI, SAMA OBSOJAM KORELIČA,,IN SPRAŠUJEM KAM JE NJEGOVA EKIPA NOSLA GNAR,KER KOPER NI IMEL RAZEN SMRADU NIČ,seveda,v trst na sedmi pomol TISOČKRAT POVEDANO,;;kje se osli valjajo še dlak ostane,in koper je v štirih letih doživel BUM-BUM DOBESEDNO,SEVEDA SE JE DELALO NA HITRO IN NA VELIKO SEVEDA SE BO MORALO PLAČATI,K SREČI IMAMO OBČANI KEJ VIDET--SEJ SO V LUKI TA RDEČI,PA SE NAJ POKAŽEJO KAJ ZMOREJO, ŠE DVIGALA NE ZMOREJO BREZ IRCEV UPORABLJAT,,ŽE OD MAJA JIH MORJO UČIT,PA ŠE VEDNI NIČ NE ZNAJO
mislim66
21. 12. 2009 21.29
Gotovo so to ugotovili pravi profesionalci. Če bi kdaj že vodili kako družbo, bi vedeli, da moraš kdaj pa kdaj tudi sprejeti kako odločitev. Po njihovem pa je najbolje, če ne delaš nič, pač ne moreš delati napak. Izjave so prazne in kot take ne povedo ničesar, revizija pa je bila seveda naročena. Če imajo kaj konkretnega pa naj gredo na sodišče, ne na televizijo, bo vsaj končno kaj ugotovljrno, tako pa se gledamo kdo je lepši in kdo lepše gvovori, ne da bi povedal
matedolenc
21. 12. 2009 18.35
Me zanima, koliko imajo revizorji pojma o logistiki?